09.08.19
Korfbal

Petits detalls releguen Catalunya al 10è lloc del mundial de korfbal de Sud-àfrica

La selecció tanca el torneig amb fases molt meritòries de joc però Anglaterra s’acaba mostrant més efectiva (15-19) 

La selecció catalana de korfbal ha acabat el mundial disputat a Durban (Sud-àfrica) en desena posició. L’equip de Xavi Vidal aspirava a tancar el torneig amb un balanç positiu de victòries i derrotes però s’ha hagut de conformar amb un registre de 3-4 després de cedir en l’últim partit contra Anglaterra (15-19). La irregularitat i la mala sort en els moments més febles han estat decisives.

La diferència de quatre gols és molt exagerada d’acord al rendiment mostrat sobre el parquet, vist que Catalunya s’ha mostrat superior en diverses fases del duel. Però no així en l’últim període quan els anglesos, amb unes jugadores estel·lars (12 punts en total), han sentenciat amb un parcial d’1-5. En l’últim precedent, durant l’europeu de l’any passat, la selecció catalana s’havia imposat per la mínima (18-17).

Bona proposta i resposta letal
L’inici de Catalunya ha estat màgic, amb dues cistelles consecutives de Javi Navarro, la primera en només 11 segons. La sensació és que el combinat de Xavi Vidal era capaç de trobar més opcions de tir fàcil que en la resta de partits del campionat i, en conseqüència, Marc Castillo no ha tardat a establir el 3-1 (3’). El posterior empat anglès (3-3) semblava una anècdota, sobretot quan una entrada de Míriam Moraleda ha tornat a donar una cistella d’avantatge (4-3). Tanmateix, diverses imprecisions en la passada, combinades amb quatre llançaments de mèrit del rival, s’han traduït en un perillós 4-7 final.

Una acció del Catalunya-Anglaterra del mundial de korfbal Sud-àfrica 2019. Foto: Marco Spelten / Actiefotografie.
La lluita per un rebot durant el partit. Foto: Marco Spelten / Actiefotografie.

La defensa anul·la Anglaterra
El segon quart ha estat globalment una exhibició defensiva catalana, que ha permès situar-se a un sol gol en poc més de cinc minuts. Joel Rus, Alba Rosa i Jessica Lechuga, en transició, han estat els artífexs del 7-8. Inexplicablement, però, Catalunya ha estat incapaç d’aprofitar la sequera anglesa per igualar el marcador. Tot apuntava que l’empat podia arribar per ell mateix i, en canvi, no ha estat així.

El vertigen de sentenciar
Totes les bones sensacions no materialitzades durant el segon període han emergit a l’inici del tercer. Clara Cruz, Olga Gandia i Javi Navarro, tots ells de mitja distància, han sumat tres gols en tres minuts (10-8). Aleshores, però, s’ha fet palès probablement el gran problema de Catalunya durant tot el torneig: la incapacitat per escapar-se al marcador. Excepte el dia d’Eslovàquia, la selecció mai no ha estat capaç de generar grans avantatges. 

També hi han tingut força a veure diverses pilotes que han sortit de dins de la cistella, mentre Anglaterra gaudia d’una fortuna inversament proporcional. Amb tot, els de Vidal han pogut forçar l’empat provisional (14-14) gràcies a dues anotacions més de Marc Castillo i Olga Gandia, que s’ha lesionat al turmell i, després de ser atesa, ha pogut seguir.

Els anotadors del Catalunya-Anglaterra del mundial de korfbal Sud-àfrica 2019. Foto: Marco Spelten / Actiefotografie.
Els anotadors del Catalunya-Anglaterra del mundial de korfbal Sud-àfrica 2019.

El partit s’escapa definitivament

Les defenses han tornat a dominar durant el primer tram del darrer període, cosa que ha significat que el 14-14 s’allargués tres minuts. Mentre una passada lliure executada per Alba Rosa acabava de sortir de dins, la de l’estel·lar Neala Brennan sí que ha entrat, en una anotació moralment molt important. El 15-15 de Daniel Fernández ha estat respost en la següent jugada i aquí Catalunya ja ha entrat en una fase definitiva de precipitació, on les males passades i algunes passes han evitat qualsevol altre gol. En canvi, Anglaterra feia bons llançaments inversemblants. 

El 15-19 final és de totes totes irreal però els últims minuts ja no eren temps per a lamentacions. La selecció catalana ha completat un mundial molt digne i s’ha de quedar amb la bona imatge i l’aprenentatge adquirits. L’ovació del rival a Olga Gandia, quan Xavi Vidal l’ha substituït ja en l’últim minut, és un reconeixement que va molt més enllà de classificacions concretes. En les pròximes cites, des de l’europeu de l’any que ve fins als mundials de la Xina Taipei 2023 i dels Països Baixos 2027, la reputació de Catalunya tornarà a sortir molt reforçada. Sempre que la societat sàpiga donar als nostres jugadors i jugadores el suport que es mereixen.