29.12.15

Homenatge a l’entrenador irlandès que va salvar el Barça durant la postguerra

DIPLOCAT ha convidat el seu nét i la Patrick O’Connell Fund a assistir al partit de dimecres contra el Betis

Patrick O’Connell és un entrenador relativament poc conegut en la història del FC Barcelona, però en canvi va assegurar la supervivència del club en un moment especialment difícil. Provinent del Betis, l’irlandès va arribar al Barça l’any 1936, just quan començava la guerra. No obstant això, va guanyar la Lliga Mediterrània el 1937, l’única que es va disputar aquell any. L’any 1938 es va endur l’equip de gira per Mèxic i els Estats Units i els diners recaptats van assegurar la supervivència del club en la postguerra i van permetre la sortida de molts jugadors a equips de fora.

Dins el seu programa de diplomàcia esportiva, el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT) ha volgut recordar la figura de Patrick O’Connell. L’homenatge tindrà lloc aquest dimecres, 30 de desembre, en el decurs del partit que jugaran al Camp Nou el Betis i el Barça, dos dels equips que va entrenar O’Connell.

L’acte es fa de manera conjunta amb la Patrick O’Connell Memorial Fund de Dublín i el FC Barcelona, que forma part del Patronat de DIPLOCAT. Hi prendran part el nét de l’entrenador, Mike O’Connell, els representants de la Patrick O’Connell Memorial Fund, Fergus Dowd i Alan Mclean; la diputada irlandesa Maureen O’Sullivan; i el secretari general de DIPLOCAT, Albert Royo. També hi serà present l’equip de filmació d’un documental sobre O’Connell que està en fase d’elaboració. La delegació irlandesa serà rebuda pel president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu.

El Patrick O’Connell Memorial Fund està duent a terme diferents iniciatives per recuperar la memòria del futbolista, tant a Dublín com a Belfast, on havia nascut. DIPLOCAT, per la seva banda, ha fet diverses accions de diplomàcia pública relacionades amb Irlanda aquest any, com ara sengles homenatges al polític i activista Charles Stewart Parnell i al líder sindical James Connolly el mes de maig, i un debat al Parlament d’Irlanda el mes de juliol.