F1 Japó, anàlisi de dades

L'espanyol de Ferrari va pagar el preu sobretot en les primeres voltes de la carrera darrere de Lando Norris, després va córrer al ritme del mexicà. L'holandès, en canvi, va dominar sense rivals

Marco Bruckner

Una victòria de força. Així es pot resumir el doblet aconseguit per Red Bull a Suzuka, amb els campions del món compensant immediatament el cap de setmana negatiu a Melbourne. Un-dos a la classificació, un-dos a la cursa, sempre en el mateix ordre: Max Verstappen per davant de Sergio Pérez. L'equip de Milton Keynes va respondre així a l'entusiasme dels seus oponents, principalment els de Ferrari. L'Escuderia de Maranello no ha pogut repetir-se després del doblet australià, però marxa del Japó amb la confirmació (una més) de ser la segona força del Mundial. Amb la tercera posició de Carlos Sainz i la quarta de Charles Leclerc, Ferrari torna a situar-se darrere de McLaren i Mercedes, en una pista on l'equip de Woking, sobretot, semblava poder preocupar el Cavall Rampant. A més, com va passar a Bahrain i l'Aràbia Saudita, el rendiment de l'SF-24 no estava tan lluny de l'RB20 de Pérez. En canvi, Verstappen, com de costum, va córrer una carrera en solitari, marcant clarament la diferència al seu company i rivals. Vegem ara amb detall la comparació entre Sainz i Pérez i la entre el mexicà i Verstappen.

sainz-perez

La distància final entre Sergio Pérez i Carlos Sainz va ser de 8.331 segons. Un buit que, però, mirant les dades, es va formar més a causa posició de la pistao la posició a la pista, que per una diferència real de ritme. L'espanyol de Ferrari ha pagat les primeres voltes darrere de Lando Norris, que va ser més lent tant que ell com el mexicà de Red Bull. En les primeres voltes, doncs, Pérez va aconseguir formar la bretxa que li va permetre controlar Sainz en totes les estades. Amb una pista clara, però, el ritme dels dos va ser similar en totes les fases de la cursa: tant en els dos primers estints amb el pneumàtic mitjà com en l'última part de la cursa amb el compost dur. Ja a Bahrain i Aràbia Saudita es va poder notar que no hi havia una gran diferència entre el ritme dels Ferrari i el del segon Red Bull, tendència que també es va confirmar a Suzuka. Un factor que pot fer somriure els homes de Maranello, que en la quarta cursa poden considerar que el problema de la degradació dels pneumàtics, el gran taló d'Aquil·les dels Ferrari 2022 i 2023, s'ha resolt definitivament. En retrospectiva, si Sainz hagués començat a almenys en tercera posició, la batalla pel segon lloc no hauria estat tan evident. En el proper Gran Premi de la Xina, per tant, el cotxe vermell haurà d'intentar millorar el seu rendiment a la classificació per intentar competir amb el Red Bull més humà, el de Sergio Pérez. A la taula (a sota), a tall d'exemple, alguns cops registrats per Sainz i Pérez en la segona etapa, correguts amb pneumàtic mitjà, muntats per tots dos durant la 15a volta.

Comparació Pérez-Sainz amb pneumàtic mitjà (segona cursa)

verstappen-perez

Després de la inusual retirada australiana, Max Verstappen ha volgut reiterar a tothom qui és el més fort. Pole, victòria, volta ràpida. Dotze segons i s'imposa al seu company d'equip, més de vint en el primer dels no-Red Bulls (Carlos Sainz): un èxit que, per tant, mai es va posar en dubte des de la primera volta. Com sempre va passar a Suzuka el 2023, quan va respondre amb una actuació magistral a la debacle de Singapur, el campió del món volia tallar l'entusiasme dels seus contrincants. Un cop més l'holandès va demostrar que, tot i que l'RB20 és el cotxe més ràpid de la graella, ell és el factor que fa que no sigui desafiat. Si en la classificació Pérez havia estat sorprenentment a prop d'ell, acabant la classificació a només 66 mil·lèsimes de segon de distància, a la cursa Verstappen va enviar de seguida les esperances de glòria del seu company al remitent. Dues sortides perfectes i l'habitual magistral gestió dels pneumàtics, tant amb compost mitjà com dur, van portar a la tercera victòria consecutiva de l'holandès a terra japonesa. Si a nivell humà la situació dins del garatge de Red Bull continua tensa, a nivell tècnic els homes de Milton Keynes continuen gaudint de la seva superioritat. Superioritat també garantida per un conductor que de moment sembla que només pot ser aturat per problemes de fiabilitat. A la taula (a sota) els temps, a tall d'exemple, d'algunes voltes realitzades amb pneumàtics durs per Verstappen i Pérez, amb l'holandès fent la parada en boxes a la volta 34, mentre que el mexicà a la 33.