07.04.19
Futbol Sala

Catalunya tanca el seu millor mundial en la sisena plaça

La selecció catalana no té cap opció (1-8) contra la Colòmbia de la llegenda Jhon Jairo Pinilla, que s’acomiada del futbol sala internacional amb un recital

La selecció catalana ha tancat aquesta matinada la participació en un mundial masculí de futbol sala que serà més ben recordada a mesura que avanci el temps. La derrota contra Colòmbia (1-8) en el partit per la cinquena plaça, afegida a la desfeta enfront Sud-àfrica (3-7) en els quarts de final, suposen, irremeiablement, un mal sabor de boca provisional. Tanmateix, acabaran pesant més detalls com el ple de victòries en la primera fase, davant de França, els Estats Units i el Nepal;  l’orgull d’haver pogut representar Catalunya en una competició oficial; o la sisena posició aconseguida, que suposa la millor classificació de la història després del 13è lloc del 2007 i del 7è del 2011.

Jhon Jairo Pinilla, contra la selecció catalana en el seu últim partit internacional amb Colòmbia, al mundial de Misiones 2019 de futbol sala.
Jhon Jairo Pinilla, contra la selecció catalana, en el seu últim partit internacional.

Contra un mite
El partit contra Colòmbia a Iguazú ha tingut poca història, ja que l’encara vigent bicampiona mundial -fins a la final Argentina-Brasil d’aquesta nit-, ha estat molt superior. La clara derrota (1-8) no és d’aquelles fàcils de digerir, per bé que l’experiència d’enfrontar-se a una de les representants del millor futbol sala internacional, el sud-americà, és un llegat que als jugadors els quedarà per sempre. I encara més tenint present que, el partit d’aquesta matinada, ha estat el darrer de Jhon Jairo Pinilla, considerat un dels millors jugadors de la història d’aquest esport. A punt de fer 39 anys ha completat un recital, amb tres gols i, com a mínim, dues assistències.

Un atac de Colòmbia contra la selecció catalana en el mundial de Misiones 2019 de futbol sala.
Un atac de Colòmbia durant el partit contra la selecció catalana.

Dos trams letals
Colòmbia, que es va acomiadar del títol en perdre a la pròrroga dels quarts de final contra el Brasil, ha demostrat un ventall inesgotable de talent des del primer moment:  precisió en el joc, seguretat al darrere i repertori de rematades des de qualsevol posició. D’aquesta manera, al descans, Catalunya ja perdia per un clar marcador de 0-5. A la represa, els homes que entrena Jordi Rexach han estat capaços de sobreposar-se a la situació, a l’estil d’allò que va passar en l’amistós de preparació contra el Caciques del Quindío a Corbera de Llobregat. Han creat ocasions i han trobat el premi, quan ja havien passat 10 minuts, amb l’1-5 de Rodoreda. Tot i això, el combinat cafeter encara no havia dit l’última paraula, i ha arrodonit la golejada amb un últim tram excels a tots els nivells.

Una acció del Catalunya-Colòmbia del mundial de l'Argentina de futbol sala masculí del 2019.
Una acció del Catalunya-Colòmbia del mundial de l’Argentina 2019.

Fitxa tècnica

Catalunya: Jaume Bonada, Gabri Fargas, Nacho Vega, Sergi Climent, Òscar Blanco, Roger Aubareda, Ernest Tabueña, Sergio Saavedra, Eric Rodoreda, Josemi Lamora, Àlex Trilla i Dani Casanovas.
Colòmbia: Moreno, Juantofirminio, Murillo, Betacruz, Pinilla, Abril, Estopiñán, Romero, Orejuela, Gómez, Pineda i García.
Gols: 0-1, m. 2, Pinilla; 0-2, m. 4, Pinilla; 0-3, García; 0-4, m. 12, Orejuela; 0-5, m. 15, Orejuela; 1-5, m. 30, Rodoreda; 1-6, m. 30, Romero; 1-7, m. 33, Pinilla; 1-8, m. 39, García.
Àrbitres: Leonardo Illesca (Argentina) i Rachid Oudgou (Marroc). Groga a Vega i Fargas.
Incidències: Partit pel cinquè i sisè lloc del mundial de Misiones (Argentina) 2019, celebrat al Puerto de Iguazú.