05.03.18
Raquetes de neu

Jan Margarit i Laia Andreu s’imposen en l’europeu de Guils-Fontanera

Els catalans ratifiquen la seva hegemonia amb les raquetes de neu monopolitzant tots els podis

El Campionat d’Europa de la nova federació internacional de raquetes de neu (ISSF), disputat dissabte a l’estació d’esquí nòrdic de Guils-Fontanera, va ser un èxit, tant des del punt de vista organitzatiu com esportiu. Participants de Catalunya, Andorra, França, Itàlia i Espanya van prendre part en la cursa, organitzada per la Unió Muntanyenca Eramprunyà, que també era vàlida pel campionat de Catalunya de l’especialitat. Malgrat l’oposició dels atletes de fora, especialment dels italians, els títols continental i nacional van acabar coincidint en les figures de Jan Margarit (AE Mountain Runners del Berguedà) i Laia Andreu (UE Vic), que van liderar dos podis íntegrament catalans. L’hegemonia del nostre país en aquesta modalitat competitiva és absoluta i, de fet, no es podria entendre l’evolució de les raquetes de neu com a esport sense la tasca de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) durant els últims anys.

Margarit, dos anys després
La victòria en categoria masculina va correspondre a Jan Margarit, vigent tercer classificat en la Copa del Món de curses per muntanya, que es tornava a calçar les raquetes de neu dos anys després d’haver-ho fet en la mateixa cursa, aleshores Open Internacional. El matadeperenc va treure profit de la seva polivalència en un circuit especialment ràpid, d’un recorregut d’11 quilòmetres amb un desnivell positiu de 300 metres, amb un atac demolidor abans del segon dels tres passos previstos per la línia de meta. Per darrere d’ell es van classificar dos components de la selecció catalana, Eduard Hernández (AE Matxacuca) i Joan Freixa (AE Mountain Runners del Berguedà). Van ser segon i tercer, respectivament, tot confirmant les bones sensacions mostrades a La Ciaspolada del dia de Reis i a l’Allgäu Vertical alemanya.

Raquetes de neu.
Jan Margarit, vencent a Guils.

Andreu, de principi a fi
Pel que fa a la cursa femenina, Laia Andreu va fer bons els pronòstics tot dominant la cursa des del primer moment. És el vuitè títol continental de l’osonenca, que també pot presumir, entre altres llogres, de quatre triomfs en la mítica Ciaspolada italiana. L’últim, aquest 2018. Les també components de la selecció catalana Sílvia Leal (CE Pontsicà) i Sílvia Zúñiga (CE Pontsicà) van ocupar, per aquest ordre, les altres dues places del podi.

Fotos: Ivan Torres / FEEC.