05.10.17

El mundial de Rússia 2018 ha de ser l’última competició masculina de futbol sense Catalunya

La independència i el reconeixement de la UEFA permetran participar en la nova Nations League, que se sortejarà el 24 de gener i començarà el setembre de l’any que ve

Les dues últimes jornades de classificació europea per al mundial de Rússia 2018 es disputen entre avui i dimarts. Rússia -com a amfitriona- i Bèlgica, ja estan classificades, mentre 24 altres seleccions encara aspiren al passaport directe i, 6 més, a disputar el play-off entre segons de grup. Aquesta eliminatòria de partits, que tindrà lloc del 9 al 14 de novembre, acabarà de definir els 14 equips europeus que entraran al sorteig de Moscou de l’1 de desembre. Malauradament, una altra vegada, el futbol català veurà la fase final de la Copa del Món -del 14 de juny al 15 de juliol del 2018- des de la distància. El resultat del referèndum de l’1 d’octubre, però, alimenta l’esperança que la Federació Catalana de Futbol (FCF) pugui estar representada en la següent competició oficial de seleccions absolutes masculines: la UEFA Nations League, de nova creació.

Termini: 11 mesos
La independència de Catalunya obrirà la porta al reconeixement, prèvia sol·licitud, per part de la UEFA, cosa que la convertirà en la 56a federació afiliada del continent.  La selecció catalana tindrà temps de participar en la Nations League sempre que la FCF obtingui l’oficialitat internacional abans del setembre de 2018, que és quan es jugaran els primers partits. Tot i que l’ideal seria clarificar la situació abans del sorteig del 24 de gener, s’ha de tenir present el precedent de Gibraltar i Kosovo, que han participat en la classificació per al mundial de Rússia malgrat no ser encara presents en la distribució inicial de grups.

Marge de maniobra
La Nations League està basada en la creació de quatre divisions, amb ascensos i descensos, que quedaran definides aquest mateix dimecres, 11 d’octubre, d’acord a allò que estableixi el rànquing continental. La inclusió de la selecció catalana seria relativament fàcil, atès que la tercera categoria preveu tres grups de quatre equips i un de només tres. Encara que Catalunya, com la lògica indica, comenci a quarta divisió, tot es resoldria amb l’ascens de la 40a millor selecció del rànquing abans de començar. Lògicament, aquest combinat, sigui quin sigui, no s’hi oposarà.

L’atracció de quarta divisió
L’oficialitat de Catalunya serà molt enriquidora per a la UEFA des del primer dia. Per qualitat i per l’expectació que crearà l’equip català, l’atenció mediàtica que tindrà la quarta categoria de la Nations League no tindrà res a envejar a la primera. La selecció catalana, a més, serà un rival molt atractiu per als combinats de la part baixa del rànquing, malgrat que ho tindran una mica més difícil per aconseguir l’accés a la tercera divisió o una plaça per a l’Eurocopa del 2020, que inclou una via d’accés per a cada categoria de la Nations League, d’acord a un play-off a celebrar el mes de març d’aquell mateix any entre tots els campions de grup.

Candidats a jugar l’Euro
El naixement de la Nations League ha retardat el calendari de classificació per a l’Euro 2020. El sorteig no serà fins a finals del 2018 i la primera jornada tindra lloc el març del 2019, tot donant més temps a la FCF per aconseguir el seu ingrés a la UEFA. Això sí, si Catalunya no participés en la Nations League, no li quedaria més remei que obtenir alguna de les dues primeres places del seu grup en la fase de classificació de l’Eurocopa. Un objectiu també factible d’acord amb ell nivell del futbol català i a la il·lusió generada, ja que jugar les competicions oficials serà un dels primers impactes de consciència de la Catalunya independent. No estem parlant de cap utopia. Ho tenim a tocar! I el mundial de Rússia l’hem d’observar, des de la distància, com l’últim on no hem estat convidats.

Fotos: Svetlana Akimova