29.03.19
Futbol Sala

Catalunya, cap a l’Argentina a superar el 7è lloc de Colòmbia 2011

La selecció catalana masculina absoluta de futbol sala vol anar pas a pas en el mundial i, en principi, vol centrar els seus esforços a superar la primera fase, contra França, el Nepal i el Canadà

La selecció catalana masculina absoluta de futbol sala viatja aquest divendres cap a Misiones (Argentina) per afrontar la seva tercera participació en un campionat del món. L’objectiu prioritari és superar la primera fase per, una vegada als quarts de final, procurar millorar la setena posició aconseguida a Colòmbia 2011. Catalunya, que va ser cap de sèrie al sorteig, va quedar enquadrada al Grup D, que tindrà la seva seu a la ciutat d’Oberá. Els catalans compartiran grup D amb França, el Nepal i el Canadà. Passaran els dos primers a la segona fase, on es creuaran amb els dos primers del Grup C, on hi ha l’amfitriona, Argentina, Itàlia, Austràlia i Sud-àfrica. Al Grup A hi haurà el Paraguai, el Brasil, l’Uruguai i el Pakistan, que es creuarà amb el B, on hi seran la vigent campiona, Colòmbia, Bolívia, el Marroc i Curaçao.

La selecció catalana masculina de futbol sala, abans de l'amistós contra el Caciques del Quindío disputat a Corbera de Llobregat. Foto: Svetlana Akimova.
La selecció catalana, abans d’un amistós a Corbera. Foto: Svetlana Akimova.

Matinades intenses
El partit inaugural serà l’Argentina-Austràlia, que es disputarà el diumenge 31 de març a Montecarlo. La resta de partits de la primera fase es jugaran entre el dilluns 1 i el dimecres 3 d’abril. En el cas de Catalunya, en la fase inicial, sempre entrarà en acció a les 2.30 h de la matinada, hora catalana, en el tram final de cada jornada. Els quarts de final estan programats a Oberá i Montecarlo el 5 d’abril, mentre que les semifinals es jugaran el dissabte 6 d’abril a Montecarlo. La gran final serà el diumenge 7 d’abril en aquesta mateixa ciutat. L’entrenador de la selecció catalana, Jordi Rexach, veu el seu equip amb possibilitats d’accedir a la segona fase, tot i que allí es trobaria amb uns encreuaments molt complicats, presumiblement contra l’Argentina o Itàlia: “En principi el grup no sembla molt complicat, tot i que cal ser molt prudents perquè sabem molt poques coses dels equips rivals. Per ordre de dificultat sembla que seran França, el Canadà i el Nepal. Però, si passem ronda, les dificultats serien màximes”.

Les samarretes de la selecció catalana masculina de futbol sala per al mundial de l'Argentina 2019.
Les samarretes de la selecció catalana per al mundial de l’Argentina 2019.

Ambaixadors del país
L’expedició catalana està encapçalada pel president Dani Vives i pel gerent i director esportiu de la Federació Catalana de Futbol Sala (FCFS), José Luis Torres. La completen l’entrenador Jordi Rexach, el seu segon, Lluís Visa, el fisioterapeuta Bernat Jiménez i la psicòloga Anna Medà, que també actuarà com a delegada. Vives assenyala com a objectius per aquest mundial, d’una banda, des del punt de vista esportiu, accedir a la segona ronda, “si és possible com a campions de grup”, i, a partir d’aquí, “competir el més dignament possible essent conscients de la superioritat de les seleccions sud-americanes”. A escala institucional, el repte és, segons el president de la FCFS, “projectar una imatge internacional de Catalunya que suposi un respecte per part de les altres seleccions, una imatge de nació seriosa i fidel als principis fundacionals de l’AMF (Associació Mundial de Futsal) com a futsal independent”. En aquest sentit, Vives insisteix en el fet que “representar Catalunya és la màxima responsabilitat que pot tenir un català a l’hora de fer d’ambaixador de tota la cultura catalana i de donar a conèixer al món el nostre tarannà i la nostra manera de ser, com a societat oberta i moderna que som”.

Una acció del Catalunya-Caciques del Quindío de futbol sala masculí a Corbera de Llobregat. Foto: Svetlana Akimova / FCFS.
Una acció contra el Caciques del Quindío a Corbera. Foto: Svetlana Akimova.

Vuit anys d’absència
Aquesta serà la tercera participació de Catalunya en un mundial, després d’Argentina 2007 (eliminada a la 1a fase, va ser 13a) i Colòmbia 2011 (va superar la 1a fase i va acabar 7a). Hauria de ser la quarta però un veto als despatxos ho va impedir. La selecció catalana també estava classificada per a Bielorússia 2015 però l’organització va optar per demanar a l’AMF l’exclusió del combinat català (així com el de Taiwan) per diferents “pressions” que no tenien en compte el reconeixement oficial de la FCFS. Afortunadament, aquest episodi no s’ha tornat a repetir. A l’Argentina 2007, en un torneig en què la seu va ser la ciutat de Mendoza, Catalunya va ser tercera de grup per darrere del Paraguai i de l’Equador. Quatre anys més tard, a Colòmbia 2011, la selecció sí que va superar la primera fase després de ser segona pel darrere del Perú, tot avançant en la classificació el Canadà i l’Uruguai. A la segona fase, però, Catalunya es va creuar a quarts de final davant l’Argentina i va caure amb claredat (7-0).

La selecció catalana absoluta masculina de futbol sala, en un entrenament.
La selecció catalana absoluta masculina de futbol sala, en un entrenament.

La convocatòria
Rexach s’endú a l’Argentina 13 jugadors: els porters Jaume Bonada (EFS Ripoll), Carlos Mazarico (Albelda) i Daniel Casanovas (Padre Damián); els tanques Álex Trilla (Padre Damián), Gabriel Fargas (EFS Ripoll) i Nacho Vega (Padre Damián); els ales Sergi Climent (Betània Patmos), Òscar Blanco (Padre Damián), Roger Aubareda (ACE Sansur) i Ernest Tabueña (Futsal Dante); l’ala- pivot Sergi Saavedra (Futsal Dante); i els pivots Eric Rodoreda (Padre Damián) i José Miguel Lamora (Albelda). Finalment, Eric Rodoreda ha pogut entrar a la convocatòria, cosa que havia quedat en dubte inicialment per qüestions laborals. D’aquesta manera, el Padre Damián és l’equip que aporta més jugadors a la llista, amb cinc, seguit de l’EFS Ripoll, l’Albelda Futsal i el Futsal Dante, que n’aporten dos cadascun, i del Betània Patmos i l’ACE Sansur, que compten amb un representant.