Indy 500, Newgarden fa un bis! O'Ward i Dixon van derrotar a l'esprint

Una cursa electrificant li dóna al pilot del Team Penske la seva segona victòria consecutiva a l'oval d'Indiana. Després de les pluges del matí, el mal temps “agraeix” la 500 Miglia i la cursa que va començar tard acaba sense problemes

Nico Patrizi

L'estrella de Josef Newgarden semblava estar en declivi després de la desqualificació de Sant Petersburg i en canvi el abanderat de Equip Penske puja amb més força que mai, aconseguint la segona victòria consecutiva a la Indy 500l'esdeveniment més destacat de la temporada Indycar. Una victòria encara més dolorós que l'any passattant pel llarg ajornament de la sortida pel mal temps com per la baralla molt intens que Newgarden va haver de suportar fins a la bandera a quadres. El mexicà Pato O'Ward de l'Arrow McLaren va passar un mal moment al guanyador, superant-lo dues vegades a la final i perdent per només tres dècimes en l'esprint decisiu.

LLUITA SIN PARAR

El vuitanta-set canvis de comandament que es van produir al llarg de les dues-centes voltes de la cursa testimonien l'extrema incertesa i l'espectacularitat d'una cursa que sempre ha estat part integrant del “Triple Corones” de l'automobilisme. Un bon final completa el podi Scott Dixon: el pilot de Chip Ganassi Racing, que va sobreviure a una col·lisió a la volta 107 que va eliminar el veterà Ryan Hunter-Reaytorna a emergir al final i aconsegueix agafar el tercer lloc burlant-se d'un Alexander Rossi que encara era excel·lent. L'italo-americà d'Arrow McLaren es mossega els dits: a unes deu voltes del final semblava el principal candidat per minar el lideratge de Newgarden, aleshores els oponents tenien avantatge. Molt més satisfet Àlex Palouque tot i no tenir el millor rendiment en aquest tipus de circuits, va aconseguir el cinquè lloc de la general, consolidant-se al capdavant del campionat vint punts per davant del company Dixon i vint-i-sis per davant Força de Voluntatque va acabar contra la paret a la curva 2 després de 145 voltes.

BEFFA McLAUGHLIN, NOMÉS SISÈ

A més del poder, també Scott McLaughlin mastegar amarg amb un sisè lloc que sens dubte no pot satisfer les seves expectatives. Va sortir des de la pole i es va mantenir al capdavant durant seixanta-quatre voltes Scott va ser finalment exclòs de la lluita per la victòria a la par Kyle Kirkwood i Santino Ferrucci, que va arribar a poca distància darrere seu. La cursa d'Indianapolis també veu la remuntada de dos pilots “en crisi d'identitat”. Rinus VeeKayque, malgrat una penalització per una incorrecció al pit lane, va acabar en novena posició, i Conor Daly que va aconseguir un brillant desè lloc després d'haver ocupat també el comandament d'operacions durant vint-i-dues rondes.

DERROTA PER A VETERANS

Això no va anar bé per als molts “veterans guanyadors” de la Indy 500 va tornar al camp per a aquesta ocasió. El “millor” va ser Takuma Satoque va comprometre la seva carrera en els trams centrals violant el procediment de reinici després d'una neutralització: relegat al darrere del grup, després va acabar la cursa en catorzena posició. Poca sort també per al pilot-director de l'equip Ed Carpenter que va acabar en dissetena posició. Les coses van anar pitjor encara Helio Castroneves: va començar amb l'ambició de ser el primer pilot a guanyar cinc edicions de l'Indy 500 i batre el rècord de guanyador més antic pertanyent a Al Unser Srel brasiler no brilla i al final acaba vintè i penúltim dels pilots a tota velocitat, sense haver donat mai detalls aguts. La decepció també Kyle Larson: ja obligat a renunciar al “Doble deure” amb la Coca Cola 600 de Nascar, va veure una cursa màxima compromesa per un condueix per per excés de velocitat al pit-lane acabant només divuite sota la bandera a quadres. Kyle de totes maneres ja ha anunciat que tornarà a provar l'”acoblament” Indy-Concord l'any vinent.

RASMUSSEN MILLOR NOVETAT

A més de Larson només dos més “Els novells” van arribar a la meta, amb Christian Rasmussen autor d'una actuació esplèndida i capaç d'arribar al final dotzè en la general en una pista extremadament difícil. També Kyffin Simpson s'ha defensat bé durant bona part de la cursa, per després baixar a l'últim quart de cursa i acabar en vint-i-unè lloc, tot i que a tota velocitat. L'antic debutant argentí Agustín Canapino en canvi ho compromet tot amb Excés de velocitat al carril de boxes durant l'última paradapatint així un parar i marxar que el relega a la vint-i-dosena posició amb una volta enrere. Llàstima perquè fins al moment del penal Agustín es va situar fermament al Top Ten de la general.

VUIT “PRECAUCIONS”

Si l'any passat el gruix dels sinistres es va produir en les fases finals, aquest any la situació era diametralment oposada amb una primera part de la cursa plena d'esdeveniments inesperats. Espectacular sobretot el toc que immediatament després de la sortida va eliminar a Tom Blomqvist, Pietro Fittipaldi i Marcus Ericsson a la segona corba, però tots van sortir sense danys dels Dallaras danyats. Bé vuit al final les fases de neutralització, tot de curta durada, però. També van acabar contra la paret Linus Lundqvist, Marco Andretti i Colton Herta; Aquest any tampoc ha tingut sort Felix Rosenqvist traït pel seu Dallara IR18 Honda després de cinquanta-cinc voltes. Fins i tot l'única dona a la carrera, Katherine Legge, va quedar “despeçada” del seu monoplaça després de només vint-i-dues voltes. En ambdós casos, la retirada dels cotxes va obligar la Direcció de Cursa a imposar fases de “prudència”. Aleshores, un problema tècnic va obligar el prometedor pilot a tornar a boxes Marcus Armstrong.

PER ALS AURICULARS TRIBATS

Les condicions meteorològiques sortosament van aguantar fins a la bandera a quadrespermetent el seguiment del nombrós públic present a les grades la cursa i els clàssics rituals previs a la cursa en pau. Així, una “suada” cent vuitena edició de l'Indy 500 va als arxius però IndyCar certament no s'atura aquí: el proper cap de setmana immediatament nova etapa Detroit per a la sisena prova de la temporada.

108.INDY 500, EL RÀNQUING

Aquí teniu el rànquing final de la 108.Indy 500, cinquena ronda del campionat Indycar 2024: