21.12.16

Catalunya inicia avui el camí cap a la seva segona Copa de les Nacions contra un Euskadi “fort i difícil”

Josep Ibàñez dirigirà la selecció absoluta i la juvenil, que disputarà l’altra semifinal contra Galícia

El pavelló del Club Bàsquet Granollers (C/Girona, 222) acull avui les semifinals de la 9a edició de la Copa de les Nacions femenina. Una competició que la selecció catalana absoluta ha disputat sempre -dues de les quals com a local, a Guissona i Tàrrega (2008), i a Agramunt (2012)- però que només ha guanyat en una ocasió, a A Coruña l’any 2009. Amb l’al·licient de vèncer per fi a casa, i de sumar el segon títol de la història, el combinat dirigit per Josep Ibàñez afronta aquesta tarda (18.15 h) la primera semifinal contra un equip d’Euskadi “fort i difícil”, però en cap cas impossible de vèncer: “Pel nivell dels seus clubs i per la seva trajectòria -és la vigent campiona- hauria de ser la selecció més potent del torneig però tot dependrà també de les jugadores que porti. Preveig un partit molt igualat”, afirma el tècnic, sobre un duel que podrà ser vist en directe per televisió al canal Esport 3 i gratuïtament per part dels espectadors que s’acostin fins a la instal·lació esportiva vallesana.

Ibàñez confia en la qualitat dels efectius que ha reunit per bé que reconeix que completar la convocatòria no ha estat senzill “Fa uns anys era molt fàcil perquè totes les jugadores residien a prop de casa. Ara cal tramitar la seva cessió amb diversos clubs”, diu. En aquest sentit, Anna Manaut (Besançon) i Núria Gràcia (Celles-sur-Belle), de la lliga francesa, no podran ser a Granollers. D’altres baixes destacades són les d’Emma Boada i Mònica Ausàs (Alcobendas), i Ivet Mussons (Elx), que estan lesionades. En canvi, sí que forma part de la llista Judith Sans (Bera Bera), que va disputar el recent europeu de Suècia amb la selecció estatal. Tot i això, no podrà rendir a totes: “Arriba al partit una mica tocada per un cop a la cama i la seva entrenadora ens ha demanat que la cuidem. Entenem la situació i la dosificarem”, afirma el seleccionador català, que destaca sobretot d’ella el “molt bon nivell defensiu”.


Foto: Carme Balcells

Per Ibàñez, la proliferació de jugadores en clubs de fora del país té dues lectures: “La part bona és que és una demostració de l’augment del nivell de l’handbol català. La dolenta és que a Catalunya cap club es pot permetre una rutina d’entrenaments més professional, amb sessions cada matí i alguna tarda.” I és que, tal com comenta, els clubs catalans a hores d’ara “han de destinar tot el seu pressupost a qüestions com les equipacions, els arbitratges o els viatges”. Del total de setze jugadores que formen part de la selecció catalana, quatre formen part de clubs de fora del país: Sílvia Ausàs (Alcobendas), Sara Gil (Porriño), Carla Gómez (Mavi) i l’esmentada Judith Sans (Bera Bera).

Catalunya B, a agafar rodatge

Josep Ibàñez també és el màxim responsable tècnic de la selecció catalana B, que ha completat el quadre després de l’absència a última hora d’Algèria: El combinat, que s’enfrontarà a Galícia en la segona semifinal (20 h), està compost per les jugadores juvenils que afrontaran el campionat d’Espanya de la seva categoria, del 2 al 7 de gener a Blanes. “Estem aquí per omplir el forat, tampoc no ens n’hem d’amagar”, destaca el seleccionador, per bé que està convençut que aquest “rodatge” serà molt beneficiós per a l’equip: “Els clubs de Catalunya tenen vacances i no podíem planificar d’altres amistosos. És una oportunitat per agafar el to competitiu. A més, moltes d’aquestes jugadores no han jugat mai contra sèniors”, afirma. Lògicament, les possibilitats de passar a la final les veu més que remotes però es reserva el dret de somiar: “Si els dos equips de Catalunya juguéssim pel títol, seria la mostra de com de bé estem fent les coses, ja que la selecció A també té moltes jugadores joves”. En cas que els dos representants catalans s’enfrontessin l’un a l’altre en la jornada de dijous, Josep Ibàñez dirigiria l’absoluta i el seu ajudant, Pepe Olivares, el combinat B. Sobre una hipotètica final Catalunya-Galícia, el tècnic de Molins de Rei comenta que seria moderadament “assequible”: “Galícia també té dos equips a l’elit i sempre s’ha de jugar”.

Foto de portada: El seleccionador femení, Josep Ibàñez, a la Plaça de la Porxada de Granollers