02.01.20
Resum de l'any

Com va ser el 2019 per a les seleccions catalanes?

Repassa amb nosaltres els resultats més destacats de Catalunya en tots els esports durant l’any que hem deixat enrere

Futbol Sala

La selecció catalana, contra França en el mundial d'Argentina 2019 de futbol sala masculí.
 

La selecció catalana de futbol sala va tancar el mundial masculí absolut de Misiones en la sisena plaça, cosa que va suposar la millor classificació històrica en la competició, tot superant el setè lloc del 2007. La primera fase va ser impecable i Catalunya va assegurar-se la condició de campió de grup gràcies a les victòries contra França (3-1), els Estats Units (11-0) i el Nepal (11-1). La desfeta davant Sud-àfrica (3-7) va evitar que els de Jordi Rexach accedissin a les semifinals. El combinat es va acomiadar del torneig amb una nova derrota, en aquest cas contra Colòmbia (1-8). Més enllà del resultat esportiu, l’experiència també va ser molt profitosa quant a projecció de l’esport català i del país en general. Abans, el combinat de Rexach havia disputat dos partits amistosos preparatoris contra el Caciques del Quindío colombià, vigent campió de la Copa de las Américas de clubs. Al Pavelló Municipal de Corbera de Llobregat, els catalans es van imposar als penals després d’haver aconseguit remuntar un 0-3 advers al descans (3-3). Al Pavelló Municipal de Centelles, en canvi, el resultat va ser d’1-4 per als visitants. 

Catalunya també va disputar el mundial sub-13 masculí de futbol sala, com a organitzadora, al Pavelló Olímpic de Reus. Malgrat perdre en el partit per la 5a i 6a posició (1-4, contra l’Argentina), l’actuació va ser excel·lent, amb un balanç de 4 victòries (contra França (11-2), Sud-àfrica (9-1) i Austràlia (6-1) en la primera fase, i una altra vegada contra els sud-africans (9-3), en les eliminatòries) per només 2 derrotes. La selecció de la Federació Catalana de Futbol Sala (FCFS) es va erigir en la segona potència europea de la categoria rere Itàlia, botxí als quarts de final (3-6).

Korfbal

Celebració de la selecció catalana després de guanyar al gol d'or el Polònia-Catalunya de korfbal del mundial de Sud-àfrica 2019. Foto: Marc Spelten / Actiefotografie.

La selecció catalana de korfbal va ser desena de vint equips participants en el mundial absolut disputat a Durban (Sud-àfrica). L’equip de Xavi Vidal aspirava a tancar el torneig amb un balanç positiu de victòries i derrotes però es va haver de conformar amb un registre de 3-4 després de cedir en l’últim partit contra Anglaterra (15-19). Abans, havia accedit a la segona fase gràcies a la victòria contra Nova Zelanda (15-13), que va compensar les desfetes inicials contra la República Txeca (14-17) i els Països Baixos (35-10). Malgrat completar un bon partit, Catalunya va caure en els vuitens de final contra Portugal (15-11), encara que després va mostrar la seva millor versió i va triomfar enfront d’Eslovàquia (8-25) i Polònia (14-15, al gol d’or). La preparació va incloure dos partits amistosos contra els Països Baixos, número 1 del rànquing mundial, a l’Illa Esportiva de Castellbisbal.

En la categoria sub-21, Catalunya es va quedar fora del mundial del 2020 a Taipei, després d’haver tancat l’europeu en la vuitena i última posició final. Malgrat haver encaixat cinc derrotes, l’equip entrenat per Albert Parrón i Irene Figueroa es va quedar a una sola cistella de l’objectiu mínim de classificar-se, ja que un triomf en el partit contra Portugal (11-10) hauria estat suficient per obtenir el sisè lloc. Després de remuntar un 10-6, els catalans van disposar de dues ocasions per forçar el gol d’or. Pel que fa a la selecció catalana sub-19, es va haver de conformar amb la desena posició del mundial disputat a Leeuwarden (Països Baixos), mentre que la sub-17 no va poder millorar la classificació dels últims anys en el mundial i va donar un petit pas enrere, amb la novena posició a Eindhoven.

Tamborí

La selecció catalana, al mundial de tamborí indoor d'Itàlia 2019.

Les seleccions catalanes van fer història al mundial de tamborí indoor disputat a Rovereto (Itàlia), tot consolidant-se com a tercera potència d’aquest esport rere d’Itàlia (doble campiona) i França (subcampiona masculina i femenina). L’equip femení va obtenir la tercera medalla de bronze en tres participacions, mentre que el masculí va acabar en la quarta posició. La selecció femenina va batre Hongria (13-10) i el Brasil (13-7) en una primera fase on també va cedir contra França (13-1). El rival en els quarts de final va resultar ser Anglaterra, a qui va derrotar amb claredat (13-6). Després de la previsible desfeta en semifinals enfront d’Itàlia (13-6), Catalunya va certificar el seu tercer accés consecutiu al podi en un emocionant partit contra Alemanya (13-9). Pel que fa a la selecció masculina, va seguir un itinerari similar, amb victòries contra Alemanya (13-7) i Portugal (13-6), i derrota enfront d’Itàlia (13-5), en la lligueta. Catalunya es va guanyar contra Hongria (13-3) l’accés a les semifinals, on Itàlia no van donar cap opció (13-2). El bronze es va escapar contra el Brasil (9-13) en un duel molt emocionant.

Dards

La selecció catalana, en la Copa del Món de dards de Romania 2019.

Catalunya va tancar la seva tercera participació en una Copa del Món amb la 44a posició masculina i la 40a femenina a Cluj-Napoca (Romania). Per tant, no va poder superar les classificacions històriques aconseguides a Castlebar (Irlanda) 2011 (27a i 23a plaça) i Antalya (Turquia) 2015 (28è lloc masculí). En total, les seleccions catalanes van sumar un punt en cada categoria, fruit de les actuacions individuals de Carles Arola i Montse Boronat. La general sumava les actuacions en aquest torneig, per parelles i per equips. 

En canvi, en l’altra participació internacional del 2019, la Mediterranean Cup disputada a Salou, les dues seleccions catalanes femenines van ser quartes. L’excel·lent primera fase dels dos combinats en el torneig per parelles va ser decisiva per assegurar aquesta doble classificació, que també englobava els individuals. Pel que fa a l’equip nacional masculí, només va poder ser 7è, en bona part, per la mala sort en els sortejos. Va coincidir en el mateix grup amb els dos finalistes per equips i, a més, els guanyadors del torneig per parelles van ser els que van frenar el millor duo català.

D’altres actuacions internacionals de mèrit dels esportistes de la Federació Catalana de Dards (FCD) van ser la 5a posició de Martín Martí en el Romanian International Darts Open (RIDO); la 9a plaça de Josep Arimany ‘Masnou’ i la 17a de Carles Arola en el Torremolinos Classic; el 5è lloc per parelles de Martí i Tony Gragera en el Swiss Open; la victòria d’Arola en l’FCD Anniversary i la posició de finalista en el Catalonia Open, disputats a Calella; i la victòria de Montse Boronat i Iolanda Riba per parelles al Winmau Latvia Open, tot coincidint en el temps amb un Italian Grand Master i un Open Italia on Carles Arola i Josep Arimany, respectivament, van arribar fins a la final del quadrant.

Beach Tennis

L'equip català, campió del mundial de Beach Tennis Castelldefels 2019.

L’equip A de l’ABT Catalunya es va proclamar campió del món de beach tennis en la competició disputada a Castelldefels. Era el quart títol mundial del combinat (2012, 2014, 2018 i 2019) i el segon consecutiu, tot coincidint amb la disputa del torneig al Baix Llobregat. La participació va ser de rècord, amb de més de 300 esportistes de 22 països diferents, cosa que va fomentar la presència d’un segon conjunt català. En el seu cas, va arribar fins als quarts de final contra Polònia, sorprenent finalista en deixar Itàlia fora de l’enfrontament decisiu per primera vegada en 19 edicions. La final va ser molt emocionant (2-1) i no es va resoldre fins al joc de desempat dels dobles mixtos, després que Mireia Rebull i Pol Filella salvessin dues pilotes de campionat. 

En canvi, en l’europeu de Muravera (Sardenya), Catalunya va caure molt més aviat del que estava previst. Luxemburg va eliminar el combinat capitanejat per Marcial Prieto (1-2) als quarts de final i es va erigir en la gran sorpresa de la competició, en arribar fins a una eliminatòria decisiva que es va emportar la totpoderosa Itàlia, amb sis títols de set possibles a escala europea.

Físic-Culturisme

La selecció catalana de Físic-Culturisme, al mundial de Balma 2019. Foto: M. Balaguer.

Catalunya va aconseguir la tercera posició de la classificació per països, empatada amb Bèlgica, en el mundial de la WNBB que va tenir lloc a la localitat francesa de Balma, a prop de Tolosa de Llenguadoc. La classificació va significar la 10a presència al podi de la selecció de la Federació Catalana de Físic-Culturisme en les últimes 12 participacions en campionats d’Europa o del Món. Pel que fa estrictament als mundials, era la sisena vegada consecutiva que l’equip formava part dels tres primers. En l’últim precedent, havia estat subcampió a Madrid. Sílvia Pineda va ser l’esportista més destacada a França amb una victòria i un segon lloc per parelles, juntament amb Daniel Horna; mentre que Lluís Salas, Aitor Humanes i Núria Domènech també van ser medalla de plata; i Josep Maria García, Josep Casas, Francesc Moya i Sílvia Martí, bronze. 

En el Campionat d’Europa WNBB disputat uns mesos abans a Manchester, en canvi, Catalunya només va poder ser quarta per darrere d’Espanya, Anglaterra i França, que comptaven amb delegacions molt més nombroses. Malgrat tot, l’actuació global va tornar a ser molt destacada, amb tres títols continentals, un subcampionat i dues medalles de bronze. Maribel Martín va triomfar per partida doble, ja que es va imposar en la competició per sota dels 52 quilos i fent parella amb Moisès Escabias. Sílvia Pineda es va proclamar campiona d’Europa Sub-25 i, a més, va assolir l’argent per parelles amb Daniel Horna, just per darrere dels guanyadors, i també catalans, Martín i Escabias.

BikeTrial

La selecció catalana de BikeTrial, al mundial de Kramolín 2019.

La selecció catalana de BikeTrial va guanyar la medalla de plata per nacions al Campionat del Món de Kramolín (República Txeca), celebrat del 12 al 18 d’agost. Catalunya, amb 24 representants, va sumar tres medalles de plata i dos bronzes individuals que, combinades amb la resta de resultats, li van atorgar el segon lloc en la classificació general per segon any consecutiu. El combinat txec, en aquesta ocasió com a local, va repetir l’èxit del 2019, mentre que Letònia va tancar el podi i Espanya va ser quarta. En la categoria Minime, Nil Benítez es va proclamar subcampió del món i Martí Esquerda va ser tercer. En Júnior, el castellarenc Alan Rovira va ser segon, de la mateixa manera que Àlex Rodríguez, de Santa Perpètua de Mogoda, en Poussin. La segona medalla de bronze catalana, i la cinquena en el total individual, va ser per a la cerdanyolenca Júlia Mallén en el seu primer any en la categoria absoluta femenina.

Mallén també es va classificar en la tercera posició de l’europeu de BikeTrial que va tenir lloc a Brumano, molt a prop de Bèrgam (Llombardia). La pilot de Cerdanyola del Vallès va tancar la primera volta a un sou peu de la segona plaça però en la segona va cedir més del previst. Pel que fa a la resta de components de la selecció catalana, Conrad Navarro també va optar durant bona part de la prova al podi però problemes mecànics el van relegar al cinquè lloc de la categoria Júnior.

Bowling

Lia Mojarro i Lluís Montfort, en la Copa del Món QubicaAMF d'Indonèsia 2019.

Els dos representants de la Federació Catalana de Bitlles i Bowling (FCBB) no van poder completar els seus objectius de passar a la segona fase i batre les millors classificacions històriques dels catalans en la 55a edició de la Copa del Món Qubica-AMF, a Palembang (Indonèsia). Tant Lia Mojarro com Lluís Montfort, presents en la competició com a vigents campions de Catalunya, van ser 32ns i, per tant, es van quedar lluny del Top-24 necessari per classificar-se per a la fase següent. El rendiment en la segona jornada de les quatre programades -amb sis jocs cada una- els va condicionar molt i, malgrat demostrar una línia ascendent més endavant, aquesta no va ser suficient. Tanmateix, tal com sol ser tradició, tots dos van quedar per davant dels participants espanyols. Tant Monfort com Mojarro també van formar part de les seleccions catalanes en el Swiss International Team Event, en la 12a participació consecutiva de Catalunya. El quartet masculí va ser desè i el femení, tretzè, en una classificació general on no hi havia distincions de gènere.

Pel que fa al Campionat d’Europa Sènior, que aquest any va tenir lloc a Bolonya (Itàlia), Álvaro-José Cardona, amb un total de 3440 pals (191,11 de mitjana), va obtenir els millors resultats de la selecció catalana, classificant-se en la 27a posició de la classificació global de la seva categoria -la B-, amb més de 170 participants. També va ser el 50è classificat en la prova individual i el 26è a la prova de parelles, juntament amb Fernando Gómez. A més, Cardona va assolir els millors resultats individuals a la prova de trios, amb una sèrie de 1201 pals (200,16 de mitjana). Completaven el trio, que va ser 39è, Fernando Gómez i Jordi Tubella, La prova de trios és sense categories i van prendre part un total de 173 equips. D’altra banda, Guatemala i Catalunya van disputar la 2a Copa Intercontinental de Bowling Six (bitlles catalanes) a Antigua Guatemala, amb l’absència a última hora de l’equip nacional del Salvador. D’aquesta manera, la competició va esdevenir un duel entre la selecció catalana, amb dues parelles, i la local, amb quatre. El combinat dirigit per Toni Solé va presentar un balanç de dos ors, tres plates i quatre bronzes. Nou medalles que es queden molt a prop del registre assolit set anys enrere al Salvador.

Twirling

La selecció catalana de Twirling, en l'europeu d'Eslovènia 2019.

Catalunya es va proclamar campiona per nacions de l’europeu de l’European Federation of Baton Twirling (EFBT) per tercera vegada consecutiva. L’èxit aconseguit a Eslovènia es va afegir als de Gormanston (Irlanda) 2015 i Tortosa 2017, amb el mèrit afegit que aquesta vegada tenia cinc rivals: l’equip amfitrió, Irlanda, Romania, França i Croàcia. El botí de la Federació Esportiva Catalana de Twirling (FECT) va ser de 25 medalles: 11 d’or, 10 d’argent i 4 de bronze, de manera que la seva puntuació va ser inabastable per a la resta en la classificació general. En total, la selecció catalana presentava 115 esportistes. Una xifra que es va quedar molt a prop del rècord de dos anys abans, quan competia com a local: 131.

Pitch & Putt

La selecció catalana de pitch and putt, campiona del Torneig 5 Nacions Urduña 2019.

La selecció catalana de pitch and putt va ser la brillant campiona del Torneig 5 Nacions FIPPA disputat a Urduña (País Basc). Tradicionalment coneguda com a Quadrangular Internacional, la competició el 2019 va canviar la denominació per la incorporació d’un equip nacional més. En concret, el títol se’l disputaven Catalunya, França, Andorra, el País Basc i Galícia. El combinat català gairebé sempre va tenir la iniciativa en els marcadors i es va imposar en la final als francesos amb solvència (7,5-4,5). D’aquesta manera, va reeditar els èxits del 2011, 2015, 2016 i 2018 i ho va fer amb un equip molt renovat, ja que hi havia cinc debutants amb l’absoluta de vuit possibles.

Curses per muntanya

La selecció catalana de curses per muntanya en l'Skyrace Comapedrosa de la Copa del Món 2019, a Andorra. Foto: FEEC.

La selecció catalana de curses per muntanya va tornar a participar en la Copa del Món de l’ISF amb bons resultats, sobretot en les competicions femenines. Gisela Carrion (AE Matxacuca) va ser tercera a Livigno i també va ocupar la darrera posició del podi en l’Sky Pirineu 2019, disputada a Bagà. A banda d’això, també va ser sisena en la Mt. Awa SkyRace, que va tenir lloc a Sanjō (Japó) i obria la temporada. Ester Casajuana (CE Alliberadrenalina) va ser qui va obtenir la millor classificació parcial. Després d’haver estat setena en l’Skyrace Des Matheysins, va ser segona en l’Skyrace Comapedrosa, a Andorra, just per davant de Clàudia Sabata (Club Esquí Berguedà), tercera. Pere Rullan (La Molina Club d’Esports) es va quedar a punt de pujar també al podi en la prova masculina, ja que va acabar en la quarta posició. Unes setmanes després va acreditar la cinquena plaça en la Zacup, a Itàlia.

Rogaining

La selecció catalana, al Mundial de Rogaining La Molina 2019.

Els equips de la selecció catalana van destacar en el Campionat del Món de Rogaining (WRC 2019) disputat a La Molina. En total, el botí dels conjunts de la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya (FCOC) va ser de tres presències al podi: Mireia Via i Sergi Oliveras van imposar-se en mixtos júniors per davant de Mar Serrallonga, Pol Canosa i Roger Virgili, segons; mentre que Bàrbara Martínez, Daniel Castellà i Jordi Domènech van ser tercers en mixtos veterans. Tanmateix, el mundial ja era històric pel fet que va significar el debut oficial de Catalunya després de 16 edicions. Josep Mayolas, director tècnic de la competició, va explicar en una entrevista a seleccions.cat que “si Catalunya no hagués participat, no hauria organitzat mai aquest mundial” i no hi hauria “dedicat tres anys” de la seva vida. També en curses d’orientació, les seleccions catalanes van disputar el Jukola 2019, el mític relleu finlandès de 7 postes en homes i 4 en dones al poble de Kangasala (Finlàndia).

Quidditch

La selecció catalana captura l'esnitx en l'europeu de quidditch Bamberg 2019. Foto: Axel Casas Marcet.

Catalunya va tancar en la 9a posició la seva participació en els Jocs Europeus de l’IQA (l’Associació Internacional de Quidditch), que van tenir lloc a Bamberg (Alemanya). De la mateixa manera que en l’edició de dos anys abans a Oslo, la selecció catalana es va jugar l’obtenció d’aquesta classificació, en l’últim partit, contra la selecció espanyola. El 2017, Espanya es va imposar (90*-50) però, en aquesta ocasió, els ‘Segadors’ van marcar la diferència agafant l’esnitx, cosa que equival a 30 punts i a la conclusió del duel (80-110*). La millor classificació històrica dels catalans segueix sent la 7a plaça de Sarteano 2015 però, mentre aleshores només hi havia 12 participants, a la capital noruega la xifra va augmentar fins als 15 equips i, en la localitat bavaresa, ja van ser 20.

Raquetes de neu

El podi de l'Arctic Snowshoe Race a Noruega, amb els representants de la selecció catalana de raquetes de neu ocupant les primeres posicions.

La selecció catalana de raquetes de neu va haver de renunciar de manera puntual a la participació en La Ciaspolada per l’exigència de la federació mundial (WSSF) de fer-la competir com a espanyola, en ser la seu del mundial. Tot i això, la temporada va tornar a ser històrica. Sílvia Leal (CE Pontsicà) i Marc Traserra (CE Voltraganès ARS) no van tenir rival i es van imposar amb claredat en La Chasseralienne, una prova nocturna pels vessants del Chasseral, el cim més alt de la banda de Berna, a Suïssa. L’equip de la FEEC va tornar a ratificar la seva condició de potència internacional absoluta en la CiaspDolomitica, disputada a Padola di Comelico (Sud Tirol). Edu Hernández (AE Matxacuca) va vèncer amb molta autoritat, mentre que el seu company de club Marc Toda va arribar just després, a cinc minuts de diferència, per assegurar-se la segona posició. El botí de podis encara va ser més elevat en l’Arctic Snowshoe Race, a Tromsø (Noruega). Hernández i Sílvia Zúñiga (CE Pontsicà) van guanyar les curses masculina i femenina, respectivament, mentre que el seleccionador Just Sociats (CN Terrassa) va ser segon i Laia Aguilar (CE Calldetenes) i Traserra van aconseguir sengles terceres posicions. La cloenda de l’activitat va ser atípica i inèdita: a l’estiu en la Copahue Extremo, a l’Argentina, en el debut dels esportistes de Catalunya a l’Hemisferi Sud. Sociats i Toda van ser primer i segon en la classificació masculina, mentre que Zúñiga va ser quarta en la general femenina i tercera de la seva categoria. 

Esquí de muntanya

La selecció catalana d'esquí de muntanya, a Rússia per la Kamchatka Race. Foto: Oriol Montero / Marc Poma / FEEC.

L’equip format per la berguedana Clàudia Sabata (Club Esquí Berguedà) i la vallesana Maria Illa (Club Muntanyenc Sant Cugat) va ser l’únic de la selecció catalana que va participar en la 34a edició de la Pierra Menta. La coincidència amb el mundial, on els catalans estan obligats a competir amb la selecció espanyola, va evitar una representació més àmplia de Catalunya en el ‘Tour de França’ de l’esquí de muntanya. Tot i la seva condició de debutants, l’actuació de Sabata i Illa va ser magnífica, tot mantenint-se entre les deu primeres de la general durant les quatre etapes i rubricant una destacable novena posició final. Més endavant va arribar un periple per Rússia i l’Iran, amb un botí global de divuit podis i la sensació de ser l’equip més dominador dels dos esdeveniments. Els convocats eren Maria Illa, Pau Coll (Ski Club Camprodon), Jordi Alís (Club Esquí Cerdanya Skimo Team), Júlia Casanovas (Club Esquí Cerdanya Skimo Team), Joan Reyné (Ski Club Camprodon) i Marc Solà (Ski Club Camprodon). A la Kamchatka Race, prova vàlida per al circuit europeu de la federació internacional d’esquí de muntanya (ISMF), el combinat de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va acumular tres victòries, tres segones posicions, quatre terceres places i dues quartes. Pel que fa al Damavand International Festival, corresponent a les ISMF Asian Series, el balanç va ser de dues primeres places, dues segones, quatre tercers llocs i un quart.

Esport per a tothom

Entrada de la delegació catalana a la inauguració dels World Sports Games Tortosa 2019.

Per primera vegada en la història, Catalunya va exercir d’amfitriona dels World Sport Games. Una competició basada en la idea de l’Olimpíada Obrera Internacional dels anys 20/30 del segle passat, que el 2019 arribava a la 6a edició amb una participació oficial de més de 3.000 esportistes, provinents d’una cinquantena de països de diferents continents, que van practicar 24 esports a Tortosa i les Terres de l’Ebre. La Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) va ingressar en la Confederació Esportiva Internacional de Treballadors i Amateurs (CSIT) el 2016 i, ja l’any següent, va debutar com a participant a Riga i va recollir l’encàrrec d’organitzar l’esdeveniment. El balanç va ser més que positiu i els esportistes locals van poder gaudir del privilegi de participar amb delegació pròpia i veure com la simbologia catalana quedava reflectida, amb total naturalitat, durant la inauguració i les cerimònies de lliurament de trofeus.

Altres seleccions

Javi Puado celebra amb Riqui Puig el 2-1 de la selecció catalana masculina de futbol contra Veneçuela. Foto: Svetlana Akimova.

La selecció catalana absoluta masculina de futbol va ser capaç de derrotar Veneçuela (2-1) només tres dies després que La Vinotinto hagués batut l’Argentina, un dels millors combinats del món, en un amistós disputat a Madrid (3-1). En un partit disputat a Montilivi (Girona), els homes de Gerard López van dominar la pilota i van traduir aquesta superioritat en dos gols en els moments clau, anotats per Bojan i Javi Puado. Era el retorn de l’equip després de 27 mesos d’absència i la primera victòria des del 2013. No obstant això, la il·lusió perquè Catalunya pugui disputar Eurocopes i Mundials es va mantenir inalterable durant tot aquest temps, tal com va quedar clar sobre el camp i a la graderia.

Pel que fa a la selecció absoluta femenina, va ratificar al Camp Municipal de L’Hospitalet de Llobregat tot el potencial que se li pressuposa a escala internacional. La seleccionadora, Natàlia Arroyo, ja va avisar que havia elaborat una convocatòria “molt competitiva” malgrat no poder comptar amb diverses jugadores concentrades amb la selecció espanyola, i això va quedar clar des del primer minut del partit internacional amistós contra Xile (0-0). La victòria als penals (4-2) va fer justícia al nombre d’ocasions més gran generat pel conjunt local, que es va trobar amb un rival que es va prendre el duel com un test de primer ordre des del punt de vista de la defensa i del contraatac.

La selecció catalana femenina d'handbol, amb el títol de campiona de la XI Copa de les Nacions a Elgoibar.

Deu anys després de la seva única victòria, a A Coruña 2009, la selecció catalana absoluta femenina va tornar a conquerir la Copa de les Nacions d’handbol. La bona feina feta des de la base, que fa anys que es podia percebre en les competicions de categories inferiors, va acabar confluint en aquest èxit, materialitzat a Elgoibar (País Basc). Era l’onzena edició del torneig i, una vegada més, la competència de Catalunya, que en l’últim precedent havia estat quarta, va ser màxima. Tanmateix, aquesta vegada la sort no va ser esquiva i l’equip entrenat per Fernando Barbeito va poder celebrar el títol gràcies a les victòries contra Galícia (32-31, després de dues pròrrogues), en les semifinals, i el País Valencià (21-17), en la final. D’altra banda, els serveis d’esports de les Universitats de Catalunya van enviar dues seleccions als campionats BEST (Belgrad Sports Tournament), on van acabar en primera i segona posició. L’equip masculí va guanyar l’equip FON de Sèrbia, mentre que les noies van caure també contra el FAM, també serbi. Els dos equips universitaris locals comptaven amb jugadors i jugadores de nivell, que disputen la Superlliga del seu país.

També en handbol, es van tornar a disputar els partits solidaris entre les seleccions catalanes i els equips masculí i femení del BM Granollers. El Palau d’Esports de la capital del Vallès Oriental es va omplir amb més de 1.000 persones, cosa que va permetre una recaptació de 6.000 euros per a la investigació de l’Alzheimer, a benefici de la Fundació Pasqual Maragall. Els resultats esportius, en aquesta ocasió, van afavorir els conjunts locals. El Fraikin BM Granollers es va imposar de cinc gols (30-25) a la selecció catalana masculina -dirigida a la banqueta per Fernando Barbeito-, mentre que les noies del KH7 BM Granollers van guanyar de sis dianes (28-22) enfront del combinat nacional femení de Pau Campos.

L'equip femení de la FCG, al Houston Invitational.

Una delegació de la Federació Catalana de Gimnàstica (FCG) va participar en el Houston National Invitational, per tercera vegada consecutiva, i va debutar en el Valeri Liukin Dallas. L’actuació, davant d’algunes de les més fermes promeses de la gimnàstica artística internacional, va ser brillant. A Houston, l’equip femení va superar la sisena plaça del 2018 amb un cinquè lloc col·lectiu, mentre que Pau Jiménez va ser tercer en la general i el primer en paral·leles, anelles i salt. El gimnasta del Salt GC encara va arribar més lluny a Dallas, on va ser el millor All-Around enfront de més de 150 participants, i també va guanyar en terra, anelles i paral·leles, a més d’acreditar una tercera plaça en la competició de barra.

La selecció catalana masculina, en l'europeu per a majors de 35 anys de Sant Boi i Gavà. Foto: Facebook FCBS.

El Baix Llobregat va ser, durant quatre dies, l’epicentre del softbol a escala continental en la modalitat per a jugadors i jugadores majors de trenta-cinc anys. Homes i dones de vuit països europeus diferents van disputar a Sant Boi de Llobregat i Gavà la primera edició del Campionat d’Europa d’aquestes característiques, separat en dues branques: la masculina i la femenina. La selecció catalana, comandada per Frank Salas, va prendre part en la primera i va acabar en la vuitena i última posició a causa del gran nivell de tots els rivals: els Magos de Tenerife, els United Praga, els Capitalinos de Gran Canaria, i les seleccions de Dinamarca, Israel, Praga, Itàlia i Suècia. La selecció catalana absoluta de softbol femení va ser l’encarregada d’estrenar el renovat camp de softbol de Montjuïc contra el conjunt nord-americà de la Universitat de Notre Dame, que participa en la màxima competició d’àmbit universitari de softbol als Estats Units. El resultat va ser de 0-4 per a les estatunidenques. Més endavant, i en el mateix escenari, el conjunt de Xavier Civit va rebre la visita del conjunt de la Universitat de Maine, d’un nivell similar a Notre Dame, que en aquest cas es va mostrar molt efectiu en l’apartat ofensiu (5-12).

Els equips masculí i femení sub-16 de la Federació Catalana de Beisbol i Softbol (FCBS) van participar en la Pony League de Praga, que va aplegar equips nacionals, acadèmies i clubs de 17 països europeus diferents. La Catalunya Baseball Academy U16 va superar àmpliament la 14a posició masculina del 2018, tot assolint el 7è lloc del torneig de beisbol amb un balanç final de quatre victòries i tres derrotes. En canvi, la selecció catalana de softbol va baixar de la 4a a la 10a plaça, en gran part per la mala sort amb el triple empat registrat en la primera fase, que la va deixar fora dels quarts de final per la diferència de carreres a favor i en contra. A la conclusió del torneig, el combinat català va sumar un total de tres victòries i dues derrotes.

I la selecció catalana sub-15 de beisbol va tancar el Campionat d’Europa-Àfrica Junior League en tercera posició. L’equip dirigit per Marc Carrillo, amb l’ajuda d’Alberto Magallón i Pepe Romero, es va quedar a un pas de disputar la final en el seu debut, però va caure contra el representant de la República Txeca (5-0) en el penúltim partit disputat a Kutno (Polònia). D’aquesta manera, es va esvair el somni de poder disputar les World Series, com tampoc ho va aconseguir el combinat sub-13, que aspirava a la segona experiència consecutiva als Estats Units. Els campions continentals del 2018 van cedir en les fases eliminatòries i va acabar la competició amb un balanç de 2-3. Tampoc no va poder repetir títol la selecció catalana sub-13 de softbol que, amb només tres de les 16 campiones del 2018, va cloure la participació en l’European Massimo Romeo Youth Trophy (EMRYT) en la vuitena posició, després d’haver acabat quarta de grup i haver cedit en l’últim partit contra el Princ Zagreb croat (3-2) a Collecchio (Itàlia).

El combinat català de boxa, amb el trofeu de guanyador de l'encontre Catalunya-Londres a Manlleu.

Catalunya va aixecar la copa corresponent a l’encontre internacional de boxa que la va enfrontar a la selecció de Londres al Pavelló Municipal de Manlleu. L’equip català es va imposar per 5 combats a 3 als anglesos, tot sobreposant-se a les tres desfetes inicials -justes i disputades- amb cinc èxits individuals consecutius. L’esdeveniment significava la tornada de la vetllada organitzada per la federació London Boxing al Lewisham Theatre de la capital anglesa, on es van desplaçar 2 boxejadores i 5 boxejadors catalans, que van acumular 3 triomfs clars.

La selecció catalana absoluta masculina d'hoquei sobre herba, abans d'enfrontar-se a Cuba a l'Atlètic Terrassa.

La selecció catalana masculina absoluta d’hoquei sobre herba es va imposar a Cuba (5-3) en el partit amistós jugat a les instal·lacions de l’Atlètic Terrassa HC. El duel va estar molt igualat i no es va decidir fins al tram final, quan Catalunya va treure rendiment a la seva superioritat tècnica amb tres gols providencials. A set minuts per a la conclusió, el resultat encara era d’empat (2-2), després que els visitants fessin gala d’una notable condició atlètica que va condicionar el joc dels homes d’Oriol Freixa. Cuba va sorprendre durant la primera part, tot avançant-se dues vegades en el marcador i arribant al descans amb avantatge (1-2). Oriol Salvador havia anotat el provisional gol de l’empat dels catalans. A la represa, Xavi Gispert va equilibrar el marcador però no va ser fins que el mateix jugador de l’Egara va marcar el 3-2 que els de Freixa van poder posar la directa. Xavi Lleonart, de revés, va establir la sentència (4-2) i Joan Tarrés va arrodonir el resultat (5-3).

La selecció catalana masculina d'hoquei sobre patins, campiona del torneig de Wuppertal 2019.

La selecció catalana absoluta masculina d’hoquei sobre patins es va proclamar campiona del Torneig Internacional de Wuppertal amb la màxima autoritat possible. Va aconseguir quatre victòries de quatre possibles a Alemanya, amb un balanç de 34 gols a favor i només sis en contra, en el comiat del capità Marc Gual com a jugador. En el primer partit, el combinat dirigit per Jordi Camps i Josep Maria Barberà s’enfrontava a la selecció alemanya, a qui al descans ja superava amb autoritat (0-3), gràcies als gols d’Àlex Rodríguez, Marc Gual i Joan Salvat. Al final, el resultat va ser de 2-6, després de dues dianes de Xavi Rovira i una més de Joan Cañellas. El segon partit va ser a contra el Cronenberg, que comptava amb quatre components de la selecció alemanya. Els visitants van tornar a posar la directa (2-5 al descans) per acabar guanyant per 2-9, amb dianes de Joan Salvat (2), Àlex Rodríguez (2), Uri Vives (2), Xavi Rovira, Pol Galbas i Joan Cañellas. Encara van ser més contundents els triomfs de la segona jornada, contra l’IGR Remscheid (0-9) i el Noisy-le-Grand francès (10-2). En el marc de la sèrie d’amistosos de les seleccions catalanes en territori català, l’equip masculí en va disputar un a benefici dels afectats per la riuada del 22 d’octubre a la Conca de Barberà. També dos combinats mixtos van enfrontar-se en la tercera edició del ‘Nadal Sobre Rodes’ per recaptar fons per a la Fundació Joan Petit Nens amb Càncer, en aquest cas a Palau-solità i Plegamans.

La selecció catalana cadet de futbol americà durant l'amistós Méditerranée-Catalunya a Montpeller. Foto: @tomeurf / FCFA.

La selecció catalana masculina cadet de futbol americà, amb representació de tots els clubs de les competicions oficials de la FCFA, va demostrar el seu enorme potencial en el partit internacional amistós disputat contra el combinat de Provença-Alps-Costa Blava, conegut com a Méditerranée, a Montpeller. Tot i haver hagut de matinar moltíssim per desplaçar-se en autocar, i d’haver hagut de fer front a l’esgotament, les hores de viatge i la calor intensa que feia, Catalunya no va tardar a fer gala de la seva superioritat. Al descans ja havia sentenciat (0-24) i, en el tercer quart, va arrodonir el marcador amb l’últim touchdown del duel (0-30).

La selecció catalana en la 14a edició del Trofeu Internacional de Futbol 7-Ciutat de Barcelona per a paralítics cerebrals.

La 14a edició del Trofeu Internacional de Futbol 7-Ciutat de Barcelona va tornar a aplegar al camp del CEM Clot de la Mel algunes de les millors seleccions a escala internacional. L’equip de la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals (FECPC) va tancar la competició amb bon sabor de boca i, de la mateixa manera que el 2017, va aconseguir guanyar un partit, tot eludint l’última posició de l’any anterior. De fet, hauria pogut acabar entre els tres primers si hagués tingut una mica més de sort contra Irlanda del Nord (3-4) i contra Itàlia (0-2), que es van imposar, només, per una qüestió d’efectivitat. Enfront d’Escòcia ja va ser una altra història, vista la superioritat (0-12) del combinat que va acabar aixecant el títol. La quarta plaça s’havia de decidir en l’últim duel, davant del South West CP United, que la selecció catalana es va endur (1-0) després de completar un gran partit. Pedro Tomás, tot culminant un ràpid contraatac conduït per Aketza Requena (23′) va aconseguir el solitari gol de la victòria, que no va estar acompanyat per cap altre per la mala sort amb les ocasions generades. La tasca del mig del camp va ser impecable, amb nombroses pilotes recuperades.

La selecció catalana en el Ciutat de Barcelona de bàsquet en cadira de rodes 2019.

La selecció catalana va revalidar el subcampionat del 2018 durant la disputa de la XXVI edició del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona de Bàsquet en Cadira de Rodes i la IX edició del Memorial Joan Palau i Francàs. En la competició, disputada al CEM l’Espanya Industrial, l’equip de la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física (FCEDF) va encadenar dues victòries (contra Irlanda, 64-27, i Portugal, 53-48) i dues derrotes contra Bèlgica, que són les que van privar-lo de poder aixecar el trofeu. Tanmateix, Catalunya en tot moment va fer un gran paper i, tant en el primer partit (44-49) com en la final contra els belgues (26-35), va mantenir la igualtat fins al descans. En el duel de la fase inicial, fins i tot, va conservar les opcions fins al darrer minut.

Catalunya, tercera del Trofeu Internacional de Quad Rugbi de Barcelona.

La selecció catalana de Quad rugbi va tancar en la tercera posició la 2a edició del Trofeu Internacional de Quad rugbi disputat al CEM de l’Espanya Industrial de Barcelona. L’equip de la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física (FCEDF) no només va avançar un lloc respecte a la primera edició de l’any anterior, quan va ser quart, sinó que va oferir un gran paper contra els combinats nacionals de la República Txeca (39-32) i d’Itàlia (39-32). Els dos triomfs van arribar contra el combinat ALL STAR de la federació espanyola (45-40 i 42-28).

Pel que fa a l’equip Special Olympics Catalunya, es va proclamar guanyador del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona de futbol sala organitzat la Federació ACELL amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Es va imposar, en format de lligueta, als conjunts ASD Pepo Team de Cremona, Watford FC d’Anglaterra i Unitts FC València.

Descarrega’t el PDF amb tots els resultats del 2019 fent clic a la imatge:

Pots consultar l’històric de resultats en els següents enllaços:

Resultats 2018Clica aquí.
Resultats 2017Clica aquí.
Resultats 2016Clica aquí.
Resultats 2015Clica aquí.
Resultats 2014Clica aquí.
Resultats 2013Clica aquí.