30.06.14

Catalunya participa al Mundial de futbol de carrer

De l’1 al 13 de juliol al Brasil

Catalunya participarà al Mundial de futbol de carrer, que es disputarà de l’1 al 13 de juliol a la ciutat brasilera de Sao Paulo. L’equip que representarà Catalunya estarà format majoritàriament per joves castellers, que també aprofitaran la seva participació en aquesta convocatòria per donar a conèixer els castells mitjançant diversos tallers. En aquest Mundial hi participen nois i noies de 17 a 21 anys d’arreu del món i es fa servir la metodologia del futbol en tres temps: un primer temps en què els joves discuteixen les normes del partit (ja que no es valoren únicament els gols), un segon temps que és el partit pròpiament dit i un tercer temps de debat entre els participants sobre com s’ha desenvolupat el partit.

Els representants catalans aprofitaran també la disputa d’aquest campionat amistós per reivindicar la llibertat del poble català i el dret a decidir. Per aquest motiu, amb la col·laboració de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, els partits en què hi participi Catalunya estaran ambientats amb una pancarta on s’hi podrà llegir: “November 9th, Catalonia wants to vote. Futebol da rua & Human towers for Democracy”.

La presència de Catalunya en aquest esdeveniment ve motivada perquè un dels organitzadors del Mundial de futbol de carrer va tenir l’oportunitat de conèixer els castells i en va quedar tant fascinat que va voler que els castells fossin presents en aquest mundial. Per això, i de forma excepcional, els joves que representaran Catalunya en aquest Mundial (la majoria són noies) són més castellers que no pas futbolistes (al cap i a la fi, la classificació final és el de menys). Així, dels 10 integrants del grup que anirà a Sao Paulo, 7 són castellers i castelleres de colles universitàries. Amb la seva presència, es vol donar a conèixer els castells per la seva vessant tradicional, cultural i festiva, però també per ser un espai de cohesió social. De retruc, es vol animar a joves dels cinc continents a participar d’un assaig casteller (que es realitzarà a un dels parcs de Sao Paulo), així com en un castell per a la jornada final on es pretén que a la pinya hi hagi joves de fins a 24 països diferents.

Aquesta metodologia de futbol 3 és molt practicada per diverses entitats llatinoamericanes, les quals veuen el futbol com una eina per a la resolució de conflictes entre bandes juvenils, com un espai d’aprenentatge juvenil per a convertir-se en futurs líders comunitaris o com un espai de reflexió de com transformar la realitat i el context que emmarca als joves.

L’experiència d’aquests joves castellers catalans es podrà seguir a través de l’etiqueta #CastellersaBrasil i ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la Federació Catalana de Futbol (que els ha cedit les samarretes de la Selecció Catalana), el màster en Esport per a la Coexistència Social i la resolució de Conflictes de la UOC i la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes.