17.04.12

La injustícia de la justícia

Editorial 17/04/2012

Hem de tenir clar que la decisió de la Cort de Cassació francesa de no reconèixer els drets de la Federació Catalana de Rugbi (FCR) com a fundadora de la Federació Internacional de Rugbi Amateur (FIRA) és injusta. No perquè ho diguem nosaltres, sinó perquè en ple segle XXI es fa prevaldre una llei franquista (i per tant antidemocràtica) per sobre de la història. Perquè la història diu que el 1934, fa gairebé 80 anys, la Federació Catalana de Rugbi va ser una de les fundadores de la FIRA, al mateix nivell que les federacions alemanya, romanesa, francesa, italiana, belga o espanyola, entre d’altres. I la història també diu que el 1941 un dictador anomenat Francisco Franco va encarregar-se d’eliminar la representativitat de les federacions no-espanyoles a través d’un decret que donava tot el poder a la Delegación Nacional de Deportes, que depenia de la Falange. Per tant, és un atac al rugbi català i a la memòria històrica de molts, que veuen com gairebé 40 anys després de la mort del dictador hi ha reminiscències que malauradament encara perduren.

La justícia, de vegades, és injusta. La Cort de Cassació argumenta que la FCR no pot ser membre de la FIRA perquè no és la mateixa entitat que el 1934, però passa per alt que no ho és per culpa d’un dictador. A dia d’avui, tots els estats que van patir repressions dictatorials han eliminat les lleis d’aquella època. Però a l’estat espanyol no ha estat així i encara n’hi ha moltes de vigents. I no es tracta només d’això, sinó que una vegada més s’ataca la llibertat de molta gent, que no pot veure representats els seus sentiments per culpa d’un tribunal.

Malgrat tot, aquesta última sentència no és més que una altra pedra en el camí. Ara el que cal és aconseguir que tots els organismes competents treballin per revertir aquesta decisió. Per exemple, formulant una demanda al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Aconseguir el reconeixement del rugbi seria un pas molt important, i podria desencadenar-ne molts més. A més, no hem d’oblidar que el rugbi és un dels esports amb més seguidors arreu del món, i per exemple la fase final d’un Mundial és el tercer esdeveniment més seguit a tot el planeta, per darrere d’uns Jocs Olímpics i un Mundial de futbol. Us imagineu la Selecció Catalana de rugbi participant-hi i donant a conèixer el nostre país als cinc continents? Cal ser tenaços i continuar treballant fins el final. Ens han marcat un cop de càstig però encara som a temps d’aconseguir l’assaig definitiu.