02.01.17

Com va ser el 2016 per a les seleccions catalanes?

Repassa amb nosaltres els resultats més destacats de Catalunya en tots els esports durant l’any que acabem de deixar enrere

Korfbal

La selecció catalana de korfbal va fer història durant l’Europeu d’Holanda del mes d’octubre, en adjudicar-se la primera medalla absoluta en una competició internacional. Catalunya es va penjar la medalla de bronze després de vèncer la complicada selecció de Portugal (16-12) en la final de consolació. Abans havia perdut en les semifinals contra Bèlgica (26-13) i havia acabat segona de grup, només per darrere de la imbatible Holanda. En el seu camí cap a l’èxit, el combinat català va ser capaç de batre Turquia (23-15), un equip que l’havia superat (12-14) en el preeuropeu del mes de juny, on Catalunya va ser segona de grup.

També va obtenir el bronze la selecció sub-15 en la seva estrena internacional: la primera edició d’un campionat europeu, a Dunakeszi (Hongria), que va tenir lloc a l’agost. La selecció dirigida per la internacional Berta Alomà només va cedir contra els dos equips que va inscriure la federació holandesa. D’altra banda, la selecció catalana sub-17 va ser quarta al Campionat del Món d’Holanda, en perdre el partit pel 3r lloc per l’anomenat gol d’or contra Anglaterra (16-16). Durant la primera fase, l’equip català va guanyar tres partits (Hongria, Alemanya i Portugal) i només va perdre contra Bèlgica, selecció finalment subcampiona. En les semifinals, Holanda va passar per sobre de Catalunya (41-7). En canvi, en la categoria sub-19, la selecció no va passar de la novena posició. Les derrotes contra Holanda, la selecció holandesa RTC North i Portugal van fer impossible l’accés als quarts de final.
 

Físic-culturisme

La selecció catalana de físic-culturisme va ser tercera en la classificació global per països del mundial de físic-culturisme de Bèlgica. Deu dels onze components de l’equip van aconseguir pujar al podi i cinc van sumar el títol mundial: Víctor Anguil i Anna Navarro, en les categories sub-21 masculina i femenina respectivament; Sandra Rojo, en Body Figure; Beatriz de Haro, en Body Form; i Miguel Ángel Sastre, en Sènior de 65 a 70 kg. Catalunya, amb 259 punts, només va quedar per darrere de França (392 punts), que és la gran potència internacional d’aquest esport i comptava amb l’avantatge de la proximitat geogràfica; i de l’amfitriona Bèlgica (349), que amb bona lògica era qui podia presentar més esportistes. En quarta posició va acabar Espanya amb 214 punts.

D’altra banda, a l’europeu de Choisy-le-Roi (a prop de París), Catalunya també va ser tercera amb un total de 162 punts, per darrere de França (644) i Bèlgica (243). En aquest cas es van obtenir tres títols europeus: Anna Navarro (júnior femení), Sandra Rojo (body figure) i Miguel Ángel Sánchez (sènior -75kg).
 

Beach tennis

Catalunya va aconseguir la plata en l’Europeu de Muravera (Sardenya) després de perdre tant en dobles femení com masculí amb Itàlia, la gran favorita. Al marge de la competició de nacions, la delegació catalana també va participar en dobles, on va copar el podi masculí – or per a Gerard Rodríguez i Gerard Torres, argent per a Àlex Albors i Martí Magriñá, i bronzes per a Gael Rodríguez i Pol Filella, i Maria Enguix i Alejandra Jiménez. Dues parelles italianes van aconseguir l’or i la plata-, i dobles mixtes, amb triomf de Gerard Torres al costat de Claudia Brunelli, subcampionat d’Àlex Albors amb Ilaria Brunelli, i tercer lloc per a Maria Enguix i Pol Filella.

Pel que fa al mundial, que per tercer any consecutiu es va disputar a Barcelona, Catalunya va quedar eliminada als quarts de final per la selecció grega, finalista d’aquesta edició rere Itàlia. Martí Magriñá i Àlex Albors, i Gerard Torres i Gael Rodríguez van compartir el bronze en dobles masculins. En la categoria femenina també van ser terceres Marisa Mora i Maria Piert Huet.
 

Pitch & Putt

La selecció catalana es va quedar a un sol pas de tornar a aixecar la Copa del Món de pitch & putt, tal com ja havia fet el 2004 i el 2006. La vencedora del campionat, disputat al camp de la Xixerella d’Andorra a principis de juliol, va ser Irlanda, que es va imposar per la mínima (3-2). Catalunya va arribar a l’últim forat amb opcions de forçar el desempat. Anteriorment, el combinat català s’havia desfet de la Gran Bretanya a les semifinals (4,5-0,5) i de França, als quarts de final (3-2).

Catalunya, en canvi, sí que va alçar el títol en el Torneig 4 Nacions, que va tenir lloc a finals d’aquell mateix mes a La Bastida de Seron, localitat de la regió francesa de Migdia-Pirineus. La selecció va batre Euskadi en les semifinals (12-0) i França, en la final (9,5-2-5).
  

Raquetes de neu i curses per muntanya

La selecció catalana de raquetes de neu va acreditar la primera posició per equips en categoria femenina, i la segona en la masculina, al Campionat del Món de l’especialitat, que es va disputar en el marc de la cursa Caspolada, a Vezza d’Oglio (Itàlia). A banda, la delegació catalana va obtenir un títol mundial en categoria júnior –Jan Margarit– i dos podis més en categoria femenina –Ragna Debats i Rosa Valls– absoluta.

A la Ciaspolada, la competició més tradicional del calendari internacional, les tres participants catalanes van acabar entre les deu primeres classificades –Debats va ser 4a després d’haver anat en segona posició durant gairebé tota la cursa-, mentre els tres homes ho van fer entre els 25 millors –Margarit va ser 10è en el seu debut amb la selecció-.

D’altres resultats destacables van ser els de la selecció catalana d’esquí de muntanya. Oriol Cardona i Marc Solà van guanyar l’Skimo Race per equips i el mateix Cardona va ser el vencedor del Quilòmetre Vertical en la Red Fox Elbrus Race que es va disputar a Rússia. Marta Riba va ser segona en la categoria de Sky Marathon i Marc Solà va establir una nova marca mundial d’ascens i descens al cim de l’Elbrus (5.642 metres) amb esquís. A la cursa per muntanya Zegama-Aizkorri, puntuable pel circuit internacional Skyrunner World Series, Marta Molist va ser quarta i Andreu Simon, 18è, tot essent el millor català per darrere del vencedor, Kilian Jornet.
  

Futbol sala

La millor notícia de l’any va ser la designació de Balaguer com a seu del tercer Campionat del Món de futbol sala femení de la història, que tindrà lloc la segona quinzena del mes de novembre del 2017. L’Associació Mundial de Futsal (AMF) ho va decidir a proposta de la federació catalana d’aquest esport (FCFS), que va ser qui va presentar la candidatura. La decisió encara té més mèrit atès que Catalunya acollirà una altra gran competició durant aquest any, la Copa Intercontinental de clubs del maig, on el Ripoll exercirà d’amfitrió com a vigent campió de la Supercopa.

Pel que fa a l’activitat de les seleccions, Catalunya sub-17 va disputar el mundial de Paraguai, on va caure als quarts de final contra l’Argentina (5-0). Abans, l’equip havia derrotat l’Índia (8-0), havia empatat amb el Kazakhstan (1-1) i havia caigut contra el combinat amfitrió (6-1). Tot aprofitant el mateix viatge, va disputar un quadrangular amb Bèlgica, Austràlia i l’Índia, en el qual va acabar en segona posició, amb un balanç de dues victòries i una derrota, contra Bèlgica. També va disputar un altre amistós contra el Brasil, que es va resoldre amb una derrota per la mínima dels catalans (1-0).
  

Biketrial

La localitat de Blansko (República Txeca) va ser l’escenari del Campionat del Món de l’any 2016, del 8 al 13 d’agost. Catalunya l’afrontava com a campiona del món per equips de la temporada anterior, per cinquena vegada en les sis últimes edicions. Aquesta vegada, la selecció es va haver de conformar amb la medalla de bronze per nacions, després d’haver obtingut també cinc medalles individuals. Gemma Abant es va proclamar campiona del Món en categoria absoluta per setena vegada. Per la seva banda, Rafa Tibau, Joan Fusalba i Nil Benítez van ser plata en Elit 26, Poussin i Benjamí respectivament. Una categoria, aquesta última, en la qual Martí Esquerda va ser bronze.

En el Campionat d’Europa de biketrial disputat a Bolotana (Sardenya), Catalunya també va obtenir la tercera posició per nacions. A més, Gemma Abant i Nil Benítez van guanyar el títol europeu en la categoria elit femenina i benjamí, respectivament. Joan Fusalba va obtenir la medalla de plata en la categoria poussin, mentre Arnau Codina es va quedar a un sol pas del podi i va ser quart a la categoria júnior. D’altra banda, a la Copa d’Europa disputada a Elton, al Regne Unit, Alan Rovira va ser tercer en la categoria Minime i Marc Viñas, segon en la Sènior 26.
  

Bowling

La selecció catalana va ser novena en l’Storm Open International 4 Team disputat a Wittelsheim (França), mentre que la femenina va ser 25a. El combinat masculí va ser 5è al grup A, amb 318 punts i va superar el conjunt que va obtenir la mateixa posició al grup B, el Toac Toulouse (781-757). Per contra, l’equip femení va ser 13è al grup B. A la competició hi van participar 28 equips provinents d’Anglaterra, Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Luxemburg, Bèlgica i Suïssa.

D’altra banda, al Campionat d’Europa sènior disputat a Copenhaguen, Ricardo Franco va ser 13è al grup B i 21è tenint en compte la suma de totes les categories; Glòria Sala i Àngels Sala, 20es al grup B de dobles femenins; i Ricardo Franco i Ignasi Moles, 23ns en el grup B de dobles masculins.
  

Dards

La selecció catalana de Dards masculina va aconseguir el millor resultat de sempre en una Copa d’Europa, tot enfrontant-se a un total de 31 equips nacionals i acabant en 25a posició. En la modalitat d’equips, Catalunya va perdre contra Irlanda del Nord (3-9) i contra Sèrbia per la mínima (9-7) però va derrotar l’Illa de Man (9-6), en el que va significar els primers tres punts de la història en l’apartat col·lectiu. En Josep Arimany va ser l’esportista més destacat de la jornada. En la modalitat individual, Catalunya no va sumar cap punt, però sí en la de dobles, gràcies a la victòria de Carles Arola i Javier Velasco contra una parella turca (0-4), prèvia a l’enfrontament contra els professionals escocesos Montgomery i Soutar. D’aquesta manera, el conjunt seleccionat per Toni Gragera va sumar 5 punts.

Durant el 2016 també va destacar la victòria de Núria Plaza, juntament amb Fiona Gaylor, en el 33è Swiss Open, una de les competicions més antigues de les que es celebren avui en dia. Javier Velasco va ser tercer a l’Open Lucky Losers, mentre que Carles Arola i Toni Gragera també van ser tercers en parelles cegues.
 


Tamborí

La selecció femenina va aconseguir la medalla de bronze en la seva primera participació en un Mundial de Tamborí Outdoor, el mes d’agost a Mantova (Itàlia). Les noies van certificar la seva plaça al podi tot derrotant Alemanya (13-5) en la final de consolació. Un rival que ja havien superat en la fase de grups. En canvi, el combinat masculí no va poder passar de la quarta plaça, després de perdre en el partit pel bronze contra la jove i experimentada Romania (13-2). Itàlia va ser el botxí de Catalunya en totes dues semifinals.

On sí que es va aconseguir un doble podi va ser en la primera edició de l’Europeu de Tamborí Indoor Júnior, que també va tenir lloc a Itàlia. La selecció catalana masculina va aconseguir la tercera posició després de derrotar Hongria (13-9), precisament el mateix combinat que va topar contra l’equip femení en la final de consolació del seu torneig (13-8).
 

Seleccions no reconegudes

Tal com sol ser habitual, el mes de desembre va ser el més prolífic quant a partits amistosos de les seleccions no reconegudes. En total es van jugar sis partits internacionals, corresponents a les seleccions masculines i femenines de futbol, handbol i hoquei sobre gel. El balanç va ser de quatre victòries i dues derrotes, amb la particularitat que el combinat masculí de futbol va perdre per penals i el d’hoquei sobre gel va guanyar de la mateixa manera, després d’haver acabat els seus respectius partits amb un resultat d’empat (3-3), contra Tunísia i Euskadi respectivament. Aquest últim no va ser l’únic partit contra una selecció basca, ja que n’hi va haver dos més: l’equip femení d’handbol va perdre a Granollers (19-25), mentre el d’hoquei sobre gel va guanyar a Donostia (1-3). Les altres dues victòries les van donar la selecció absoluta femenina de futbol (0-5, contra Galícia) i la masculina d’handbol (28-27, contra Qatar), en un triomf de gran prestigi contra la vigent subcampiona mundial.

Abans, al mes de juny, i en el marc de la disputa de la final del TOP14 francès al Camp Nou, la selecció catalana masculina de rugbi va derrotar Portugal (25-22) al camp de la Foixarda de Barcelona, davant d’unes 2.000 persones. El partit va tenir diverses alternatives al marcador i el van decidir dos assajos de Jaume Genabat en els darrers minuts, que van servir per capgirar un desavantatge de nou punts (13-22). Aquell mateix mes hi va haver tres amistosos de la selecció masculina de futbol sala de la Federació Catalana de Futbol (FCF), que es van saldar amb victòria, contra Euskadi (5-3) i Hongria (5-2 i 4-3).

Les seleccions catalanes absolutes d’hoquei sobre patins també han estat molt actives, amb diversos amistosos arreu del territori català. Al mes d’abril, els equips masculí i femení van ser a l’Espluga de Francolí per celebrar el 50è aniversari de la secció d’hoquei patins del seu club, el Casal Espluga. L’equip masculí va vèncer als locals (2-4). Ja el 12 d’octubre, Catalunya es va imposar a Malgrat (2-6) al primer equip del club local en la presentació de tots els seus equips. I el 28 de desembre, nou triomf del combinat de Jordi Camps a Sant Jordi Desvalls (Gironès) contra el CH Palafrugell (4-3).

Pel que fa al beisbol, la selecció catalana es va proclamar campiona del Trofeu Internacional de Barcelona, que es va disputar a finals d’octubre al Municipal Carlos Pérez de Rozas de Barcelona. L’equip dirigit per Candelario Díaz es va imposar a Itàlia (7-0), un combinat All Stars de 1a Divisió (10-1) i Alemanya (16-12) en la primera fase. Ja en la final, va tornar a derrotar el conjunt teutó (7-4). Però el gran èxit va arribar per part de la selecció catalana sub-17 que, en tant que campiona d’Espanya, va participar en el Campionat d’Europa-Àfrica Sènior League. Contra tot pronòstic es va proclamar campiona (5-3 contra el combinat del Lazio italià) i es va guanyar el dret a participar en les World Series als Estats Units, on va arribar a sumar una victòria. D’altra banda, la selecció catalana sub-19 femenina de softbol va ser subcampiona d’Europa-Àfrica. Un campionat on el combinat masculí sub-13 també va quallar una gran actuació i va ser quart.

Finalment, Catalunya es va proclamar vencedora del Torneig Internacional de criquet que va organitzar a Vidreres i on també van participar seleccions i clubs d’Anglaterra, Noruega i Alemanya; la selecció catalana de bàsquet en cadira de rodes es va proclamar subcampiona del Ciutat de Barcelona, després de perdre en la final contra Itàlia (53-47); i la selecció catalana de parahoquei es va proclamar campiona de l’Euro-Parahockey Championship per segona vegada consecutiva, en aquest cas a la ciutat alemanya d’Essen.
 

Descarrega’t el PDF amb tots els resultats fent clic a la imatge:
Pots consultar l’històric de resultats en els següents enllaços: