05.08.19
Korfbal

Un mal primer quart (4-1) condemna una versió millorada de Catalunya (15-11)

La selecció catalana de korfbal haurà de lluitar per la 9a plaça del mundial de Sud-àfrica després de no haver pogut donar continuïtat a un 8-9 contra Portugal

El duel entre els dos últims medallistes de bronze en europeus de korfbal s’ha saldat a favor de Portugal (15-11). La derrota significa l’eliminació de la selecció catalana en els vuitens de final del mundial de Sud-àfrica i l’obliga a lluitar per la 9a plaça. Tanmateix, el duel ha estat molt més equilibrat que en l’últim precedent (31-13 a Dordrecht 2018) i ha implicat una notable millora en el rendiment de Catalunya respecte al de la primera fase. El 4-1 del primer quart ha condicionat massa l’equip de Xavi Vidal, que ha viscut el seu millor moment quan s’ha avançat (8-9) al minut 5 del tercer període.

Falla la resolució
El primer quart ha estat el de dues seleccions molt ordenades defensivament, que concedien pocs espais al rival. La diferència a favor de Portugal (4-1) ha estat la capacitat de resolució, ja que tres jugadores portugueses han aconseguit tres gols d’avantatge en tres jugades aïllades de mèrit. Per acabar-ho d’adobar, el primer punt català -de Marc Castillo, a 20 segons per al final, de molt lluny- ha pogut ser contestat per Hugo Fernandes.

Una acció del Portugal-Catalunya de korfbal del mundial de Sud-àfrica 2019. Foto: Marco Spelten / Actiefotografie.
Una acció del Portugal-Catalunya. Foto: Marco Spelten / Actiefotografie.

Els millors minuts catalans
Dues anotacions d’Alba Rosa i Jessica Lechuga només començar el segon quart (4-3) han donat confiança a Catalunya, que per primera vegada en aquest mundial ha jugat d’acord al seu potencial. Olga Gandia (5-4) i Joel Rus (6-5), amb dos sobris tirs després de rebot, han contribuït a traslladar la pressió a Portugal, que ha tingut sort de conservar l’avantatge al descans (7-6) després d’un penal de Javi Navarro. La selecció catalana ha arribat a disposar d’una doble ocasió per empatar.

Avantatge i davallada
David Puertas (7-7) i Marc Castillo, de penal (8-8), han fet realitat l’anhelat empat i han deixat molt tocats els portuguesos. El punt d’inflexió hauria pogut arribar amb el 8-9 de Puertas, de bellíssima factura, des d’un dels vèrtexs posteriors. A partir d’aquí, però, els nervis s’han traslladat de bàndol, i Portugal ha recuperat els dos gols d’avantatge (11-9, que no tenia des del 7-5) en dos minuts. En els últims tres minuts, malgrat l’afany dels de Xavi Vidal, ningú no ha aconseguit anotar.

Marc Castillo, en el Portugal-Catalunya de korfbal del mundial de Sud-àfrica 2019. Foto: Marco Spelten / Actiefotografie.
Marc Castillo, durant el partit de vuitens. Foto: Marco Spelten / Actiefotografie.

Un llast insalvable
Alba Rosa ha mantingut vives les esperances catalanes (11-10) amb un llançament rere passada lliure, al minut dos de l’últim quart. No obstant això, Portugal ha pogut sentenciar el partit amb tres gols consecutius en carrera que, a quatre minuts per al final (14-10), ja no deixaven cap opció. El 4-1 inicial pesava com una llosa. L’últim tram del duel ha sigut un mer tràmit, amb els dos equips molt cansats, que només han aconseguit anotar de penal. Javi Navarro ha convertit el 14-11 a tres minuts per al final.

Eslovàquia, primer rival pel 9è lloc
La desfeta contra Portugal condemna a Catalunya a lluitar pel novè lloc. El primer compromís en el seu quadre ja arribarà demà (15.30 h) contra Eslovàquia. Un rival assequible com també ho haurien de ser Irlanda i Polònia -un dels dos serà el pròxim adversari- o la resta d’eliminats als vuitens de final. El pitjor de la derrota d’avui és que ha tancat dues portes de cop, ja que la selecció catalana hauria tingut molt a dir en uns hipotètics quarts de final contra la Xina. Una llàstima.

Foto de portada: Marco Spelten / Actiefotografie.