Wec Qatar, cursa: Hat-trick de Porsche, Ferrari de Kubica cinquè. Rossi quart en GT3

La casa de Stuttgart ha confirmat les coses bones vistes aquesta setmana amb un hat-trick peremptori. Els Ferrari oficials van tenir mala sort, mentre que el privat de Kubica-Ye-Shwartzman va acabar cinquè. Quart lloc per a Valentino en GT3

Alessandro Follis

Els resultats del pròleg, els entrenaments lliures i la classificació havien deixat entreveure com a la pista de Losail Porsche 963 tenien alguna cosa més. Aquesta sensació es va tornar a confirmar a la cursa: sota la bandera a quadres dels 1.812 km de Qatar, al final de 335 voltes pràcticament sense interrupcions, els cotxes alemanys van aconseguir un hat-trick, amb el cotxe privat Hertz Team Jota entre els dos oficials. Èxit per a #6 de Laurens Vanthoor, Kevin Estre i André Lotterer, per davant del #12 de Will Stevens, Norman Nato i Callum Ilott i el #5 de Michael Christensen, Matt Campbell i Frédéric Makowiecki. Sens dubte, els cotxes d'Stuttgart es van beneficiar d'un Balanç de rendiment (Bop) favorable, amb 27 kg menys que els Ferrari i 41 que els Toyota en una pista on l'efecte pes es nota molt. Cursa desafortunada per a ells Ferraris oficials: el número 50 va acabar setè després de dues voltes amb un drive through, mentre que el número 51 va ser 13è havent de canviar el darrere dues vegades després dels contactes. Tanmateix, el rendiment del #83 d'AF Corse va ser bo: sense problemes i una bona remuntada inicial el va portar a la cinquena posició de la general. Toyota també ha estat en dificultat, sisè i desè, mentre que Peugeot ha perdut el podi a dues voltes per al final per un problema tècnic. Quart lloc per a Valentino Rossi en LMGT3.

Començament brillant

La cursa va començar a les 11 del matí, hora local, a les 9 del matí, hora italiana, amb el Porsche número 5 a la pole position. Allà No obstant això, Miguel Molina va tenir un millor començament al Ferrari #50, que des de la quarta posició va superar els seus oponents per fora i es va posar al capdavant, posició que va mantenir durant les primeres 16 voltes, abans d'haver de cedir a Peugeot #93 d'un Nico Müller en gran forma. El suís es va avançar als seus rivals, amb Molina segon i el Porsche número 5 de Michael Christensen lluitant amb el número 12 de Will Stevens pel tercer lloc. L'altre El Ferrari #51 de Calado va mantenir la setena posició, mentre que des de la 12a posició de la graella Robert Kubica a la #83 va guanyar diverses posicions, tornant al top 10. Al final de la primera hora de cursa, el Ferrari de Molina va rebre un drive through per creuar la línia blanca a l'entrada dels boxes, relliscant cap al darrere. Mentrestant el Porsche #6 de Laurens Vanthoor, que va començar cinquè, va pujar a la segona posició i va començar a guanyar al Peugeot, avançant-lo després de 54 voltes aprofitant un desnivell de Müller mentre voltava un GT3. Poc després del primer dels lamentables episodis que van colpejar el Ferrari #51, que fins aleshores havia estat sisè: arran d'un contacte, la part posterior del cotxe es va desprendre, després romanent a la pista i provocant un groc de curs complet. El cotxe va tornar als boxes, canviant també el capó posterior i tornant una volta per darrere amb Pier Guidi al volant.

Domini Porsche

A partir d'aquest moment, el Porsche número 6 no va perdre mai el primer lloc, avançant gradualment durant el període de Kevin Estre i mantenint el lideratge amb André Lotterer. Darrere d'ell, el Peugeot #93 va fer una cursa contundent, també afavorida pel Balanç de Prestacions que el veu més lleuger i potent que tots els altres, lluitant contra el Porsche #12 de Jota i el #5 que va sortir des de la pole. En aquest darrer cotxe va destacar especialment Matt Campbellautor de la pole position i de la volta ràpida: l'australià de 29 anys es troba en un moment de forma extraordinària, ja que ha guanyat tant el Les 24 hores de Daytona i les 12 hores de Bathurst. Per al cotxe francès, però, el gir va arribar a dues voltes del final: el 9X8 va frenar sobtadament, cedint així el podi i finalment va caure a la setena posició abans de posteriorment. desqualificat. Els Ferrari, en canvi, van ser cridats a fer grans remuntades: el #83 va aconseguir evitar problemes i fer diverses passades, lluitant amb el Toyota #7, el Cadillac #2 i el Porsche #38 de Jota durant diverses etapes de la cursa abans de sortir en la cinquena posició. Allà #50, penalitzat pel drive through a l'inici de la cursa, ha hagut de pujar per darrere en una pista on els avançaments són molt difícils: Molina, Nielsen i Fuoco han aconseguit tornar a la setena posició. Per al #51 malauradament va ser necessari canviar l'alerón posterior per segona vegada, provocant que caigués dels punts, tretzè.

Espai per a forasters

La classificació final va posar de manifest un canvi de situació respecte a la temporada anterior, quan només eren els guanyadors Toyota i Ferrari: les dues marques líders el 2023 van lluitar per situar els seus cotxes als punts, ambdues penalitzades per un Bop desfavorable (1.075 kg per a Ferrari i 1.089 per a Toyota), mentre que Porsche i Peugeot sobretot van destacar per la seva velocitat gràcies també als seus respectius 1.048 i 1.030 kg. El cotxe francès, a més de ser el més lleuger, també era el més potent de la xarxa amb els 520 kW màxims permesos. Els cotxes d'Stuttgart, tant els oficials de Penske com els particulars de Jota, sempre han estat els protagonistes. Parlant de les dificultats de Ferrari, els dos Toyota GR010 Hybrid també va competir una cursa moderada, quedant sisè i novè a la meta sense donar mai la impressió de poder lluitar per alguna cosa més. Entre els nouvinguts al campionat va destacar alpí: ambdós cotxes francesos van creuar el llindar dels punts durant la cursa i al final el #35 de Chatin-Habsburg-Milesi va acabar en vuitena posició. BMW va ser menys bo, col·locant un cotxe 11è i l'altre 15è, mentre que Lamborghini va acabar 14è sense estar mai lluitant per res més i Isotta Fraschini es va retirar després de 157 voltes mentre estava a l'últim lloc.

Vale es va perdre el podi

El debut de Valentino Rossi al WEC va ser sens dubte positiu: el BMW M4 GT3 #46 del Doctor, compartit amb Ahmad Al-Harthy i Maxime Martin, va estar molt de temps en tercera posició durant les estades del pilot de Pesaro, que va ser molt positiu i constant. , abans de caure al quart 'ara des del final. Victòria de Porsche també en el debut de la classe LMGT3, amb el cotxe #92 Manthey PureRxcing dirigit excel·lentment per Malykhin, Sturm i Bachler, davant dels dos Aston Martin: segon va ser el #27 de Heart of Racing de James, Riberas i l'italià Daniel Mancinelli, tercer va ser el #777 de D'Station Racing de Mateu, Bastard i Sørensen. Els dos Ferrari 296 GT3 de Vista AF Corse van destacar per la seva velocitat pura: la millor volta de la cursa per Alessio Rovera en el #55, que però va acabar setè, mentre que el #54 també va estar al capdavant abans de quedar cinquè.

Ordre d'arribada: Hypercar