18.03.19
Esquí de muntanya

Novè lloc per a Sabata i Illa en el debut en una Pierra Menta

La coincidència amb el mundial d’esquí de muntanya ha fet que la selecció catalana només participés amb un equip femení

L’equip format per la berguedana Clàudia Sabata (Club Esquí Berguedà) i la vallesana Maria Illa (Club Muntanyenc Sant Cugat) ha estat l’únic de la selecció catalana que ha participat en la 34a edició de la Pierra Menta. La coincidència amb el mundial d’esquí de muntanya, on els catalans estan obligats a participar amb la selecció espanyolaa la qual sempre garanteixen grans resultats-, ha evitat una representació més àmplia de Catalunya en el ‘Tour de França’ d’aquesta especialitat esportiva, un any després que Oriol Cardona (Ski Club Camprodon) i Marc Pinsach (Colla Excursionista Cassanenca) fessin història amb el quart lloc. Tot i la seva condició de debutants, l’actuació de Sabata i Illa ha estat magnífica, tot mantenint-se entre les deu primeres de la general durant les quatre etapes i rubricant una destacable novena posició final.

Clàudia Sabata i Maria Illa, en la Pierra Menta 2019.
Clàudia Sabata i Maria Illa, en la Pierra Menta 2019.

Molt de nivell
La Pierra Menta era la primera de les proves del circuit de La Grande Course i, malgrat el mundial, ha tornat a aplegar una participació espectacular, amb equips tan potents com els formats per les italianes Martina Valmassoi i Elena Nicolini; les franceses Adele Milloz i Sophie Mollard; l’eslovaca Mariana Jagercikova i la francesa Valentine Fabre; la noruega Malene Blikken Haukøy i l’austríaca Veronika Mayerhofer o la veterana francesa Laetitia Roux i la suïssa Severine Pont Combe, que han complert els pronòstics des de l’inici i s’han imposat a Valmassoi i Nicolini, segones; i a Jagercikova i Fabre, terceres. Davant d’una oposició tan ferotge, Sabata i Illa han sabut combinar perfectament la determinació amb la dosificació per ratificar el ‘Top Ten’, tot aplicant amb mestria tot el coneixement adquirit al Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya (CTEMC), cada any més consolidat com un dels millors espais de formació del món.

Clàudia Sabata i Maria Illa, en la Pierra Menta 2019.
Clàudia Sabata i Maria Illa, en plena acció competitiva.

Al davant, des de l’inici
Clàudia Sabata, actual campiona de Catalunya d’esquí de muntanya individual, i Maria Illa, tercera de Catalunya d’esquí de muntanya vertical, van prendre la sortida amb l’objectiu principal d’arribar a la meta definitiva d’Arêches-Beaufort. Per aquest motiu, la seva actuació en la primera etapa va ser eminentment conservadora. Tot i perdre ja 45 minuts respecte a les líders de la competició, van veure com se situaven desenes de la general, i aquest fet les va esperonar a intentar aconseguir un ‘Top Ten’ de prestigi. No només el van fer realitat sinó que, abans de l’etapa reina, l’última, ja eren novenes amb vuit minuts d’avantatge sobre les seves perseguidores més immediates i 45 minuts sobre les onzenes. La resolució ha estat del tot satisfactòria.

Clàudia Sabata i Maria Illa, en la Pierra Menta 2019.
Les representants catalanes en la Pierra Menta d’aquest any.

Pròxima estació, Adamello
La pròxima cita de la selecció catalana d’esquí de muntanya serà el diumenge 7 d’abril a l’Adamello Ski Raid, una prova d’altura plena d’espectadors amb el Cresta Croce i el descens del Presena com a llocs emblemàtics de la competició. Finalment, el 27 d’abril arribarà el Trofeu Mezzalama, primer Campionat del Món LGC (La Grande Course), consistent en una llarga travessia que connecta Cervinia amb Gressoney passant pel Breithorn i el Castor. Aquesta competició permetrà tornar a veure esportistes amb els colors de Catalunya disputant un mundial, per bé que entre els rivals també hi haurà clubs i cases comercials.