02.08.19
Korfbal

Lliçó dels Països Baixos per entrar definitivament en competició (35-10)

La selecció catalana de korfbal s’ha de quedar amb les sensacions de l’últim tram del tercer quart per optar a arribar lluny en el mundial de Sud-àfrica

Tenir al mateix grup un equip com els Països Baixos, màxim favorit, defensor del títol i 9 vegades campió del món, té poques coses positives. Una derrota com la de la primera jornada contra la República Txeca esdevé molt més transcendent del que seria habitual, de manera que el marge d’error passa a ser mínim. La selecció catalana de korfbal necessita demà una victòria contra Nova Zelanda (12 h) per poder optar a classificar-se per als vuitens de final del mundial de Sud-àfrica, ja que la quantitat de punts encaixada contra els neerlandesos (35-10) gairebé invalida l’alternativa de ser el millor dels cinc quarts classificats. Tanmateix, el correctiu encaixat es pot interpretar com a una lliçó magistral ben assimilada en plena època d’exàmens, com demostren les bones sensacions deixades en el tram final del tercer quart.

Batalla desigual
Els Països Baixos, que ja van jugar dos partits de preparació contra Catalunya abans del mundial, s’han pres l’inici del partit amb tota la seriositat del món per poder-lo resoldre com més aviat millor (9-2). En menys de dos minuts ja s’havien situat 2-0 i, durant el tram següent, han seguit afusellant des de la llarga distància, tot neutralitzant qualsevol estratègia defensiva del rival. A més, a sota les cistelles s’ha fet evident la principal carència de la selecció catalana: la falta d’alçada, tal com havia apuntat en la prèvia el seleccionador, Xavi VidalMarc Castilo, de penal, i Olga Gandia han fet els únics gols catalans.

Una acció del Països Baixos-Catalunya de korfbal del mundial de Sud-àfrica 2019. Foto: Marc Spelten / Actiefotografie.
Una acció del Països Baixos-Catalunya. Foto: Marc Spelten / Actiefotografie.

El risc no funciona
Catalunya ha mirat de millorar en el segon quart a partir de la velocitat, tant en defensa com en atac. No ho ha aconseguit (17-2, al descans). Al darrere, els dos quartets catalans s’han mostrat més contundents però els neerlandesos ho han corregit gràcies a la superioritat en el rebot. Fins i tot han sabut refer-se de dos penals fallats anotant en les segones opcions. De cara a cistella, la selecció catalana ha procurat augmentar el ritme de la circulació de la pilota i fer jugades més arriscades, però encara ha estat pitjor. Cap dels tirs, la majoria molt forçats, no han entrat i, a més, l’afició dels Països Baixos ha pogut celebrar un tap molt espectacular.

La línia a seguir
El tercer quart ha començat molt bé, amb una cistella de Daniel Fernández de mitja distància (17-3) i, a partir del 20-4 de Berta Martínez, els llançaments semblaven molt més ben enfocats. Tot i que ha estat el quart amb més anotació neerlandesa (10 punts), els gols dels campions del món ja no eren tan fàcils i el millor ha arribat en el tram final del període. Des del 25-5 de Laia Rosa, l’intercanvi d’anotacions s’ha aproximat molt a l’habitual en un duel més igualat, gràcies al 26-6 de Maria Castillo i al 27-7 final d’un David Puertas que ha aixecat els espectadors de la cadira amb una entrada d’antologia. Amb aquest nivell, Catalunya aspira a reeditar la seva presència entre el Top-8 del korfbal mundial.

David Puertas, durant el Països Baixos-Catalunya de korfbal del mundial de Sud-àfrica 2019. Foto: Marc Spelten / Actiefotografie.
David Puertas encara els neerlandesos. Foto: Marc Spelten / Actiefotografie.

L’últim tràmit
Alba Rosa (31-8), Clara Cruz (32-9) i Miquel Gil (34-10) han fet els tres últims gols de la selecció catalana, amb tirs relativament còmodes des de la mitja distància que els han de dotar de confiança, a ells i a la resta de l’equip. Els Països Baixos han seguit fent una exhibició de com es juga a aquest esport, amb punts de totes les factures.  Fins i han entrat l’últim tir, a la desesperada i sense mirar, quan ja sonava la botzina. Un grau d’efectivitat gairebé irreal vist l’espectre de rivals en els quals s’ha de centrar la selecció catalana, susceptibles de sucumbir amb un rendiment equivalent. Catalunya encara no ha dit l’última paraula i ho pot començar a demostrar en el decisiu duel de demà contra els neozelandesos.

Foto de portada: Marco Spelten / Actiefotografie.