08.11.07

No ens poden fer fora!

Es tomba el recurs de l’espanyola en bowling

La Federació Internacional de Bowling (FIQ: Fédération Internationale des Quilleurs) va refusar el recurs de protesta presentat per la Federació Espanyola (Febolos) contra l’admissió com a membre de ple dret de la Federació Catalana (FCBB), que veu refermat així el reconeixement aconseguit el passat 30 d’agost al congrés de la FIQ celebrat a Monterrey (Mèxic).
Després d’un procés de dos anys, la FCBB va trencar a Monterrey una barrera fins ara infranquejable: que una federació catalana fos admesa en una federació internacional de la qual ja fos membre la corresponent federació espanyola. I amb un afegit, en aquest cas: la FIQ està reconeguda pel CIO, encara que no estigui, de moment, dins del programa dels Jocs.

Passat Monterrey, quedava per veure la reacció de la Febolos, guiada pel govern central a través del Consell Superior d’Esports (CSD). I la cita era dimarts, no més a prop que Monterrey: a Sant Petersburg, a 2.835 km de Barcelona. Aprofitant la disputa de la Copa del Món, s’hi reunia el presídium, el comitè executiu de la FIQ, i s’hi havia de discutir, entre altres, la petició de revocació de l’admissió catalana, presentada per la Febolos.

Hi havia una certa intranquil·litat a la Federació Catalana. El desplegament de pressions per part de la delegació espanyola, com d’habitud, havia estat considerable. A més, la presidència de la FIQ ha canviat des de l’admissió de Catalunya. La primera cadira ja no l’ocupa el filipí Steve Hontiveros, sinó la singapuresa Jessie Phua, la primera dona que presideix la FIQ; faltava saber si mantindria la fermesa del predecessor.

I sí. Tot i la insistència espanyola, el presídium, reunit a l’Hotel Park Inn Pulkovaskaia, va decidir refusar per unanimitat la revocació i mantenir Catalunya com a membre en les modalitats de Tenpin i Ninepin (Espanya només és membre de Tenpin). Per tant, Joan Ricart, president de la FCBB, es manté com a nou vicepresident primer de la FIQ.

Cal destacar el fet que el refús a la protesta espanyola fos per unanimitat. El presídium era plenament conscient que la Febolos i el CSD no es quedaran de braços plegats i immediatament aniran a presentar recurs al Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS), a Lausana. La polèmica, per tant, sortirà de l’àmbit del bowling, i en la cursa de la FIQ per acabar apareixent al programa dels Jocs Olímpics, això no és el més indicat. Tot i així, el presídium va mantenir posicions. La clau, l’article 4.2 dels estatuts: una decisió del ple del congrés només la revoca el mateix congrés.

En aquest sentit, si la Febolos no anés al TAS –o si l’organisme jurídic no admetés el seu raonament– hauria d’esperar-se dos anys, fins al pròxim congrés de la FIQ (2009 a Austràlia) per tornar a plantejar l’expulsió catalana.

Notícia: Avui