30.05.19
Hoquei sobre herba

Retorn històric de la selecció absoluta masculina d’hoquei sobre herba

El Catalunya-Cuba de dissabte (18 h) a les instal·lacions de l’Atlètic de Terrassa, amb entrada gratuïta, posa fi a set anys i mig d’absència del combinat català

La selecció catalana absoluta masculina d’hoquei sobre herba jugarà un partit amistós aquest dissabte (18 h) contra Cuba. L’encontre es disputarà al camp Josep Marquès de Can Salas, a les instal·lacions de l’Atlètic de Terrassa HC, i posarà fi a gairebé set anys i mig d’absència de l’equip nacional de Catalunya, que no es reunia per competir des de la seva participació en el Torneig Internacional de Reis del Reial Club de Polo del 2012. Es tracta, per tant, d’una cita històrica que estarà a l’abast de tothom que la vulgui presenciar en directe, ja que l’entrada serà gratuïta.

Un precedent llunyà
Al Torneig de Reis del 2012, la selecció catalana masculina va jugar tres partits, amb un balanç de dues victòries (contra un combinat europeu i contra el Monkstwon HC irlandès, totes dues per 4–2) i un empat (enfront del KHC Leuven belga, 1-1). Això es va traduir en el segon lloc en la classificació, per darrere d’un club local que ho va guanyar tot. En aquesta ocasió, Catalunya sí que podrà disposar dels jugadors dels RC Polo, així com d’altres vuit equips diferents: Club Egara, Atlètic, Júnior, CD Terrassa, FC Barcelona, Club de Campo, Rotterdam i Royal Racing de Brussel·les.

Un equip de luxe
“Tothom ha respost molt bé a la convocatòria. És complicat encaixar aquest tipus de partits en el calendari internacional i menys amb un equip tan titular com aquest. Els jugadors solen tenir molts compromisos, tant esportius com personals, però tothom ha estat molt content de poder-se tornar a posar la nostra samarreta”, afirma el gerent de la Federació Catalana de Hockey (FCH), Eduard Arbós, que vaticina que es veurà un “molt bon partit” i confia que sigui el primer d’una sèrie molt més regular de compromisos internacionals dels equips nacionals de Catalunya: “Una de les nostres prioritats era el retorn de la selecció catalana, perquè és l’equip estrella de la nostra federació. Ens agradaria que, a partir d’ara, com a mínim, disputés un partit a l’any”, destaca.

Un rival a l’alça
La selecció de Cuba és la 70a del rànquing mundial i la 12a del rànquing panamericà. Dues classificacions que serien més altes si l’equip hagués participat en el campionat de la seva confederació del 2017. En el Panamericà del 2015, on hi havia equips tan potents com l’Argentina, el Canadà o els Estats Units, els cubans van ser vuitens. Ara, com llavors, Cuba està de gira per Europa per preparar la cita d’aquest any, i Arbós té clar que s’havia d’aprofitar: “És un país que sol viatjar poc i, tenint present que està aquí preparant el campionat panamericà, ens quadrava”.

El jugador d'hoquei sobre herba Roc Oliva, a la Festa dels Súpers 2017.
Roc Oliva, un dels jugadors convocats pel seleccionador, Oriol Freixa.

La convocatòria
El seleccionador català és Oriol Freixa, que estarà auxiliat com a tècnics per l’entrenador del Barça, Oriol Torras; el del CD Terrassa, Nèstor Llobet; i Guillermo Carnicer. Hèctor Martínez exercirà de cap d’equip; David Pino, de preparador físic; i Jaume March, de fisioterapeuta. Els escollits són els següents: Quico Cortès, Marc Calzada, Marc Serrahima, Víctor Guerra, Ignasi Torras, Andreas Rafí, Marc Recasens, Pepe Romeu, Roc Oliva, Vicenç Ruiz, Marc Sallés, Joan Tarrés, Xavi Lleonart, David Alegre, Pau Quemada, Marc Boltó, Xavi Gispert, Albert Beltran i Quim Malgosa.