24.07.12

Els Jocs del 92 també van ser un espai de reivindicació nacional

Aquest matí s’ha celebrat un acte a la seu d’Òmnium per rememorar el ‘Freedom for Catalonia’

Muriel Casals, presidenta d’Òmnium, ha cedit aquest matí la pancarta de la campanya ‘Freedom for Catalonia’ que durant els Jocs Olímpics presidia la seu de l’entitat. La pancarta s’ha lliurat a Joaquim Forn, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, i a Maite Fandos, tinenta d’alcalde de l’àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports. La cessió ha anat acompanyada de la petició d’Òmnium Cultural al consistori perquè situï l’emblema al Museu Olímpic de la ciutat.

Cal recordar que diversos membres de la Plataforma ProSeleccions van participar activament en la lluita per remarcar la catalanitat als Jocs Olímpics de Barcelona. El president, Xavier Vinyals, va ser director general del COC (Comitè Olímpic Català), del que també en va ser membre el vicepresident Sergi Blázquez. El coordinador, Francesc Serra, també va formar part de l’ADOC (Associació per la Delegació Olímpica de Catalunya).

Blázquez i Serra han estat presents a l’acte de record de la campanya, on també hi havia algunes de les persones que van encapçalar aquell moviment cívic abans i durant els Jocs Olímpics, com Jordi Bonet, vicepresident d’Òmnium Cultural el 1992, Albert Bertrana, president de l’ADOC i impulsor del COC, Jordi Sànchez, membre de la Crida a la Solidaritat el 1992, Ricard Martínez, membre de la Crida a la Solidaritat el 1992, i David Madí, membre de la campanya ‘Freedom for Catalonia’ el 1992.

Amb aquesta acció, Òmnium ha volgut reivindicar la vigència d’una campanya, ‘Freedom for Catalonia’, que va aprofitar l’esdeveniment més important que ha viscut mai Barcelona per ajudar a situar el país en el mapa del món. L’esperit i les accions que van fer desenes de persones al voltant de la campanya són per a l’entitat un patrimoni històric que es mereix un reconeixement a l’espai públic dedicat als Jocs Olímpics de Barcelona.

Fotografia: Dani Codina