16.10.17

El tancament de la Copa del Món 2017 referma Catalunya com a potència mundial de les curses per muntanya

Triomf d’Avilés, podis per a Orgué, Debats i Margarit i set presències en els Top-10 masculí i femení

La Limone Extreme Skyrace va tancar dissabte les Skyrunner World Series a Limone sul Garda (Itàlia), la Copa del Món de curses per muntanya. El balanç en la modalitat Sky Classic -on ha competit regularment la selecció de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC)– gairebé no podia ser més satisfactori per als atletes catalans, amb set presències en el Top-10 tant en categoria masculina -tres- com femenina -quatre-. En aquesta última classificació, a més, el podi ha estat íntegrament català, amb Sheila Avilés (AE Matxacuca), campiona; Laura Orgué (UE Urgellenca), segona; i Ragna Debats (CEM La Cameta Coixa), tercera. La neerlandesa establerta a Catalunya va ser tercera en l’última prova i s’ha quedat a només 0,8 punts de guanyar també la general que aglutina les modalitats Classic, Ultra i Extreme. La classificació Ultra, en canvi, sí que se l’ha anotat gràcies als resultats obtinguts durant tota la temporada.

Margarit, fins al final
Jan Margarit (AE Moutain Runners del Berguedà) ha estat la gran revelació de la temporada, tot essent tercer de les Skyrunner World Series per darrere de Marco De Gasperi i Aritz Egea. En la Limone Extreme Skyrace, el vallesà conservava alguna remota opció d’endur-se el títol i la va intentar aprofitar fins al final. Va liderar la cursa durant bona part del recorregut -de 27 km i 2.480 m de desnivell positiu- i només va acabar cedint per 26 segons -arran d’una desafortunada caiguda- davant de l’italià, que es va assegurar el títol.

La selecció brilla
Pel que fa a la selecció catalana de la FEEC, Eugeni Gil (La Molina Club d’Esports) -sisè- i Eduard Hernández (AE Matxacuca) -vuitè- han estat els dos corredors que han aconseguit acabar entre els deu primers, després d’una temporada farcida de bons resultats. Gil va guanyar la Marató Buff Epic Trail, a la Vall de Boí, mentre que el millor resultat d’Hernández va ser la tercera plaça a Livigno, també a Itàlia. A Limone sul Garda, el corredor de Sant Feliu de Guíxols va ser sisè amb un temps de 3 hores i 17 minuts, que li van permetre escalar fins a la vuitena plaça. També va ser molt destacable la quarta plaça d’Oriol Cardona (Ski Club Camprodon), que fins al moment només havia participat -i puntuat- en la Dolomites Sky Race. La resta de la selecció catalana la formaven David Prades (AE Mountain Runners del Berguedà), Albert Pujol (CE Taradell), Marc Traserra (CE Voltreganès ARS), Joan Freixa (AE Mountain Runners del Berguedà) i Josep Roset (CE Navàs). El dia abans, Pere Rullan (La Molina Club d’Esports) va participar en la cursa de quilòmetre vertical del dia anterior i va abastar una meritòria setena plaça.

Entre catalanes
Sheila Avilés no va certificar la victòria en l’edició 2017 fins a l’última cursa, on diverses atletes conservaven opcions en la general. L’èxit d’Avilés ha arribat malgrat l’inconvenient d’haver-se passat uns mesos lesionada i gràcies a l’acumulació de resultats de mèrit en les proves finals. La segona classificada, Laura Orgué, també ha anat de menys a més, però els triomfs als Dolomites, els Estats Units (The Rut) i Escòcia (Ring of Steall Skyraceno) no han estat suficients. La d’Igualada també està lluitant per la Copa del Món de Kilòmetre Vertical i, de fet, el dia abans de la Limone Extreme havia competit en la Grèste de la Mughéra, en el marc del mateix esdeveniment. La seva cinquena posició en la cursa, de poc més de 3 km i 1.080 m de desnivell, li permeten seguir liderant la classificació amb més de 78 punts de marge a falta d’una sola prova, la vertical de Fully del 21 d’octubre a Suïssa.

Andreu, una alternativa pel 2018
L’altra posició en el Top-10 de la general femenina de la Copa del Món d’Sky Classic és la de Laia Andreu (UE Vic), de la selecció catalana, novena tot i només haver puntuat en dues curses. Els seus podis a Livigno i la Matterhorn Ultraks li han permès sumar els punts suficients. La temporada vinent té previst participar en un major nombre de proves de les Skyrunner World Series i, per tant, serà una aspirant més a pujar en un podi que ja és íntegrament català, gràcies a Avilés, Orgué i Debats.

Fotos: Ivan Torres / FEEC.