21.06.19
Esport amateur

Catalunya, davant de 3.000 esportistes d’arreu del món a les Terres de l’Ebre

Els CSIT World Sport Games, màxima expressió internacional de l’esport amateur per a tothom, tindran lloc del 2 al 7 de juliol a Tortosa i entorn immediat

Per primera vegada en la història, Catalunya exercirà d’amfitriona dels World Sport Games. Una competició basada en la idea de l’Olimpíada Obrera Internacional dels anys 20/30 del segle passat, que aquest 2019 arriba a la 6a edició. La Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) va ingressar en la Confederació Esportiva Internacional de Treballadors i Amateurs (CSIT) el 2016 i, ja l’any següent, va debutar com a participant a Riga i va recollir l’encàrrec d’organitzar l’esdeveniment. La cita serà del 2 al 6 de juliol a Tortosa i les Terres de l’Ebre amb unes perspectives espectaculars: una participació oficial de més de 3.000 esportistes, provinents d’una cinquantena de països de diferents continents, que practicaran 24 esports. Unes xifres comparables a les dels Jocs Mediterranis de Tarragona de l’any passat però amb una diferència essencial, al marge de l’aposta absoluta per l’amateurisme: hi haurà delegació pròpia i la catalanitat quedarà reflectida durant la inauguració, en la simbologia, durant els lliuraments de trofeus i en la representativitat dins i fora dels terrenys de joc.

Els valors, per damunt de tot
Els CSIT World Sport Games se celebren cada dos anys en una ciutat diferent, normalment europea. L’activitat esportiva es combina amb continguts turístics i culturals, tot obrint la possibilitat de competir a qualsevol tipologia d’edat, nacionalitat i cultura. A Tortosa 2019 hi haurà 24 esports, algun d’ells tan inclusius com el mamanet (un tipus de voleibol creat per mares d’escolars per ocupar el temps lliure mentre esperaven que sortissin de classe). La resta són els següents: atletisme, bàsquet, futbol, natació, lluita, judo, tennis, mini golf, tennis taula, karate, escacs, petanca, pole dance, voleibol, fistball, patinatge artístic, wheel gymnastics, dance sport, mini futbol, voleibol platja, tennis platja, lluita a la platja i futbol americà.

Presentació de la mascota dels CSIT World Sport Games Tortosa 2019, la Cuca.
Presentació de la mascota dels CSIT World Sport Games Tortosa 2019, la Cuca.

300 catalans més 300
La delegació catalana estarà composta per 300 atletes, que participaran en les competicions oficials de la CSIT. Tanmateix, per primera vegada, també es farà un torneig de “fun handbol”, organitzat per la UCEC de manera paral·lela, que comptarà amb 300 esportistes locals més. La participació és molt destacada i supera a bastament la de fa dos anys a Letònia però, tot i això, no és la majoritària. Itàlia presentarà mig miler d’esportistes i Mèxic (290) o Àustria (230) també estaran a prop de Catalunya. D’altres delegacions destacades seran les d’Angola, els Estats Units, Ghana, Anglaterra, el Brasil, Dinamarca, Estònia o Finlàndia. Pel que fa a la quantitat de voluntaris, també supera la xifra de 300.

Vuit seus diferents
Tortosa, la ciutat amfitriona, acollirà la majoria d’esports com són el futbol, el bàsquet, la natació, els escacs, la lluita, el judo, el tennis, el minigolf, l’handbol, la petanca i part del tennis taula. Altres poblacions del Baix Ebre seran la seu de la majoria de les altres disciplines: a Deltebre hi tindrà lloc el karate i el pole dance; a Roquetes, el voleibol i el fistball; a l’Aldea, el patinatge artístic; i a l’Ampolla, el Wheel Gymnastics i el Dance Sport. Al Montsià, Amposta s’encarregarà d’organitzar l’atletisme, mentre que Sant Carles de la Ràpita serà l’escenari del mamanet, el mini futbol, el voleibol platja, tennis platja i la lluita a la platja. Fora de les Terres de l’Ebre, a Salou, hi haurà el futbol americà, en comptar amb les instal·lacions necessàries per a la pràctica d’aquest esport.

El CSIT, una organització amb solera
La UCEC coorganitza els World Sport Games amb el CSIT, que és una organització multiesportiva internacional fundada el 1913 a Gant (Bèlgica) i basada en les idees històriques del moviment obrer internacional. Actualment coopera amb entitats tan importants com el CIO (Comitè Internacional Olímpic), GAISF (Federacions Esportives Internacionals Unides), ICSSPE (Consell Internacional d’Esports i Educació Física), ISCA (Esport Internacional i Cultura Associació), WADA (Agència Mundial Antidopatge) o PI (Panathlon International). La seva prioritat són els esports per a tots (Sport for All) i, per tant, dirigits a persones que viuen l’esport des d’una perspectiva estrictament no professional.  L’intercanvi cultural, la tolerància, el respecte, la sostenibilitat i el joc net són tan importants com la mateixa competició, ja que la idea és convertir l’esport en una eina per promoure la democràcia, la solidaritat i la millora de la qualitat de vida.

La inauguració, el 2 de juliol
A l’acte inaugural del 2 de juliol (20 h), totes les banderes dels països participants desfilaran pel camp de futbol Josep Otero de l’estadi tortosí. Allà també entrarà definitivament en escena la mascota dels World Sport Games, d’un disseny inspirat en una cucafera de la tortosina Mai Aguiló, que s’anomena Cuca arran d’un procés participatiu a les aules de 5è i 6è de primària de totes les escoles de Tortosa. Les Terres de l’Ebre fa temps que viuen amb molta intensitat un esdeveniment que les projectarà exponencialment a escala internacional, d’acord al testimoniatge de tots els participants i a la repercussió que tindran les seves actuacions esportives. Un entusiasme que mereix fer-se extensiu a tot el territori català, vista l’excepcionalitat de poder ser, per fi, protagonista directe d’una cita esportiva multidisciplinària a casa nostra, amb repercussió directa al medaller. Ni a Barcelona 1992 ni a Tarragona 2018, això va ser possible.