Gattuso acomiadat pel Marsella a la Ligue 1

Les zero victòries del 2024 al campionat van ser fatals per a l’entrenador italià de l’OM. Gasset arriba al seu lloc

Sense ànima, en el fons. Aquest és el resum de la seva Marsella de Rino Gattuso. I després de la derrota d’ahir a Brest, va arribar la destitució. Culpa a les zero victòries del 2024, a part de l’èxit a la Copa de França contra aficionats. La caiguda a la Bretanya, però, s’ha allunyat perillosament, encara que no de manera irremeiable (-8), de la zona de la Champions. I així, segons els mitjans francesos, aquest matí la direcció ha preferit posar fi a la relació amb l’italià, amb l’esperança d’una descàrrega elèctrica ja dijous per al partit de tornada del play-off de la Lliga Europa, amb el Shakhtar Donetsk, després del 2. -2 empat a l’anada. El successor podria ser Christophe Galtier, exjugador del PSG actualment a Qatar. L’equip va ser confiat a Jean-Louis Gasset, antic entrenador de la Costa d’Ivori.

mentalitat

En el preàmbul de la separació hi ha les paraules de Ringhio, que va arribar al setembre en substitució de Marcelino al capdavant d’un equip construït sobre altres conceptes futbolístics. Ahir, després de l’1-0 a Brest en els últims minuts, tot i l’avantatge d’un jugador extra des del minut 15 de la segona part, el tècnic italià no es va amagar: “El futbol necessita ànima i això és el que ens falta. Hem de ser sincers: no ens mereixem aquesta samarreta. No pots jugar amb aquesta mentalitat. Demano disculpes als aficionats. Hem tocat fons. No pots baixar cap avall”.

eslàlom

El Marsella no només no guanya des del gener, excepte la 32a Copa de França, sinó que ni tan sols sembla que hi hagi la voluntat de fer-ho. Ahir, per tercera vegada en els últims quatre partits, va acabar la primera part amb zero tirs a porteria. El primer xut va arribar al minut 42 de la segona part. Un minut més tard, Lees-Melou va fer eslàlom entre els defenses i va enfonsar un equip de Marsella que jugava amb un home més. En els últims cinc del campionat, l’Om ha empatat tres i ha perdut dos. No ha estat tan dolent des del 1978.

cap

Més enllà de les estadístiques, va ser el que vam veure en aquests dos mesos sobre el terreny de joc el que va convèncer els directius de canviar les coses. El Marsella, com també va argumentar Gattuso, és un equip sense ànima. El va perdre després de les vacances de Nadal. A la tardor, l’italià va aconseguir una pujada lenta però efectiva cap a la quarta posició, el seu objectiu de la temporada, també per mantenir-se a la banqueta. Des del gener només hem vist un equip apàtic que pateix els seus contrincants, sense idees, sense força col·lectiva. Gattuso va treballar la tàctica, passant del seu 4-3-3 al 3-5-2, fins i tot provant el 4-4-2. No era una qüestió de forma, sinó de cap i adhesió a la idea de futbol de l’entrenador que va fer una mitjana d’1,31 punts per partit: només Michel ho va fer pitjor des del 2012 (1,25).

mèrit

Gattuso volia un equip compacte i ferotge. Ahir a Brest vam veure exactament el contrari. Departaments amplis, jugadors massa distants, maniobra previsible, lenta, improvisada i ineficaç. I el Brest, fins i tot amb un jugador menys, va seguir jugant el partit, mereixedor de la victòria. Ningú es va salvar, però al final va ser Ringhio qui va pagar el preu deixant la Lliga 1 on també tenia l’objectiu personal de tornar a l’òrbita, després de la contradictòria experiència a la Lliga, al València.