13.12.18
Esquí de muntanya

La selecció catalana d’esquí de muntanya anirà a totes en La Grande Course

Disputarà les tres proves del circuit previstes el 2019, inclòs un Trofeu Mezzalama que, per primera vegada, esdevindrà un campionat del món per parelles

La selecció catalana d’esquí de muntanya tornarà a ser present aquesta temporada en la Grande Course (LGC), el circuit per equips -parelles- més important del món. L’any que ve competirà en la Pierra Menta, Adamello i Mezzalama, que seran les tres proves que oferiran els primers punts de l’edició 2019-2020. La resolució de la general és biennal i l’any següent serà quan entraran en escena l’Altitoy, el Tour de Rutor i la Patrouille, per configurar un calendari global de sis esdeveniments.

Oriol Cardona i Marc Pinsach, al capdamunt del podi del Tour du Grand Paradis.
Oriol Cardona i Marc Pinsach, al capdamunt del podi del Tour du Grand Paradis.

Expectatives altes
L’equip de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) és un dels més potents del món i un bon exemple són els precedents d’aquest 2018. Oriol Cardona i Marc Pinsach van firmar un quart lloc a la Pierra Menta i un cinquè a l’Altitoy-Ternua. També van guanyar el Tour du Grand Paradis, fora de la Grande Course però amb un indubtable prestigi internacional. Pel que fa a la parella formada per Mireia Miró i Marta Garcia, van ser terceres a l’Altitoy-Ternua i a la Pierra Menta. Cardona, Pinsach i Garcia tornaran a defensar els colors de Catalunya aquest any, així com Erola Bisquert, Maria Illa, Joan Reyné o Jordi Alís. La presentació de la selecció serà el 12 de gener en el marc de la 13a CronoNiu, darrera prova de la 14a Copa Catalana de Curses Verticals.

Jordi Alís i Joan Reyné, tot competint per Catalunya.
Jordi Alís i Joan Reyné, tot competint per Catalunya.

L’al·licient d’un mundial
La Grande Course permet a la selecció d’esquí de muntanya competir al més alt nivell, en tractar-se d’una competició paral·lela a la Copa del Món de la federació internacional (ISMF), on els catalans estan obligats a participar sota la disciplina de la federació espanyola (FEDME). El banyolí Oriol Cardona també va brillar en aquest circuit, amb un tercer lloc en la combinada, que engloba tots els resultats aconseguits en les modalitats individual, vertical i esprint. Les proves per parelles són més aviat competència de LGC i, malgrat que la ISMF també reparteix medalles per equips en el seu mundial, la Grande Course ha decidit que, cada any, una de les seves proves esdevingui campionat del món. D’aquesta manera, els seleccionats de la FEEC podran optar als títols com a catalans tot coincidint amb la Mezzalama.

Erola Bisquert i Maria Illa, campiones de Catalunya 2017. Foto: Ivan Torres / FEEC.
Erola Bisquert i Maria Illa. Foto: Ivan Torres / FEEC.

Proves de llegenda
La primera cita de la selecció catalana serà del 13 al 16 de març a Arêches Beaufort, escenari del ‘Tour de França’ de l’esquí de muntanya: la Pierra Menta, amb passos tan llegendaris com el del cim del Grand Mont. Ja el diumenge 7 d’abril serà el torn de l’Adamello Ski Raid, una etapa d’altura plena d’espectadors, el Cresta Croce i el descens del Presena. Finalment, el 27 d’abril arribarà el Trofeu Mezzalama, primer Campionat del Món LGC, consistent en una llarga travessia que connecta Cervinia amb Gressoney passant pel Breithorn i el Càstor. D’aquí en sortirà l’equip més fort del món en competicions de llarga distància.