09.04.19
Futbol Sala

Misiones 2019: fent país. Dins i fora de la pista

Més enllà de la sisena plaça al mundial, la selecció catalana masculina de futbol sala ha deixat clar el potencial esportiu de Catalunya amb una gran primera fase i una intensa activitat institucional

La Federació Catalana de Futbol Sala (FCFS) és de les poques institucions esportives que, a hores d’ara, té el privilegi de representar Catalunya en un mundial.  D’alguna manera, aquesta situació encara ha augmentat més la responsabilitat de la selecció masculina absoluta durant el Campionat del Món de Misiones (Argentina) que es va acabar diumenge, on ha exercit d’ambaixadora del país dins i fora de la pista. Més enllà de la sisena plaça i de l’excel·lent primera fase completada, el combinat nacional ha contribuït a la internacionalització de l’esport català a través de trobades amb les administracions locals i de les converses amb els periodistes, els autòctons i els enviats especials d’arreu del món, encuriosits per la presència de la senyera i d’‘Els Segadors’ en tots els actes oficials, en igualtat de condicions amb les banderes i amb els himnes dels altres participants. Com a mínim, la meitat de les preguntes dirigides a qualsevol dels components de la delegació catalana han anat en aquest sentit, amb la qual cosa, directius, tècnics i jugadors han pogut explicar amb detall la situació política i l’anhel de llibertat de Catalunya.

Visita de la selecció catalana de futbol sala, amb el president de la FCFS, Dani Vives, al capdavant, al Governador de Misiones durant el mundial de l'Argentina 2019.
Visita de la selecció catalana al Governador de Misiones.

Diverses trobades
El president de la FCFS, Dani Vives, tenia clar que un dels objectius prioritaris de la participació al mundial havia de ser bastir ponts de col·laboració i promocionar la ‘marca Catalunya’ i els seus valors, tant els esportius com els socials i els culturals, tot donant “una imatge de nació seriosa”. Per aquest motiu, tal com ja va fer al novembre durant el mundial sub-20 de Colòmbia, la delegació de Catalunya s’ha reunit amb els representants de diferents institucions. Entre ells, la màxima autoritat de la regió de Misiones, el governador Hugo Passalacqua, a qui va lliurar un detall institucional en nom del Govern de la Generalitat a través de la Secretaria General de l’Esport, i va poder oferir-li algunes pinzellades de la raó de ser del futsal en particular i de l’esport català en general. La selecció també va visitar l’ajuntament d’Oberá –seu dels partits de la primera fase de Catalunya–, on van ser rebuts per l’intendente (alcalde) Carlos Fernández, que també va rebre un obsequi.

El president de la FCFS, Dani Vives, i l'alcalde d'Obrerá, durant la visita de la selecció catalana de futbol sala en el context del mundial de Misiones 2019.
El president de la FCFS, Dani Vives, i l’alcalde d’Oberá.

Retorn assegurat
Vives i Fernández es van comprometre a buscar fórmules de col·laboració amb vista al futur i, especialment, a fer d’ambaixadors d’Oberá a Catalunya i a l’inrevés. Misiones és una zona en plena expansió turística i ja té acords, per exemple, amb el País Basc. Fernández va agrair als representants de la FCFS la seva visita i va demanar a Vives que l’ajudés també a poder iniciar línies de col·laboració amb Catalunya en aquest sentit, alhora que es posava a disposició de Catalunya per tal d’ajudar-la també a promocionar-se en una zona que es troba entre Paraguai i el Brasil, amb les cataractes d’Iguazú com a lloc de referència mundial.

La selecció catalana, contra França en el mundial masculí d'Argentina 2019 de futbol sala.
La selecció catalana, en el moment d’escoltar Els Segadors, contra França.

Moments indescriptibles
Per a Vives, la valoració de tot plegat no podria ser més positiva:  “La veritat és que fa molt de goig i ens emociona veure la imatge de Catalunya per tot arreu, així com el fet que l’equiparin a la resta de països presents al torneig. Poder sentir ‘Els Segadors’ en un pavelló i veure la gent de peu, respectant i aplaudint el nostre himne, és un fet molt especial i que ens posa la pell de gallina”, admet. Tanmateix, creu que encara hi ha molta feina a fer, sobretot de promoció del futbol sala, en la seva modalitat de l’AMF, en territori propi: “Des de la FCFS, tot i les dificultats i els recursos limitats, estem treballant cada dia amb molta il·lusió i rigor. Anem creixent a poc a poc des de la base fins a les categories absolutes, i també en equips femenins, i cada cop som més reconeguts i una mica més valorats. Fora ja ho som, ara el repte és treballar per ser-ho cada com més també a casa nostra”, sentencia.

Els mèrits esportius
Tot i les dues derrotes en la fase d’eliminatòries, Catalunya ha destacat com a un dels equips més potents del món: pel seu balanç immaculat en la primera fase i per la presència de tres dels seus jugadors (Sergio Saavedra, Josemi Lamora i Eric Rodoreda) entre els màxims golejadors del Campionat del Món. Sud-àfrica, aquesta vegada, ha quedat per damunt del combinat català, però l’equip ha estat molt a prop de repetir la gesta dels recents mundials femení i sub-20, quan Catalunya va ser la millor d’entre els participants de fora del continent hegemònic, Sud-amèrica. Aquest patrimoni no només s’ha de conservar a tota costa, sinó que també cal potenciar-lo, per tot el que implica ser la nació capdavantera de tot el futbol sala europeu.