Copa d’Àfrica. Guinea Equatorial i Nigèria als vuitens de final, Costa d’Ivori eliminada

La revelació nacional, amb un sensacional 4-0 contra els locals, classifica per a la fase d’eliminació directa; També hi seran els equips d’Osimhen i Salah. Moçambic supera Ghana

El grup A de la Copa Africana de Nacions va començar amb una sorpresa i va acabar amb focs artificials. El mèrit és de Guinea Equatorial: en la primera jornada van arrabassar l’empat 1-1 a Nigèria, que aquesta vegada va arruïnar la celebració per a Costa d’Ivori. El país amfitrió de la competició està ple de llàgrimes de Kouamé: quatre gols encaixats amb una olor d’humiliació. L’equip de l’entrenador Obiang Bicogo ocupa el primer lloc del grup, els ivorians queden tercers amb tres punts. Amb el mateix mèrit que Nsue i els seus companys, però segon per diferència de gols, és Nigèria d’Osimhen. Amb Guinea-Bissau arriba un ajustat 1-0: els Super Eagles segueixen als vuitens de final. Costa d’Ivori haurà d’esperar per intentar passar a la tercera posició. Al grup B va ser un final increïble: Ghana va tornar de 2-0 per 2-2 en el temps de descompte de Moçambic. L’equip de Hughton es perd el segon lloc que els hauria classificat: ara és tercer amb dos punts. Al minut 93, Egipte va fer el 2-1 contra Cap Verd, fins i tot sis minuts després els seus rivals van empatar per mitjà de Teixeira. Això els va bé als faraons, pugen a la segona posició del grup amb tres punts i s’emporten els vuitens de final.

Guinea Equatorial-Costa d’Ivori 4-0

La selecció amfitriona sap que ha de guanyar per garantir una vuitena posició assequible, però fins al minut 31 el llum s’apaga per davant: Kouamé desencadena Pepe al contraatac que Akapo fa falta a l’àrea però es manté parat i intenta driblar un súper Owono que l’atura a la sortida. Guinea Equatorial brilla amb cinisme: entrada de Nsue al minut 41 després de l’assistència de l’eslàlomista Akapo. L’empat arribaria al final de la mitja part amb un gol guanyador de Sangaré, però el VAR l’anul·la per un fora de joc evident. A la segona part Kouamé remata al porter des d’uns metres de distància. El substitut Krasso faria l’1-1 amb el peu esquerre, però segueix fora de joc. Pluja freda al minut 73, amb una obra mestra de falta de Pablo Ganet sota l’angle superior que val el doble. Costa d’Ivori acaba en drama: torna a posar la pilota al mig del camp, la perd immediatament i desencadena el contraatac guanyador de Nsue per posar el 3-0 a Guinea Equatorial. Al minut 89 Buyla fins i tot va anotar un pòquer. Celebració dels vermells que ocupen el primer lloc: els Elefants acaben entre llàgrimes i amb part de l’estadi intentant envair el terreny de joc.

Guinea Bissau-Nigèria 0-1

Els Super Eagles comencen forts amb la diagonal d’Osimhen, una pilota sobredimensionada. Guinea no vol actuar com una víctima sacrificial i intenta amb Nito, una solució central. La primera part no és emocionant, però els verds blancs trenquen l’empat al minut 37 aprofitant l’espatlla en pròpia porta de Sangante que, per anticipar-se a Osimhen a centrada de Simon, s’infla el gol equivocat. Osimhen podria haver doblat l’avantatge poc abans del descans, però la seva rematada de cap des dels pocs metres s’ha anat fora. Inici de la segona part i Simon permet que el possible 2-0 sigui engolit per la baixa baixa de Mendes. Nigèria maniobra amb paciència, però escolta les notícies del camp principal d’Abidjan i sent que no tenen cap esperança d’obtenir el primer lloc. Final caracteritzada per gols anul·lats: un a Franculino, un a Sanusi després del primer intent d’Osimhen que continua amb les seves dificultats davant la porteria. Nigèria avança amb tres gols marcats a tot el grup: per continuar la carrera fins a la final, però, necessitaran una mica més.

Cap Verd-Egipte 2-2

Salah no està lesionat, el davanter del Liverpool és a la grada. Després tornarà a Anglaterra per recuperar-se. Al minut 13, Egipte ha estat a punt d’avançar-se amb un cop de cap de Mostafa Mohamed. Poc després que Marmoush sigui perillós amb un xut des de fora, El Fatouh també ho intenta des de lluny. Abans del descans, però, va ser l’equip de Leitao Brito qui va trencar el marcador amb Benchimol: el davanter del Benfica B, nascut l’any 2001, va ser bo per alliberar-se a l’àrea i fer volea. A la segona part, Trezeguet, lateral del Trabzonspor, va entrar i de seguida va ser decisiu: va fer l’1-1, completant una excel·lent jugada gràcies a l’assistència de Hegazy. Egipte va estar molt a prop de marcar en els últims minuts i en el temps de descompte un lob de Mostafa Mohamed va enviar el seu equip al cel. Almenys així va semblar fins al minut 99, quan Teixeira va empatar després d’un curt rebot del porter El Shenawy. Amb l’empat de Ghana, un punt és suficient perquè els Faraons es classifiquen.

Moçambic-Ghana 2-2

Els de Chiquinho Conde no són mai perillosos al davant i al minut 15 Paintsil cau a l’àrea, Jordan Ayew va al lloc i no s’equivoca: el davanter del Crystal Palace fa un mal peu al porter. Llavors no passa res més, l’equip de Hughton gestiona l’avantatge i intenta allunyar els seus rivals de la porteria. A la segona part Lau King i Bruno Langa tenen dues ocasions excel·lents, però el resultat no canvia. Al minut 67 Mandava colpeja la pilota a l’àrea amb el braç: segueix sent penal. Torna a rodar Ayev i fa dos per dos. El número 9 de Ghana no té sort, perquè en el temps de descompte també es toca el braç a la zona. El tercer penal del partit és de Moçambic: marca Geny Catamo. L’increïble passa al minut 94, Mandava encapçala el marcador. L’equip de Hughton acaba tercer del grup, hauran d’esperar els resultats dels propers dies per conèixer el seu destí.