23.01.19
Korfbal

El korfbal català, en any de mundial

Sud-àfrica 2019 serà el principal desafiament de la selecció catalana absoluta, que ja té definit el grup de treball i al febrer iniciarà una preparació específica

La selecció catalana absoluta de korfbal tornarà a disputar, durant aquest 2019, una competició d’abast mundial: el Campionat del Món de Sud-àfrica. Des de la cinquena plaça obtinguda al mundial de Bèlgica 2015, Catalunya ha conquerit l’històric bronze continental del 2016 i ha estat sisena en l’europeu de l’any passat. Tanmateix, també s’ha hagut de resignar a perdre’s els World Games del 2017, ja que el Comitè Internacional Olímpic (CIO) exigia ser un Estat plenament sobirà per poder tenir representació a Wroclaw. Per tant, la Federació Catalana de Korfbal (FCK) afrontarà amb una intensitat especial la participació en el certamen més important que organitza la federació internacional (IKF), que tindrà lloc de l’1 al 10 d’agost a la ciutat de Durban.

L'amistós de la selecció catalana de korfbal contra el Nomads d'Anglaterra.
Amistós de la selecció catalana de korfbal contra el Nomads d’Anglaterra.

Treball definit
Catalunya té previst preparar a fons el mundial de Sud-àfrica i, per aquest motiu, ja ha fet pública una primera preselecció, amb l’objectiu de començar els entrenaments específics el mes que ve. Els escollits són els següents: Albert Parrón, Irene Figueroa, Aida Rovira, Joel Rus, Anna Grima i Ahmed El Mellali (Club Korfbal Castellbisbal); Alba Rosa, Jessica Lechuga, Laia Rosa, Iris Linuesa, Miriam Moraleda, Dani Fernández i Dani Jané (Club Korfbal Vallparadís); Berta Alomà, Olga Gandia, Javi Navarro, Miquel Gil i Quim Espadalé (Korfbal Club Barcelona); Mari Hernández, Clara Cruz, Marc Castillo i David Roa (Club Korfbal Montcada); i Berta Martínez, David Puertas i Jose Álvarez (Platja d’Aro Korfbal Club).

La selecció catalana de korfbal, a l'europeu del 2018. Foto: Gertrude de Vries / Actiefotografie.
L’última convocatòria de l’absoluta. Foto: Gertrude de Vries / Actiefotografie.

Pendents del sorteig
Els grups i quadres de competició es publicaran entre els mesos de març i abril. Al mundial de Sud-àfrica 2019 hi participaran els següents països: Catalunya, Surinam, República Dominicana, Sud-àfrica, República de Zimbàbue, Xina Taipei, Xina, Austràlia, Hong Kong, Japó, Nova Zelanda, Països Baixos, Alemanya, Portugal, Bèlgica, República Txeca, Anglaterra, Hongria, Polònia i Irlanda. Serà la primera vegada que un total de 20 seleccions es jugaran el títol de campiona del món. A Bèlgica 2015 només hi havia 16 participants.

La selecció catalana sub-17 de korfbal, al mundial d'Eindhoven 2018.
La selecció catalana sub-17 de korfbal, al mundial d’Eindhoven de l’any passat.

Les cites anuals dels més joves
Del 19 al 21 d’abril, la selecció catalana sub-19 participarà en el mundial sub-19 de Leeuwarden (Països Baixos), on s’enfrontarà als millors equips del planeta. L’any passat, Catalunya va ser sisena. També desafiarà l’elit el combinat nacional sub-17, que, del 28 al 30 de juny, prendrà part en el Campionat Mundial sub-17, també als Països Baixos, amb el precedent d’una setena plaça. Una altra cita internacional reservada als més joves serà el Campionat Europeu de korfbal sub-15 d’Hongria, previst del 5 al 9 de juliol, on els catalans intentaran millorar les quartes posicions del 2018. Aquests tres esdeveniments es caracteritzen per tenir una periodicitat anual.

Una acció de Catalunya en el mundial sub-19 de korfbal del 2017.
Una acció de Catalunya en el mundial sub-19 de korfbal del 2017.

L’últim repte de l’any, per a la sub-21
L’equip nacional català també intenció de participar en el Campionat d’Europa sub-21, que tindrà lloc del 15 al 19 d’octubre, en una seu encara per determinar. En l’última participació, l’any 2014, Catalunya va ser sisena, tot millorant les setenes places de les dues edicions anteriors i igualant la sisena de l’any 2000. A partir d’ara, els europeus de la categoria s’alternaran biennalment amb els campionats del món sub-21, de manera que la selecció catalana haurà d’aconseguir un bon resultat per accedir al mundial 2020, després de l’absència en la primera edició, l’any passat a Budapest (Hongria).

L'Assessoria Vallparadís, en l'Europa Cup de korfbal 2018.
L’Assessoria Vallparadís, en l’Europa Cup de korfbal 2018.

El Vallparadís, a l’IKF Europa Shield 2019
El repte internacional més imminent per al korfbal català és l’Europa Shield 2019, on el Korfbal Assessoria Vallparadís lluitarà per conquerir el seu quart títol, després dels aconseguits el 2009, 2011 i 2013. En aquesta ocasió, la FCK no ha estat representada en la màxima competició continental, l’Europa Cup, després que el CK Castellbisbal no pogués assolir la classificació a Turquia. L’Europa Shield comença divendres i s’acabarà el diumenge, 27 de gener, a la ciutat txeca de Prostějov, Els rivals de l’equip terrassenc, emparellat en el grup B, seran el Schweriner-Korfbal-Club (Alemanya), el Szentendrei Honvéd Kinizsi SE (Hongria) i el SK RG Prostejov (República Txeca). Segons l’entrenador, Manel Ramon, els principals rivals seran el Bec (Anglaterra) i el Grupo Desportivo de Bons Dias (Portugal). Podeu consultar el quadre de competició en aquest enllaç.