20.03.19
Futbol

Catalunya tindrà dret a somiar contra Veneçuela, malgrat les baixes

El seleccionador català absolut masculí de futbol, Gerard López, presenta una convocatòria provisional de 20 jugadors després que el Huesca s’hagi negat a última hora a cedir Enric Gallego i Àlex Gallar

La gran novetat del Catalunya-Veneçuela del dia 25 a Montilivi és que la selecció catalana s’estrenarà en una data FIFA. És a dir, que està reservada als equips nacionals masculins de futbol. En teoria, aquest fet havia de suposar una sèrie d’avantatges respecte al model -ja esgotat- de partits per les dates de Nadal, com ara el de tenir més rivals disponibles i poder comptar amb els jugadors de la Premier League. A l’hora de la veritat, però, el seleccionador català, Gerard López, ha admès que completar la convocatòria ha estat encara més difícil, i això que ja sabia que la coincidència amb la selecció espanyola el privaria de Pau López, Jordi Alba, Sergi Gómez, Sergio Busquets i Sergi Roberto. Després de negociar -amb més o menys èxit- la cessió de jugadors amb els diferents clubs, en menys de 24 hores, el Valladolid, el Rayo i -encara més a última hora- el Huesca, l’han deixat, de cop, sense sis efectius. Això no impedeix que aquest migdia hagi pogut presentar una llista provisional -hi poden haver dues incorporacions abans de dilluns- de 20 jugadors, que afortunadament manté intacte el dret de l’afició per somiar.

Anunci de la convocatòria del Catalunya-Veneçuela masculí de futbol, per part del seleccionador, Gerard López.
Anunci de la convocatòria del Catalunya-Veneçuela masculí de futbol.

Uns líders de luxe
Gerard López ha volgut destacar les virtuts de tots homes que podrà posar sobre el terreny de joc i ha destacat Xavi i Piqué, que “són dos noms importantíssims perquè aquest partit sigui un èxit i que, juntament amb Bojan i Sergio García, seran els líders de l’equip”. De fet, sobre Xavi Hernàndez, ha fet incís en què “serà el seu últim partit com a internacional amb Catalunya” i que la Federació Catalana de Futbol (FCF) li farà un homenatge. També ha destacat el plaer que suposa per a ell poder comptar amb quatre jugadors del GironaMarc Muniesa, Pere Pons, Aleix Garcia i Àlex Granell-, que comptaran amb al·licient de jugar al seu estadi.  El Betis (Marc Bartra, malgrat que Cristian Tello s’ha quedat a Andalusia), el Brighton (Martín Montoya), l’Eibar (Marc Cucurella, Joan Jordán i Marc Cardona), el Southampton (Oriol Romeu) i el Sevilla (Aleix Vidal), al marge dels equips catalans i l’Al-Sadd de Xavi i l’Stoke de Bojan, sí que han cedit jugadors.

L’estoïcisme de Gerard
Quan la premsa ha començat a arribar a la seu de la Sala d’Actes de la Federació Catalana de Futbol, a Barcelona, per conèixer la convocatòria, ja se sabia que el Valladolid (Jordi Masip i Rubén Alcaraz) i el Rayo Vallecano (Àlex Moreno i Alberto García) es negaven a cedir els seus jugadors, d’acord a una decisió presa a última hora. El que era més difícil de preveure és que el Huesca, a través d’un comunicat rebut quan l’acte ja hauria d’haver començat, excusava la negativa de permetre la participació d’Enric Gallego i Àlex Gallar per l’“escassedat d’efectius” de la seva plantilla. Gerard López s’ho ha pres amb tot el fair play possible i l’únic que ha lamentat és el moment d’aquestes comunicacions:  “N’entenc els motius. Ningú té l’obligació de cedir jugadors i cadascú defensa els seus interessos. Ells es juguen la permanència en les pròximes setmanes. Ho entenc i ho respecto. Però si ens haguessin avisat abans, hauríem tingut més temps per buscar alternatives”. Més que per ell, sobretot, li sap greu per la il·lusió que tenien homes com Gallar, i reconeix que “és possible que la decisió del Valladolid hagi creat un efecte dominó en altres equips que estan en perill de la Primera Divisió. És normal”, ha reblat.

El seleccionador català masculí de futbol, Gerard López.
El seleccionador català masculí de futbol, Gerard López.

Veneçuela, amb tot
El partit de dilluns (21 h) a l’estadi de Montivili, serà transmès en directe per TV3. Veneçuela aterrarà a Barcelona el dissabte dia 23 i s’entrenarà a Catalunya tant dissabte com diumenge. Els veneçolans, número 32 del rànquing FIFA, hauran disputat, divendres 22 de març, davant l’Argentina, al Wanda Metropolitano de Madrid, el primer enfrontament de preparació per a la Copa Amèrica 2019. La ‘vinotinto’ arribarà amb totes les seves estrelles i Gerard l’ha definit com a “un bon combinat” i “un rival poderós per mesurar el nivell de la selecció catalana”. De moment, només ho podem fer en partits amistosos i amb totes les limitacions del món: esportives i de dates. Si en l’esport no volem restriccions i imposicions de l’estat, només hi ha un camí: el reconeixement internacional. I com deixa clara la Carta Olímpica, per aconseguir-lo de manera absoluta i automàtica, ens cal poder ser un Estat independent.

Aquests són els seleccionats:

Porters: Edgar Badia (Elche) i Isaac Becerra (Nàstic).

Defenses: Gerard Piqué (Barça), Marc Muniesa (Girona), Marc Bartra (Betis), Dídac Vilà (Espanyol), Martín Montoya (Brighton), Marc Cucurella (Eibar) i Aleix Vidal (Sevilla).

Migcampistes: Óscar Melendo i Víctor Sánchez (Espanyol), Joan Jordán (Eibar), Oriol Romeu (Southampton), Xavi Hernández (Al-Sadd), Pere Pons, Aleix Garcia i Àlex Granell (Girona)

Davanters: Sergio García (Espanyol), Bojan Krkic (Stoke City) i Marc Cardona (Eibar).