27.04.10

Catalunya ja suma mig milió d’independentistes

La tercera consulta tanca amb una participació similar a les anteriors

La darrera onada de consulta per la independència celebrada aquest 25 d’abril, ha deixat un balanç més que satisfactori. El resumim amb les següents xifres: un 20,2% de l’electorat ha anat a votar, això es tradueix amb 223.220 electors dels quals el 92,44% ha estat favorable al sí. Si fem recomptes, això significa que mig milió de persones s’han expressat ja clarament a favor de la independència.

Les xifres finals fins a dia d’avui, també han estat positives tenint en compte la pràcticament nula presència mediàtica d’alguns mitjans de comunicació i el poc suport institucional que han rebut les entitats organitzadores. Això contrasta clarament amb la voluntat de la ciutadania. Prova d’això, són els 35.000 voluntaris en l’organització d’aquesta tercera onada que equival a la que va congregar els Jocs Olímpics del 1992, una cita molt més mediàtica i mundial.

Els observadors internacionals, en roda de premsa han valorat l’anàlisi dels col·legis electorals dels municipis que han visitat durant la jornada. Jan Jambon, president de N-VA flamenc, ha destacat que la Consulta és “el súmmum de la transparència i democràcia”. Per la seva banda, Edgardo Vazquez, consultor d’Obama procedent de Puerto-Rico ha demanat que tothom voti perquè “encara no ser vinculant, és molt important”. Talamoni, de Corsica Libera, ha destacat que la “Consulta compleix amb totes les garanties de legalitat d’una consulta oficial”.

La quarta consulta arribarà el proper 20 de juny. De moment, més de mig milió d’independentistes s’han declarat a favor del sí.