31.07.19
Korfbal

Comença Sud-àfrica 2019: el sisè mundial de korfbal per a Catalunya

La selecció catalana debutà demà (12.45 h) contra la República Txeca amb l’esperança de completar una bona primera fase i garantir-se un enfrontament assequible als vuitens de final

Ha arribat el moment. La selecció catalana de korfbal ja és a Durban per disputar-hi, a partir de demà, el mundial de Sud-àfrica, que serà el sisè de la seva història. Amb els antecedents de la 8a posició a Austràlia, el 1999; les 9es als Països Baixos, el 2003, i  a la República Txeca, el 2007; la 4a a la Xina, el 2011; i la 5a a Bèlgica, el 2015, l’objectiu dels jugadors i jugadores de Xavi Vidal serà mantenir-se en el grup capdavanter del korfbal internacional, vista l’evolució que està tenint aquest esport en molts països. Per primera vegada, el Campionat del Món comptarà amb 20 participants.

La selecció catalana absoluta de korfbal, al mundial de Sud-àfrica 2019.
La selecció catalana absoluta de korfbal, camí de Sud-àfrica per jugar el mundial.

El debut és clau
El mundial de Durban es disputarà entre l’1 i el 10 d’agost però tota la primera fase es concentrarà en tres dies. Catalunya forma part del grup A i jugarà consecutivament dijous 1 (12.45 h) contra la República Txeca; divendres 2 (13.45 h) contra els Països Baixos; i  dissabte 3 (12 h) contra Nova Zelanda. “Els rivals a batre són Nova Zelanda i els txecs, ja que Holanda és inabastable. L’objectiu està clar que és classificar-se per a la següent fase, si és com a segons de grup molt millor, per tenir un encreuament a vuitens una mica més senzill”, afirma Xavi Vidal en una entrevista al web de la Federació Catalana de Korfbal (FCK)

Malgrat que es classifiquen els tres primers de cada grup i el millor quart, acabar últims de grup equivaldria, en el millor dels casos, a tornar-se a enfrontar als Països Baixos en una eliminatòria directa que tindria lloc dilluns, amb la qual cosa és imperatiu aconseguir bons resultats des de l’inici. Si el combinat català acaba segon, es trobarà amb el tercer del grup B (Xina Taipei, Austràlia, Polònia i Irlanda); i, si és tercer, jugarà contra el campió del grup E (Alemanya, Portugal, Sud-àfrica i el Japó). La resta de participants són Surinam, la República Dominicana, la República de Zimbàbue, la Xina, Hong Kong, Bèlgica, Anglaterra i Hongria.

Una acció de l'amistós a Castellbisbal Catalunya-Països Baixos preparatori per al mundial de korfbal Sud-àfrica 2019.
Una acció del recent duel Catalunya-Països Baixos preparatori a Castellbisbal.

Preparació intensa
“Afrontem el mundial amb molta il·lusió. Tenim ganes de competir i volem mostrar un bon nivell de joc en tots els partits”, afirma Vidal, que debutarà com a entrenador principal del combinat català després d’haver compartit el càrrec amb David Guzmán. Els jugadors i jugadores catalans han efectuat una preparació intensiva durant els dos últims mesos, que va tenir el colofó amb la disputa d’un test de nivell contra la selecció neerlandesa per tal de polir detalls

“Poder entrenar tres dies cada setmana aquests dos últims mesos ens ha permès compartir moltes hores a la pista tots plegats i construir un equip”, afegeix el seleccionador, que està convençut que la joventut del seu equip queda compensada per la qualitat: “En l’anterior Mundial hi havia més jugadors amb més experiència; en canvi, enguany tenim un equip més jove però també amb molt talent. Només cinc dels jugadors repetiran l’experiència: la Jessica, la Laia i l’Olga, i el Javi i el Miquel. L’únic aspecte que ens preocupa és que som un equip força baixet. Hem perdut centímetres però intentarem compensar-ho en el joc”.

Xavi Vidal, seleccionador català de korfbal, durant l'europeu del 2018.
Xavi Vidal, seleccionador català de korfbal, durant l’europeu del 2018.

Compromís absolut
“Aquesta cita esportiva l’afronto amb ganes de recuperar la sensació d’equip que vam tenir durant l’europeu del 2016 a Dordrecht -medallistes de bronze-. La sensació que tothom remava en la mateixa direcció, i que l’any passat, en l’europeu també disputat a Holanda, vaig perdre una mica”, analitza Vidal, que també valora l’esforç econòmic dels seus jugadors i jugadores, que s’han hagut de pagar de la seva butxaca una part important de la despesa per poder ser a Sud-àfrica: “Segur que cada jugador té al darrere una història per aconseguir poder pagar-se aquests diners”, rebla. A més, l’FCK ha hagut d’engegar una campanya de micromecenatge  per poder abonar els costos del fisioterapeuta.

La convocatòria

Alba Rosa
Berta Martínez
Clara Cruz
Dani Fernández
David Puertas
Javi Navarro
Jessica Lechuga
Joel Rus
Laia Rosa
Marc Castillo
Maria Castillo
Miquel Gil
Míriam Moraleda
Olga Gandia

Tots els partits es podran seguir en directe a través d’aquest enllaç.