'Dubtants als creients' i vidres trencats

Aquesta és la primera part de la nostra sèrie que recull les nou temporades de Jurgen Klopp a Liverpool des de la seva arribada el 2015 fins a la seva pròxima sortida d'Anfield.

“Sóc el normal”, va dir un radiant Jurgen Klopp als periodistes a Anfield el 8 d'octubre de 2015. Resultaria ser qualsevol cosa menys.

L'inici d'aquella temporada havia estat punyent per al Liverpool, que va ocupar el 10è lloc a la Premier League quan va acomiadar Brendan Rodgers quatre dies abans, després d'haver aconseguit un sisè lloc la campanya anterior. Poc va suggerir que les coses millorarien abans que empitjoressin encara.

L'afable alemany va prometre convertir els “dubtadors en creients” a la seva famosa roda de premsa de presentació, però fins i tot un home amb la seva trajectòria excepcional amb el Borussia Dortmund hauria de fer alguna cosa especial per capgirar el rumb de qualsevol pessimisme comprensible entre la base d'aficionats.

L'impacte de Klopp no ​​va ser immediat. Els seus primers tres partits van ser tots empats, mentre que només va guanyar un dels seus primers quatre partits de lliga (tot i que va ser una victòria declarada fora del campions Chelsea), però una rotunda aniquilació per 4-1 del Manchester City a l'Etihad Stadium sis setmanes després de la seva victòria. El mandat era una insinuació que, potser, alguna cosa especial s'estava preparant pel nou responsable.

Per desgràcia, regnava una sensació familiar d'incoherència. Per a cada dia triomfant fora de casa com els dos esmentats anteriorment, o un cop de Southampton per 6-1, hi va haver un cop de 3-0 a Watford o un ensurt totpoderós per haver de salvar una repetició de la Copa FA contra l'Exeter de quart nivell.

Klopp va qualificar el seu estil de joc com a “futbol de metall pesat”, i això va quedar molt en evidència un dissabte a l'hora de dinar a East Anglia el gener de 2016. Semblava que s'aproximava una victòria habitual com a visitant quan Bobby Firmino va trencar l'empat després dels 18 anys. minuts a Carrow Road, però els vermells es van trobar 3-1 per davant de Norwich al minut 54.

Ara semblava que es tractaria d'una nova derrota trista per a un equip promocionat, però al minut 75 els visitants s'avançaven 4-3. No obstant això, quan estaven a punt d'aconseguir la victòria, Sebastien Bassong va colpejar des de fora de l'àrea per aparentment rescatar un punt per als canaris… però encara hi havia temps perquè Adam Lallana disparés un gol de la victòria que va provocar una celebració tan salvatge que els li van treure les ulleres del gerent!

Adam Lallana celebra marcar el cinquè gol del Liverpool amb Jurgen Klopp i els seus companys Lucas Leiva, Roberto Firmino i Emre Can durant el partit de la Barclays Premier League entre Norwich City i Liverpool a Carrow Road el 23 de gener de 2016. (Foto de Stephen Pond/Getty Images)

Va ser un resultat que va mostrar al Liverpool en el seu millor i pitjor, i que la naturalesa de Jekyll i Hyde va continuar fins al febrer. L'alemany estava furiós quan, després d'una baixa massiva al minut 77 a Anfield en protesta per l'augment previst del preu de les entrades, els vermells van convertir un 2-0 en aquell moment en un empat 2-2 contra el Sunderland. Una setmana més tard, LFC es va reagrupar i va colpejar un Aston Villa certament terrible per 6-0 al seu propi pati.

Klopp va tenir l'oportunitat de guanyar el seu primer trofeu per al club després de només quatre mesos quan el seu equip es va enfrontar al Man City a la final de la Copa EFL, només per perdre als penals a Wembley, tot i que la venjança es va exigir a la lliga només tres dies després.

Després d'uns anys tristos a Europa, el Liverpool també començava a reviure la seva fortuna al continent quan el Manchester United va ser expulsat a la Lliga Europa, però aquest cuir cabellut es va veure eclipsat pel que va passar a la ronda posterior.

L'empat 1-1 davant l'alma mater de Klopp, el Dortmund, a l'anada dels quarts de final va ser respectable, però quan els vermells van encaixar dues vegades en els primers 10 minuts a Anfield, van estar en risc de ser humiliats. Al minut 57, amb un 3-1 perdent, semblava que el xiulet del temps complet no podia arribar prou aviat.

Tanmateix, un cop Mamadou Sakho va empatar al minut 78 i va marcar el 3-3, l'afició local va tenir una autèntica esperança, i això es va convertir en una explosió d'eufòria en el temps de descompte quan el central del francès Dejan Lovren va marcar de cap el gol de la victòria. Va ser la millor nit europea a Merseyside durant molts anys.

Els resultats nacionals es van mantenir inconsistents, i un vuitè lloc no va suposar una gran millora respecte a la posició que ocupava el Liverpool quan Klopp es va fer càrrec set mesos abans, però l'últim mes de la temporada va ser el càrrec de la Lliga Europa.

El Vila-real s'ha vist superat en els quarts de final per establir una final contra el Sevilla, que buscava guanyar el trofeu per tercer any consecutiu. El St Jakob Park de Basilea va ser l'elecció desconcertant a petita escala per al decisiu, que semblava anar en el camí de LFC quan Daniel Sturridge va trencar el marcador als 35 minuts.

Una primera part prometedora va precedir una segona desoladora, amb l'equip d'Unai Emery empatat al minut de la represa i va guanyar còmodament per 3-1. Els aficionats i els jugadors del Liverpool estaven abatuts de manera natural, ja que l'equip no havia donat el millor compte possible d'ells mateixos quan només un partit de plata.

En senyal que no era l'autoproclamat 'Normal', Klopp va ordenar a la seva plantilla a l'hotel que després es convoqués per al que es va convertir en una festa, amb l'entrenador encapçalant jubilament les celebracions. L'autocompasió va donar pas a l'apreciació que s'havien fet els primers passos en un viatge potencialment transcendental.

Tot i que la primera temporada de l'alemany a Anfield va ser molt incoherent, el progrés a dues finals de copa va afegir pes a la seva promesa de convertir els qui dubtaven en creients. Aquest procés s'havia posat en marxa al final de la seva campanya de debut al club.