24.12.12

Com és Nigèria?

Un català resident a Lagos ens explica com és el país del rival de la Selecció Catalana

Nigèria és el país més poblat de l’Àfrica. Situat a la zona oest del continent i amb més de 160 milions d’habitants, el seu territori es divideix en 36 estats i un territori federal. Per conèixer millor com és el territori del rival de la Selecció Catalana, a través de l’organització Catalans al món hem contactat amb un català que des de fa cinc mesos viu a la ciutat més gran de Nigèria, Lagos, on ha engegat un negoci amb un soci nigerià. En Carles Riera i Teixidor ens explica les seves sensacions sobre Nigèria.

Hi ha llocs al món que no et deixen indiferent quan els visites o hi vius, llocs on la cultura, costums, manera de fer et sorprenen cada dia… Nigèria es un d’aquests llocs. Quan parlem de Nigèria parlem d’un país que, per molt que el govern ho intenti amagar, es un país artificial. Un país que com molts d’Àfrica té les fronteres definides amb escaire i cartabó, en algun despatx d’Europa.

La riquesa cultural d’aquest país es immensa, hi ha centenars de llengües i dialectes. Quan vius aquí t’adones de les diferències físiques i culturals de les diferents ètnies que hi conviuen. Diferències importants, que les caracteritzen. Les ètnies majoritàries son les ioruba, hausa i igbo. Totes d’aquestes ètnies tenen la cultura i la llengua ben diferenciades.

Com a catalans, l’ètnia igbo és la que podríem considerar una ètnia germana a la nostra, si ens referim a la situació que viu en relació amb l’Estat Federal de Nigèria. Una ètnia, una llengua, un territori i una economia maltractats per part del govern central des que van perdre la guerra de Biafra. Els igbos els podem definir com a pro Biafres, és a dir, l’ètnia que fa poc mes de 40 anys es va intentar independitzar de Nigèria, sense poder-ho aconseguir.

Nigèria té un seguit de característiques que la defineixen com a conjunt, tot i que al meu parer, defineixen una zona mes àmplia, el que seria tot l’oest d’Àfrica. Una de les coses que la fan mes interessant és la llibertat amb què es comporta la gent, les seves reaccions, la manera de fer… Són molt naturals, tot i que cada vegada menys per culpa de la religió, (sigui cristiana o musulmana) i un estil de vida occidentalitzat que es basa en l’enriquiment ràpid.

Hi ha una marcada diferència social, provocada per la producció petrolera d’aquest país que és el desè productor mundial de petroli. Malauradament, la producció d’aquest combustible és en mans d’empreses estrangeres.

Pel que fa a la gastronomia, està basada en el menjar picant i els aliments més consumits són el nyam, la mandioca i el plàtan. S’utilitzen en moltes receptes diferents, juntament amb verdures, vedella i peix, i el menjar canvia molt en funció de cada ètnia. Una de les característiques es que s’acostuma a menjar amb les mans i no és gens senzill.

Pel que fa a la música i la dansa, una de les característiques més freqüents és el ritme que porten a la sang. Tothom sap ballar i balla bé, se saben moure i cada ètnia té una manera pròpia de moure’s i de ballar, són balls que en moltes ocasions poden ser molt sensuals.

Sens dubte la gastronomia, el caràcter, la manera de fer i els costums estan molt lligats al clima, un clima amb una temperatura constant que les úniques variables que té és que hi ha una època plujosa, que coincidiria amb el nostre estiu.

Nigèria és un país amb un desenvolupament molt ràpid, dins un mercat molt capitalista. Aquesta rapidesa en el desenvolupament i l’emmirallament amb la manera de viure occidental fa que no confiïn en si mateixos i no valorin el que tenen, creuen que tot el que ve d’Europa és millor. Els europeus aquí tenim moltes oportunitats, la majoria de gent confia amb una bona manera de fer i amb que fem la feina ben feta, més que els mateixos nigerians.

Quan et poses a explicar les característiques d’un país és mes difícil del que sembla en un principi. El motiu és que hi ha moltes sensacions que s’han de viure, les olors, les mirades de la gent, el seu comportament, el clima, els gustos…. L’Àfrica subsahariana, tot i que només en conec una petita part, és un lloc on la gent és senzilla, propera i molt expressiva. Tal com dic sempre, s’ha de veure i conèixer per tenir-ne una opinió.

Carles Riera i Teixidor – Lagos – Nigèria