03.06.19
Handbol

Catalunya, campiona de la Copa de les Nacions deu anys després

La selecció catalana absoluta femenina va batre Galícia (32-21) en les semifinals, i el País Valencià (21-17) en la final, en el torneig disputat a Elgoibar (País Basc)

Deu anys després de la seva única victòria, a A Coruña 2009, la selecció catalana absoluta femenina ha tornat a conquerir la Copa de les Nacions d’handbol. La bona feina feta des de la base, que fa anys que es podia percebre en les competicions de categories inferiors, ha acabat confluint en aquest èxit, materialitzat durant el cap de setmana a Elgoibar (País Basc). Era l’onzena edició del torneig i, una vegada més, la competència de Catalunya, que en l’últim precedent havia estat quarta, va ser màxima. Tanmateix, aquesta vegada la sort no va ser esquiva i l’equip entrenat per Fernando Barbeito va poder celebrar el títol gràcies a les victòries contra Galícia (32-31, després de dues pròrrogues), en les semifinals, i el País Valencià (21-17), en la final.

La selecció catalana femenina d'handbol després de derrotar Galícia en les semifinals de la XI Copa de les Nacions a Elgoibar.
La selecció catalana femenina d’handbol, després de derrotar Galícia.

Emoció extrema
La semifinal contra Galícia va ser un partit molt dur que es va decidir en el darrer instant de la segona pròrroga. La primera part va estar dominada per Catalunya (18-16) però les gallegues van ser capaces de remuntar durant la segona meitat (28-28). En la primera pròrroga, tot va quedar igual després de dos gols per bàndol i, en la segona, va ser clau la defensa de l’únic gol i l’aturada providencial d’Andrea de la Torre, amb el temps ja finalitzat, d’un llançament de penal (set metres).

Emma Boada, amb el guardó de jugadora més valuosa de la XI Copa de les Nacions d'handbol, amb la selecció catalana absoluta femenina.
Emma Boada, amb el guardó de jugadora més valuosa de la Copa de les Nacions.

Remuntada triomfal
El cansament de les dues pròrrogues es va notar en la final contra el País Valencià, botxí de l’equip amfitrió de la competició, el País Basc. Les valencianes van marxar al descans amb un avantatge de dos gols (9-11), que van mantenir durant els primers compassos de la segona part. Catalunya, però, no tan sols, va ser capaç de capgirar el marcador, sinó que també va abastar una renda de tres gols que va acabar sent definitiva, gràcies a la bona gestió del balanç entre atac i defensa. Emma Boada es va emportar el guardó de jugadora més valuosa de la final.

Les campiones
La selecció catalana campiona de la XI Copa de les Nacions a Elgoibar estava formada per les següents jugadores: Judith Vizuete, Kaba Gassama, Ona Muñoz, Andrea de la Torre, Ona Vegué i Mireia Torras (KH-7 BM Granollers), Maria Cadens, Carla Robles i Marta Mera (H Sant Quirze), Clara Poo (Joventut Handbol Mataró), Sara Molés (EH Sant Vicenç), Anna Manaut (AS Cannes Handball), Sara Gil (Super Amara Bera Bera), Emma Boada (Rincón Fertilidad Málaga), Carla Gómez (Mecalia At Guardés) i Joana Rieres (Muchoticket Puchi).