20.08.19
BikeTrial

Catalunya, plata per nacions al mundial de BikeTrial

La selecció catalana va sumar tres plates i dos bronzes individuals i només va ser superada en la general per l’amfitriona, la República Txeca

La selecció catalana de BikeTrial va guanyar la medalla de plata per nacions al Campionat del Món de Kramolín (República Txeca), celebrat del 12 al 18 d’agost. Catalunya, amb 24 representants, va sumar tres medalles de plata i dos bronzes individuals que, combinades amb la resta de resultats, li van atorgar el segon lloc en la classificació general per segon any consecutiu. El combinat txec, en aquesta ocasió com a local, va repetir l’èxit del 2019, mentre que Letònia va tancar el podi i Espanya va ser quarta. 

El campionat es va dividir en dues proves, en un terreny boscós i humit presidit per la pedra i la molsa. La pluja va fer acte de presència intermitent durant els quatre dies de competició, dos per al grup A i dos per al grup B. Enmig hi va haver l’assemblea general de la BikeTrial International Union (BIU), on es va garantir la continuïtat de la BikeTrial Unió Catalana (BUC) en els òrgans directius.  

La selecció catalana de BikeTrial, al mundial de Kramolín 2019.
La selecció catalana de BikeTrial, al mundial de Kramolín 2019.

Doble podi en Minime
En la categoria Minime, durant la primera jornada hi va haver una gran disputa entre Martí Esquerda i Nil Benítez, que van registrar un sol peu de penalització. En canvi, durant la segona jornada no van poder revalidar la fita aconseguida i traslladar-la al resultat final. Benítez es va proclamar subcampió del món i Esquerda va ser tercer. En aquesta prova també va destacar el paper de Martí Rusiñol, sisè absolut en el segon any a la categoria, i la setena plaça de Josep Sabé en la segona jornada, malgrat la forta caiguda que el va deixar fora de la competició el primer dia.

Conrad Navarro, amb la selecció catalana de BikeTrial al mundial de Kramolín 2019.
Conrad Navarro, durant la seva participació al mundial, a la República Txeca.

Rovira, segon contra l’adversitat
En Júnior, el castellarenc Alan Rovira va demostrar el seu bon estat de forma física i el seu talent, aconseguint guanyar en la primera jornada tot i haver patit una lesió que el va obligar a penalitzar a totes les zones. En la segona jornada, malgrat seguir lesionat, va aconseguir una meritòria segona posició general que dona continuïtat al seu extraordinari palmarès. L’any passat, en l’última temporada com a Minime, havia aconseguit la medalla d’or. Pel que fa a Conrad Navarro, de Santa Coloma de Cervelló, es va quedar a un sol peu de pujar al podi en la primera jornada. Al final va ser cinquè, cosa que diu molt del seu esforç essent també un debutant a la categoria. Ot Sierra va ser sisè en la seva estrena com a internacional i l’any que ve serà el clar referent català en la categoria Sènior.

Jordi Casablanca, al podi per nacions pel segon lloc de la selecció catalana de BikeTrial al mundial de Kramolín 2019.
Jordi Casablanca, al podi per nacions pel segon lloc de la selecció catalana.

La tercera plata, d’Àlex Rodríguez
En Poussin, Àlex Rodríguez, de Santa Perpètua de Mogoda, va aconseguir la medalla de plata, després d’haver obtingut la segona posició tant a la primera com a la segona jornada. L’esparreguerí Jofre Ortuño va estar a punt d’acompanyar-lo al podi però, malgrat aconseguir una meritòria tercera posició en la primera ronda, no la va poder retenir en la segona per una petita errada tècnica quan la pluja era més persistent. Va sumar la mateixa quantitat de punts que el tercer però es va veure desafavorit pel desempat. 

Júlia Mallén, bronze amb la selecció catalana de BikeTrial al mundial de Kramolín 2019.
Júlia Mallén, al podi amb el bronze del mundial de Kramolín 2019.

Bronze per a Mallén
La segona medalla de bronze catalana, i la cinquena en el total individual, va ser per a la cerdanyolenca Júlia Mallén en el seu primer any en la categoria absoluta femenina. La bona actuació en la segona jornada ho va fer possible. Les altres components de la selecció catalana, Naia Téllez, Naia Rovira i Lucía Guerrero, participaven en categories mixtes en tenir menys de 13 anys i també van tenir un paper destacat. Per exemple, Rovira va aconseguir finalitzar la segona jornada en la cinquena posició final de Poussin.

Eloi Calvet i Quim París, amb la selecció catalana de BikeTrial al mundial de Kramolín 2019.
Eloi Calvet i Quim París, amb la selecció catalana a la República Txeca.

Més resultats
En Benjamin, l’igualadenc Quim París, va obtenir una meritòria cinquena posició final després de millorar el seu setè lloc de la primera prova amb un sisè en la segona. En la categoria Major, el montcadenc Josep Casablanca no va poder repetir la quarta plaça de fa un any per l’augment del nivell i del nombre de participants en la competició de majors de 35 anys. El terrassenc Marcos Díaz va tornar a la competició després d’haver acumulat un extens palmarès durant la seva joventut i l’igualadenc Armand Mollà va demostrar la seva qualitat tot essent quart en Elite malgrat haver estat un any sense competicions per la seva estada laboral a Boston.

La junta directiva de la Unió Catalana de BikeTrial, al mundial de Kramolín.

Casablanca, càrrec a la BIU
Pel que fa a l’assemblea general de la BIU, el president de la BUC, Jordi Casablanca, va ser elegit nou Director Organitzatiu de l’organització internacional per als pròxims 3 anys. D’aquesta manera, Catalunya seguirà tenint un pes important i capacitat de decisió en el BikeTrial mundial. També es va decidir que el pròxim Campionat del Món, el 2020, es farà a Reinosa (Cantàbria), així com nous canvis en les categories inferiors. Només tindran dos anys de durada, de manera que les competicions Benjamin i Minime es dividiran en tres, de denominació a concretar. D’aquesta manera es pretén aconseguir  una evolució de la tècnica del pilot més fàcil i que les categories siguin més competitives, ja que ara hi ha massa diferència entre els pilots de primer i últim any. La categoria Major, de més de 35 anys, també es dividirà per nivells.