Copa d’Àfrica, Mali-Burkina Faso 2-1 i Marroc-Sud-àfrica 0-2

Les semifinalistes mundials van derrotar per 2-0 als Bafana Bafana, l’error de punt de Hakimi va ser decisiu amb el 0-1. Molts penediments per Burkina Faso, KO 2-1, que paguen per la negligència defensiva i es desperten tard

La imatge del vespre són les llàgrimes dels jugadors del Marroc al final del partit. Ploren pel penal fallat de Hakimi contra Sud-àfrica. El lateral del PSG va passar de la glòria a l’infern. En els vuitens de final del Mundial de Qatar, el seu gol des del punt ha donat a l’equip de Regragui els quarts de final. Aquesta vegada el travesser va trencar els somnis d’una selecció que esperava arribar als vuit millors de la Copa d’Àfrica i molt més enllà. A la final, l’ex Fiorentina Amrabat també treu la targeta vermella i Mokoena tanca el partit: el 2-0. L’equip d’Hugo Broos s’enfrontarà a Cap Verd. Mali també passa, els homes de l’entrenador Chelle van vèncer Burkina Faso per 2-1 malgrat les dificultats. Ara el repte a l’amfitrió Costa d’Ivori. Molts lamentacions pels contrincants que paguen les fallades defensives, especialment del pilar de Leverkusen Tapsoba.

MALI-BURKINA FASO 2-1

A punt i el burkinabè es castiga amb el foc amistós: la rematada de cap de Sinayoko és bloquejada per Koffi, al rebot Tapsoba anticipa Haidara però marca en pròpia porteria. Els Stallions triguen uns vint minuts a anestesiar el desavantatge i intentar respondre amb l’esquerra d’Ouedraogo (tapa de Diarra). D’altra banda, però, Sinayoko es desferma: primer un gir que crida Koffi a l’esquena (30′), després el tir de punta sobre el qual s’arruga el porter burkinès (36′). El duel es renova a l’inici de la segona part, però aquesta vegada guanya el malià, precís amb un llançament amb l’esquerra des de dos passos: 2-0. Però la defensa dels Eagles es va fer mal al minut 55 quan Kouyate va interceptar amb el braç: penal per als Stallions, Bertrand Traoré va escurçar. El jugador de Burkina va all-in i busca la remuntada, però només es presenta amb la passada de Konaté a la qual Diarra es mostra reactiu. I de fet, fins i tot s’enganya al minut 90, quan Dayo marca però clarament fora de joc. Llarg temps de baixa com és habitual: el partit es juga fins al minut 100 però Mali aguanta. I ho celebra al xiulet final.

Marroc-Sud-àfrica 0-2

El capità Ziyech està absent al Marroc després de la lesió patida contra Zàmbia. El ritme del partit no és gaire elevat a la primera part. L’equip de Regragui es presenta al davant amb Amine Adli, la resposta de Bafana Bafana arriba amb Mokoena que remata bé des de lluny. Al minut 33 Mazraoui marca, però tot s’atura per fora de joc. A la segona part Ounahi també ho intenta des de fora, però no passa res. Al minut 57 Sud-àfrica passa sorprenentment: Makgopa rep en línia de fora de joc, passa per davant de Saiss i equivoca de peu el porter. El Marroc augmenta la pressió i a falta d’un quart d’hora gairebé igualen amb el cap de El Kaabi. Al minut 80 el davanter de l’Olympiacos torna a xutar des de l’àrea i colpeja el braç de Mokoena. L’àrbitre revisa l’acció al VAR i sanciona el penal. Hakimi va al punt el xut del qual colpeja el travesser. El director del partit concedeix deu minuts de temps afegit. Al minut 91 Amrabat comet una falta a l’últim home i rep la targeta vermella, deixant el seu equip amb deu homes. És Mokoena qui fa la falta, el migcampista que havia allargat massa el braç a l’àrea en el penal sorprèn Bono al seu pal i dobla el marcador. Sud-àfrica vola als quarts de final i compensa la decepció del 2021, quan ni tan sols van aconseguir classificar-se per a la competició.