07.08.19
Korfbal

Apoteòsica victòria contra Polònia al gol d’or (14-15)

Catalunya manté viva la fita d’acabar 9a del mundial de korfbal de Sud-àfrica gràcies a la remuntada d’un 11-7 advers al tercer quart

La selecció catalana de korfbal lluitarà per la 9a plaça del mundial de Sud-àfrica (divendres, 19 h, contra Anglaterra) després d’haver resolt amb tota l’èpica del món el seu duel contra Polònia (14-15, al gol d’or). L’equip de Xavi Vidal ha anat per sota del marcador durant gairebé tot el partit i molt avançat el tercer quart perdia per un inquietant 11-7. Tanmateix, ha estat capaç de remuntar en 4 minuts i avançar-se en dues ocasions durant l’últim període. Finalment, però, no ha pogut resoldre el partit fins al gol d’or, gràcies a una celebradíssima cistella d’Alba Rosa. Instants abans, Javi Navarro, figura absoluta de l’enfrontament amb 7 gols, hauria pogut sentenciar de penal.

Els anotadors del Polònia-Catalunya de korfbal del mundial de Sud-àfrica 2019.
Els anotadors del Polònia-Catalunya de korfbal del mundial de Sud-àfrica 2019.

Polònia sorprèn d’inici
Els primers minuts no han estat gens còmodes per a la selecció catalana, que s’ha trobat una Polònia que defensava bé, agafava molts rebots ofensius i anotava gols de dificultat alta, sobretot per part de Rafal Diadik (5). La primera cistella de Catalunya ha tardat 4 minuts a arribar (Javi Navarro) i, malgrat que Jessica Lechuga ha transformat l’1-2, els polonesos han acabat agafant la iniciativa (4-3). Laia Rosa havia estat l’autora del provisional 3-3.

Navarro aguanta l’equip
El segon quart ha sigut molt semblant al primer. La sequera anotadora catalana ha tornat a allargar-se 4 minuts (Navarro, 5-4), amb la diferència que aquesta vegada Polònia encara ha sigut capaç de generar més forat (8-4). Xavi Vidal s’ha vist obligat a demanar un temps mort davant dels nervis del seu equip i sembla que ha fet el seu efecte. Això sí, ha estat Navarro amb dos gols més -de penal i de mitja distància- qui ha evitat que el partit se n’anés definitivament (8-6).

Una acció del Polònia-Catalunya de korfbal del mundial de Sud-àfrica 2019, amb Javi Navarro en segon terme. Foto: Marc Spelten / Actiefotografie.
Una acció, amb Navarro en segon terme. Foto: Marc Spelten / Actiefotografie.

El punt d’inflexió
Catalunya ha tornat a començar molt encallada de cara a cistella en el tercer quart, amb una única anotació (Navarro, de penal) en sis minuts. Polònia se n’ha anat fins a l’11-7 i el panorama cada vegada semblava més negre. Calia un punt d’inflexió i aquest ha estat la primera cistella de Marc Castillo, fins aleshores molt desafortunat, al minut 26 (11-8). Ell mateix ha repetit amb èxit una acció molt similar de mitjana distància (28’), que posteriorment també han emulat Alba Rosa i Javi Navarro, aquest en l’últim instant. Semblava increïble, però l’últim quart ha començat amb empat (11-11)

Falta la rematada
Marc Castillo, de penal, ha donat el primer avantatge des de l’1-2 (11-12) i Jessica Lechuga s’ha quedat a mil·límetres d’ampliar la renda a dos gols. Catalunya, però, ha pagat el fet de perdonar tant de cara a cistella, i ha vist com Polònia capgirava el marcador (13-12) a quatre minuts per a la conclusió. Javi Navarro ha replicat en la següent acció i Marc Castillo hauria pogut donar la victòria en el darrer minut (13-14). No obstant això, Izabela Kolodziejczyk encara ha tingut temps de forçar el gol d’or (14-14).

Les estadístiques del Polònia-Catalunya de korfbal del mundial de Sud-àfrica 2019.
Les estadístiques del partit de korfbal entre Polònia i Catalunya a Durban.

L’apoteosi es fa esperar
Catalunya ha malbaratat diversos atacs abans de poder sentenciar l’eliminatòria però també ha estat brillant en defensa. Una acció ofensiva de Polònia ha acabat amb una meritòria recuperació de David Puertas i una altra, amb els 24 segons de possessió esgotats, gràcies a la intensitat i l’eficàcia en la pressió dels catalans. Javi Navarro hauria pogut decidir la victòria de penal, cosa que hauria fet justícia al seu partit d’antologia, però se li ha arronsat la mà i tampoc no ha pogut aprofitar el tir posterior. Ha hagut de ser Alba Rosa, des de darrere de la cistella, qui desencadenés una celebració sobre la pista per al record.

Foto de portada: Marco Spelten / Actiefotografie.