20.01.09

Lluís Llongueras: ‘’Si el govern Espanyol fos intel·ligent Catalunya i Espanya competirien’’

Lluís Llongueras
‘’Si el govern Espanyol fos intel·ligent Catalunya i Espanya competirien’’
Lluís Llongueras
‘’Si el govern Espanyol fos intel·ligent Catalunya i Espanya competirien’’
perruquer i escultor

19/01/2009

Sabem que ets un gran aficionat al Barça i al futbol. D’on et ve aquesta vena esportiva?
Sempre he estat del Barça perquè en l’època franquista no ens deixaven treure la bandera catalana i ens havien envaït les tropes de Franco. Havíem perdut la independència. No teniem cap més símbol que la bandereta del Barça. Era com cridar: ‘’Catalunya-Catalunya’’. Quan venia el Madrid, fora el camp hi havia entre 15.000 i 20.000 persones i era la única manifestació que podíem fer amb l’excusa del Barça. Jo recordo haver disfrutat aquesta bandereta del Barça passant-li pels nassos als grisos que no podien fer res. I els policies quiets.

Per què des de l’Estat veuen tan il·lògic que tinguem seleccions catalanes oficials?
No entenen l’esperit de Coubertain, l’esperit de competició dels antics grecs. Si el govern espanyol fos intel·ligent competiríem. Seria una meravella de competició: ara és el Madrid contra el Barça i aleshores seria un Catalunya contra Espanya, i Euskadi i els que fossin. Seria molt més normal i genial. Jo crec que ho aconseguirem. Si el millor és la competència! Què és això que només hi hagi l’equip d’Espanya? Això és anticompetitiu, això no és esport, ni esperit esportiu. S’ho prenen com una competència política. Què té a veure la política amb l’esport?. Estan fent política pura i dura.

Potser és que pensen que Catalunya és massa bona?
Sí, veuen que Catalunya pot ser massa bona. I em pregunto: Per què Catalunya no té totes les seves competències? Doncs perquè al cap de pocs anys Espanya quedaria endarrerida. Catalunya es mereix l’oficialitat esportiva com s’ho mereixen Escòcia, País de Gales o altres que ja la tenen. Espero que alguna vegada s’aconsegueixi perquè és una cosa que és una realitat i Catalunya també és una realitat, l’espot català, també, i els grans esportistes també.

Ara ens prohibeixen un slogan: ‘’Una nació-Una selecció’’.
Penso senzillament: ‘’una nació-una selecció’’. Una nació ha de tenir la seva selecció. El govern estatal mai ens prendrà com una nació, això és evident. Però en tenen també molta culpa els polítics catalans que cedeixen en temes econòmics, de permisos, no avancem amb les obres, hi ha molts retards; és una cosa increïble. Els polítics catalans son els que mes s’haurien d’incloure en aquest pla i lluitar per l’oficialitat de les seleccions. Amb ells si que s’arribaria a bon port però despisten. Estem dominats per la por.

Quin consell ens dones tu per aconseguir l’oficialitat més ràpidament:
Si ens tomben un eslogan, buscar-ne un altre, i que se’n parli, i anar donant notícies, i aconseguir que els periodistes s’integrin a donar les notícies. I això portarà un any o un altre a més normalitat. Aquesta és la manera: insistència. Les coses que es fan intel·ligentment i de forma lògica; són un deure que s’ha d’arribar a aconseguir. La majoria d’aquestes oposicions farien que les federacions espanyoles perdessin pes. Sense els jugadors catalans Espanya no arribaria ni a semifinals, ni a la final. A mi el que em posa negre és que no tenen la valentia d’acceptar les coses. La idea és que cadascú tingués la seva federació, i que hi hagués la d’Espanya. Hi hauria més competitivitat.

I com valores la sentència en contra del rugbi català?
Si va ser membre fundadora hauria de seguir-ne sent. Una federació internacional esta basant-se en unes normes franquistes perquè no sigui així. Això és legal? Tot el que està imposat per les armes ha de ser innacceptable per l’esport.