07.10.19
Curses per muntanya

Catalunya es reivindica a l’Sky Pirineu de curses per muntanya

Mentre tres corredors catalans obtenien posicions de podi, diverses pancartes van fer referència a la llibertat, la República Catalana i les seleccions catalanes, amb les càmeres de TV3 com a testimoni

L’Sky Pirineu 2019 va tornar a ser una catarsi de catalanitat tant a dins com al marge del traçat de la prova, puntuable per a la Copa del Món de curses per muntanya. Mentre Jan Margarit (AE Mountain Runners del Berguedà) guanyava la competició masculina i Gisela Carrión (AE Matxacuca), amb la selecció catalana, i Oriol Cardona (Skimo Club Camprodon) quedaven tercers, es van poder veure una gran quantitat de pancartes a favor de la llibertat dels presos polítics i exiliats catalans, de la República Catalana i de les seleccions catalanes, al marge d’unes lletres mòbils que descrivien la paraula LLIBERTAT. Tot plegat, amb el testimoni de les càmeres de TV3, que de 10 del matí a dues del migdia va completar una retransmissió impecable: des de l’arribada al Refugi del Niu de l’Àliga, situat al cim de la Tosa d’Alp, fins a la meta de Bagà.

La selecció catalana de curses per muntanya de la FEEC, en l'Sky Pirineu 2019 a Bagà.
La selecció catalana de curses per muntanya de la FEEC, a Bagà. Foto: FEEC.

Quatre Top-20 de la selecció catalana
Gisela Carrión va ser una de les grans protagonistes de la prova femenina, tot aconseguint la tercera posició final. Després de ser quarta durant bona part de la competició, de 36 km i 2.600 m de desnivell, la corredora de la selecció catalana va atrapar la sueca Emelie Forsberg al pas pel coll de Pendís, a uns 10 km per al final de la cursa, per acabar-la superant ja al poble de Bagà. Carrión, que ja havia estat podi a Livigno, va registrar un temps de 4h14:09, a menys de 13 minuts de la guanyadora, la basca Ainhoa Sanz, i menys d’11 de la segona classificada, la britànica Holly Page, qui va entrar només 1 minut i 45 segons més tard respecte a la primera classificada.

Els altres tres Top-20 de la selecció catalana van ser els de Gerard Españó (AE Mountain Runners del Berguedà), 13è; Marta Llagostera (4000peus Associació Excursionista Collbató), 13a; i Maria Beringues (Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà), 15a. Jordi Alís (Club Esquí Cerdanya Skimo Team) es va quedar molt a prop d’aconseguir-ho amb la seva 22a posició, mentre que David Prades (AE Mountain Runners del Berguedà) va ser 27è, Marc Traserra (CE Voltreganès ARS), 31è, i Pere Rullan (La Molina Club d’Esports), 32è. Edu Baquer (Associació Esportiva Matxacuca) i Roger Martínez (AE Intempèrie) van haver d’abandonar.

Gisela Carrión, amb la selecció catalana de la FEEC, en l'Sky Pirineu 2019 a Bagà. Foto: FEEC.
Gisela Carrión, amb la selecció catalana, durant l’Sky Pirineu 2019. Foto: FEEC.

Margarit, espectacular
Ja fora de la disciplina de la selecció catalana, atès que competia pel seu equip, Jan Margarit (AE Mountain Runners del Berguedà) va ser el gran protagonista de la matinal amb una victòria espectacular, forjada des de l’inici, amb un temps de 03h17:09. El líder de la Copa del Món, Oriol Cardona (Skimo Club Camprodon), va estar a punt de disputar-li la victòria, gràcies a un descens prodigiós una vegada superat el Refugi del Niu de l’Àliga. Uns problemes de llagues li van fer impossible superar el noruec Stian Angermund, segon, però sí que va aconseguir arribar per davant del japonès Ruy Ueda, el seu gran rival en la general, cosa que dona molt més valor al seu tercer lloc, a gairebé 7 minuts de Margarit. Ara lidera la Copa del Món amb deu punts de diferència, quan només queda una prova.

Debat previ sobre Esport, Natura i República
El dia abans de la disputa de l’Sky Pirineu, el Palau dels Barons de Pinós de Bagà va acollir  la taula rodona “Esport, Natura, República”, tot aprofitant la importància de l’esdeveniment, amb l’objectiu d’apropar l’esport, la salut i la reivindicació de la República al poble. La Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes formava part de les entitats convidades, a més de Free Romeva, Kms x Llibertat, Cims x Llibertat, Refugis x Llibertat, Ral·li Vertical Artés, Llum i Llibertat, Onada X Independència, Faran el Cim i Sense límits. Es va debatre sobre com recuperar l’estelada com a element sempre present en l’esport i sobre la dona i l’esport, l’esport i el medi ambient, l’esport en l’educació o la promoció dels esports minoritaris.