01.03.18
Esquí de muntanya

La selecció catalana d’esquí de muntanya enceta la seva Copa del Món particular en l’Altitoy

Durant el març disputarà 3 proves de La Grande Course, un circuit que entronca amb l’esperit més pioner del seu esport

L’Altitoy-Ternua d’aquest cap de setmana obre el calendari internacional de la selecció catalana d’esquí de muntanya aquesta temporada. De fet, significarà el seu debut competitiu com a equip, després que la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) decidís renunciar a tots els estatals en protesta per la repressió política espanyola. Els esquiadors sí que hi han participat de manera individual i alguns d’ells han pres part en la Copa del Món i en l’europeu, on la representativitat és exclusiva de la federació espanyola (FEDME). En canvi, durant tot el mes de març es disputa el circuit de La Grande Course, on sí que hi ha la possibilitat de participar com a Catalunya. La motivació dels esportistes serà màxima, per aquest motiu i perquè, tal com recorda el seleccionador català, Joan Cardona, “La Grande Course manté l’esperit dels inicis de l’esquí de muntanya i compta amb les curses de més prestigi. És una alternativa a la Copa del Món molt interessant”.

Curses per equips i més llargues
La Grande Course, com la Copa del Món, està composta de diverses proves. La diferència rau en el fet que les curses són per equips -per parelles- i de més resistència, ja que distribuïdes en etapes. Entre elles hi ha la Pierra Menta, que es disputa a la regió de Beaufort (França); i el Tour de Rutor, a la Vall d’Aosta (Itàlia), on la participació catalana ja està confirmada. “Són proves diferents, igual de tècniques però més llargues, on el resultat de l’esquiador més fluix de la parella és el que val”, afegeix Cardona, que posa èmfasi en el fet que “cada setmana durant el març hi haurà alguna cursa de La Grande Course, sense parades ni reserves. És un espectacle assegurat”.

Optimisme absolut
Joan Cardona creu que la selecció catalana arriba bé a la cita: “Estem a principis de març i la gent encara no està molt rostida per la temporada. A més, s’han suspès un parell de proves de Copa del Món”, recorda. En aquest sentit, espera que Pinsach i Cardona puguin estar “al davant de tot” i la parella Reyné-Alís, també, tenint present que aquest any no els ha convocat la selecció espanyola: “Com que no han fet la Copa del Món, tenen moltes ganes”. Pel que fa a les noies, confia en totes, però especialment en Mireia Miró i Marta Garcia “per la seva experiència”. En la Pierra Menta -del 14 al 17 de març- i en el Tour de Rutor -del 23 al 25 de març- s’incorporaran més esquiadors a la selecció, a la vegada que s’esperen almenys “un parell d’equips” de la FEEC en la Sellaronda -16 de març-, una cursa fora de La Grande Course però igualment prestigiosa i multitudinària.