GP de F1 del Canadà, Verstappen guanya a Norris i Russell

El campió del món va guanyar la novena prova del campionat del món a Mont-real per davant de Lando i George. Després Hamilton i Piastri. Res a fer pels vermells, baixa per problema tècnic (Leclerc) i accident (Sainz)

Periodista

Max Verstappen ha recuperat el ceptre. Després del contratemps a Montecarlo, el campió del món va guanyar el GP del Canadà, superant la resistència del ferotge McLaren de Lando Norris i el Mercedes de George Russell i Lewis Hamilton. Cinquè lloc per a Oscar Piastri, després els Aston Martins de Fernando Alonso i Lance Stroll. Vuitè Daniel Ricciardo. Cursa terrible per als Ferrari, tots dos retirats per un problema de motor (Leclerc) i un accident (Sainz), un doble nocaut que no s'havia vist des de Bakú 2022. Verstappen i Red Bull també es van emportar a casa aquest GP, després d'un divendres difícil amb un problema de la unitat de potència que no augurava res. En canvi, aquest equip i aquest pilot van demostrar una vegada més com reaccionar davant les dificultats: primera fila dissabte i victòria diumenge. Però McLaren està en gran forma, Mercedes va donar senyals de despertar amb la pole de Russell, Ferrari va guanyar a Mònaco. Malgrat l'habilitat de Max (victòria número 60 de la seva carrera) i Red Bull, Mont-real ha confirmat que probablement encara veurem curses que no són tan evidents.

ha disparat al començament

A la sortida els dos Haas de Magnussen i Hulkenberg van fer el cop d'estat, els únics que van decidir començar amb pneumàtics humits plens. El moviment va resultar ser correcte perquè amb una millor adherència en una pista molt humida, els dos monoplaces propulsats per Ferrari van pujar moltes posicions: a la primera volta Magnussen va recuperar 7, Hulkenberg 4. Al davant, Russell va començar bé per davant de Verstappen, Norris, Piastri i Alonso, però entre la 3a i la 4a volta Magnussen va avançar tant a Alonso com a Piastri. Tanmateix, els somnis de glòria del danès van acabar a la volta 8, quan va tornar a posar-se pneumàtics intermedis perquè la pista es va començar a assecar. Els mecànics ni tan sols estaven preparats i Kevin va tornar a la pista en 14è.

Leclerc va frenar

Així, l'atenció es va desplaçar cap al duel entre els líders, amb Russell seguit de prop per Verstappen i els dos McLaren apropant-se constantment. Mentre que el Ferrari de Leclerc va informar de problemes de motor que el van fer caure a més de 40 segons dels líders, Verstappen va entrar a la curva 2 a la volta 17 i, per tant, Norris es va tancar més. McLaren va ser molt fort en aquella fase: Lando va atrapar a Max a la recta abans de la meta i gràcies al DRS el va avançar abans de l'última xicane a la 20a volta. I a la volta següent el mateix tractament es va reservar per a Russell, que també va anar massa lluny en frenar i va perdre la segona posició davant Verstappen.

sorpreses a l'aguait

Tanmateix, el Canadà sempre és una cursa de sorpreses. I així es va tornar a qüestionar la cursa del salvatge Norris, en particular a la volta 25, quan Logan Sargeant va fer girar el seu Williams al torn 4. Safety Car a la pista, però només Verstappen, Russell i Piastri ho van aprofitar, mentre Norris continuava ( potser perquè ja havia passat l'entrada del pit lane?) i va fer la seva parada una volta tard, tornant així només tercer. Ferrari va intentar jugar un comodí amb Leclerc, encaixant slicks a la volta 30, aquella on es va reiniciar la carrera, amb l'esperança d'una pluja que només durés un parell de voltes, sense èxit. Charles, que no era a la pista, ha tornat a la volta 32 per tornar a canviar els pneumàtics, posant-ne uns intermedis. Però la seva cursa va durar poc: a la volta 43 el monegasc es va retirar.

toro vermell brillant

De fet, la pluja va parar i el primer a posar-se slick va ser Gasly a la volta 41, seguit de Hamilton, Sainz, Pérez i Ricciardo a la 44. A la 45 va ser el torn de Piastri, Alonso, Tsunoda, Stroll, Ocon, Albon i Hulkenberg. Aleshores, amb 46 anys, aquí teniu els primers: Verstappen i Russell. Norris es va quedar a la pista i va intentar el cop: amb dues voltes ràpides meravelloses gairebé ho va aconseguir perquè quan va sortir de boxes es va quedar just darrere de Max, traït només per la trajectòria humida. No obstant això, la doble volta addicional de pneumàtic mitjà escalfat també va ajudar a Russell, que va avançar a Norris a la volta 50. Tanmateix, Lando no es va rendir i a la volta 51, també gràcies a un error de George, va recuperar la segona posició. S'ha acabat la carrera? No. Amb Verstappen al capdavant de 8 segons, a la volta 54 hi va haver un accident per a Pérez (que va sortir de la pista sol) i Sainz va girar i va colpejar Albon, provocant la retirada de tots dos i la introducció del Safety Car. Per al Cavallino, una doble retirada inesperada, una digna conclusió d'un cap de setmana per oblidar el més aviat possible. A la final, gran gestió de Verstappen, que mai es va rendir i va confirmar tota la seva habilitat i l'equip, sempre clar en totes les situacions de convocatòria decisiva. Darrere d'ell, Norris va aconseguir superar el Mercedes. Els alpins de Pierre Gasly i Esteban Ocon també van anotar punts. Propera cursa a Espanya d'aquí a dues setmanes.