15.02.10

“Volem fer del korfbal un esport important a Catalunya”


BERTA ALOMÀ  i SESÉ

Capitana de la selecció catalana sub’19 de korfbal
15/02/10
korfbal-berta-aloma-200x300
BERTA ALOMÀ  i SESÉ

Capitana de la selecció catalana sub’19 de korfbal
15/02/10
Nascuda el 7 de novembre de 1992 Barcelona
Estudis: Batxillerat tecnològic

Amb el Mundial sub-19 a Holanda del 3 al 5 d’abril, la capitana de la selecció d’aquesta categoria de korfbal, Berta Alomà sap que Catalunya pot fer un bon paper i més després de guanyar el Campionat Interland del passat cap de setmana contra Flandes. Amb 17 anys, la Berta ha disputat cinc mundials i aquet serà el sisè.

Triomf en el Campionat Interland i davant Flandes, un rival que us va guanyar a l’anada. Un resultat més que positiu per encarar el Campionat del Món d’Holanda.

Sí, ha estat un bon test previ per anar convençuts de fer un bon paper a Holanda. Nosaltres ens vem preparar millor i vem fer un atac més elaborat.

Precisament el korfbal aquí és un esport encara minoritari…

Sí a Bèlgica o Holanda està més implantat, seria l’equivalent a l’hoquei per nosaltres en termes generals. Però hem de tenir en compte que a Catalunya ens estem fent un lloc des dels anys vuitanta i per tant tenim una vida més curta que ells. S’està fent una tasca molt bona a les escoles per implantar aquest esport i la selecció a casa nostra. Per exemple, a l’educació primària ja es fan lligues infantils i cadets.

Per aquells que no coneixin gaire el korfbal com els hi explicaries?

Es juga en una pista de bàsquet o futbol sala i no hi ha tauler, per tant el llançament ha de ser més bombejat. El camp està diferenciat en dues parts amb quatre atacants en una i quatre defenses a l’altra. Quan la suma del marcador dóna parell, l’equip es canvia les posicions. La pilota no es pot votar.

I la característica principal és que és un esport mixte…

Sí, només començar és el primer concepte que t’implanten al cap. És molt important la integració dels dos sexes i físicament ens complementem molt bé. Per físic, els nois són més forts i més alts així que funcionen millor en el rebot. Mentre que les noies som més bones en l’atac i per assistir la pilota. Tot i que també pot ser un equip molt polivalent on canviïn els rols entre nois i noies.

Com vas arribar tu a la selecció?

A través de l’institut em vaig apuntar a una activitat extraescolar que feien de korfbal. El director ens va explicar què era i ens vem apuntar uns quants per provar-ho. D’això ja fa cinc anys i em va agradar tant que he deixat el futbol i la natació, dos esports que no se’m donaven malament.

I amb només 17 anys ja ets capitana de la selecció sub’19…

Crec que han valorat l’experiència que porto a les espatlles sent tan jove però per nivell i qualitat sóc igual que la resta de l’equip. Porto un any liderant l’equip i estic molt contenta.

Amb els estudis, com et combines per poder dedicar-li temps al korfbal?

Vaig parlar amb el meu entrenador per poder rendir i seguir estudiant i crec que de moment ho he aconseguit. Entreno una hora i mitja els dilluns i dimecres i, dues hores cada divendres. M’agrada molt i no ho deixaria per res del món. Tot i que intento no faltar mai a cap entrenament, si tinc algun examen de mates molt important em salto alguna sessió.

Com va ser l’experiència de disputar el mundial a la Xina amb la selecció sub’23?

Impressionant. No m’ho esperava i era la més petita de l’equip, va ser l’any passat i jo tenia 16 anys! Recordaré sempre el gol d’or que ens va donar el cinquè lloc contra Alemanya a la pròrroga. Va ser el millor regal del meu aniversari i el vaig celebrar allà amb tot l’equip.

De ben segur que ha estat una experiència molt enriquidora…

Sí, el cos tècnic va apostar per mi i altres joves que no pertanyien a la sub’23 seguint aquesta idea d’apostar pel jovent, igual que es fa amb les escoles. Crec que la meva generació, la dels noranta, som dels primers que volem fer del korfbal un esport important a Catalunya.

Fora d’aquí, us pregunten per què no jugueu amb Espanya?

Ens confonen bastant. Per exemple dius que ets de Barcelona i entenen que jugues amb la selecció espanyola. I a vegades el marcador et surt Spain però ens comencen a conèixer i mai hem patit cap situació incòmoda. A més, no hi ha cap selecció espanyola de korfbal i només es rumoreja que a Anadalusia es practica una mica.

I ja amb la vista posada a Holanda, quin resultat espereu tenir?

Esperem fer un quart lloc i tot i ser difícil, tampoc descartem pujar al podi. El mes vinent tornarem als entrenaments i ja encaminats per poder fer el millor paper al Mundial.

TEST

El teu racó preferit de Catalunya
El meu barri, Gràcia
Futbol per televisió o des del camp?
Per televisió
Un color
El taronja
Un número
El 10
Una cançó catalana
Qualsevol dels Manel
Què portes sempre a la teva bossa?
L’Ipod
Ets catalana o catalanista?
Catalana
Un referent esportiu?
Rafa Nadal
Una data per recordar…
Quan va morir la meva besàvia
El teu equip
El Barça