19.01.09

Custo Dalmau: “S’ha d’apostar fort per les Seleccions Catalanes”

Custo Dalmau
“S’ha d’apostar fort per les Seleccions Catalanes”
Dissenyador de moda

19/11/2008

Custo Dalmau té un passat com a esportista?
Sí, fins i tot representant Catalunya. Practicava gimnàstica, vaig ser campió d’Espanya l’any 1969 i vaig arribar a competir amb la selecció espanyola i també amb la Catalana, concretament alguns enforntaments amistosos contra Sud-àfrica, Baviera, etc. L’any ’80 em vaig retirar per una lesió, però encara conservo el xandall de la Selecció.

Com ens veuen, als catalans, a la resta del món?
La veritat és que, com a catalans, som poc reconeguts. Ens coneixen més a llatinoamèrica, per l’emigració del segle passat. A llocs com Cuba, Xile o Mèxic sí que, quan dius que ets de Barcelona, et diuen “Ah! eres catalán”. Però, malauradament, fora d’aquests països, no ens coneixen com el què som.

Poder difondre la marca “Catalunya” mitjançant les nostres Seleccions seria positiu?
Evidentment. Tot el que permeti mostrar la teva identitat a fora és positiu. Aconseguir Seleccions esportives pròpies seria un pas important i s’hi ha d’apostar fort, especialment per aquells esports que generen més afició entre la gent. Sóc català, he competit amb Catalunya, i defensaria qualsevol iniciativa d’aquest tipus.

Ja tenim quinze esports reconeguts. Qui hauria de fer més força per aconseguir-ho?
És un problema polític. Jo no sóc cap radical en aquest sentit, em considero simplement un ciutadà del món, però crec que si hom té un sentiment identitari mol fort, té tot el dret del món a reclamar-lo i lluitar per ell. Els esportistes ja es mullen massa i els ciutadans no poden fer més que reclamar. Són els polítics els que haurien de deixar de banda les pressions i compromisos amb altres polítics i donar suport al que els demana la seva gent.

Què en penses del fet que la llei obligui els esportistes a defensar Espanya?
Les obligacions sempre són una putada (riu). Crec que qualsevol obligació, i més si hi ha pel mig temes identitaris i sentimentals, s’hauria de suprimir.

Què et sembla la nova equipació de la Selecció Catalana de futbol?
Potser d’inici sobta que no tingui els colors de Catalunya, però és molt important el fet que no n’hi hagi cap més al món que vesteixi de negre. Tenir una samarreta única és la millor manera de reclamar una identitat diferenciadora.