22.01.19
Futbol

Una Catalunya de nivell mundial

La selecció catalana femenina bat Xile als penals (4-2) després d’un partit de competitivitat extrema i més ocasions locals (0-0)

La selecció catalana absoluta femenina va ratificar ahir al Camp Municipal de L’Hospitalet de Llobregat tot el potencial que se li pressuposa a escala internacional. El partit contra Xile va ser tant intens com qualsevol dels altres que s’estan disputant en aquesta finestra FIFA, reservada a la preparació per al mundial de França del mes de juny. Catalunya, malauradament, no hi podrà ser, però ningú no dubta que aquest grup, amb el reforç de les set jugadores que s’ha emportat la selecció espanyola, podria arribar molt lluny.

L'onze inicial de la selecció catalana en el Catalunya-Xile femení de futbol del 2019. Foto: FCF.
L’onze inicial de la selecció catalana contra Xile. Foto: FCF.

Més ocasions
La seleccionadora, Natàlia Arroyo, ja va avisar que havia elaborat una convocatòria “molt competitiva”, i això va quedar clar des del primer minut. La victòria als penals (4-2) va fer justícia al nombre d’ocasions més gran generat pel conjunt local, que es va trobar amb un rival que es va prendre el duel com un test de primer ordre des del punt de vista de la defensa i del contraatac. El 0-0 final també és bon premi per a les xilenes, que es van demostrar a elles mateixes, i al món sencer, que en la gran cita de l’estiu seran un debutant molt incòmode. Com ho seria el nostre equip nacional.

Una jugada del Catalunya-Xile femení de futbol del 2019. Foto: FCF.
Una jugada del Catalunya-Xile femení de futbol del 2019. Foto: FCF.

Només falta el gol
Els primers minuts van ser de tempteig però amb una aposta més decidida de les catalanes pel control de la pilota. Un tir llunyà de Georgina Carreras (9’) va ser el primer avís, que va tenir continuïtat amb més ocasions per part d’Eva Llamas, a centímetres d’una centrada de Carolina Pérez, i d’Olga García, que va veure com la portera adversària li desviava, al pal i a córner, una rematada propera . Mentrestant, Xile basava el seu repertori en xuts llunyans i sortides a la contra, que sempre trobaven la ràpida resposta de la cobertura catalana. L’única nota negativa va ser la lesió de Maria Estella, que va haver de deixar el terreny de joc al minut 22 després de rebre una dura entrada. Circumstàncies que passen quan tothom es pren el partit amb la competitivitat d’un esdeveniment oficial.

Una disputa de pilota en el Catalunya-Xile femení de futbol del 2019. Foto: FCF.
Una disputa de pilota durant el partit internacional a L’Hospitalet. Foto: FCF.

Els penals decideixen
Una de les poques errades catalanes en la distribució de joc va costar l’ocasió més clara de Xile, a les botes de Claudia Soto. Davant la impossibilitat d’entrar més per dins, Catalunya va insistir més per les bandes. Tanmateix, el contrincant mai no va perdre la concentració en els marcatges. D’aquesta manera, i malgrat alguna ocasió més a totes dues àrees, es va arribar al 0-0 final, que va portar als penals. Noelia García, “representant el futbol català no professional”, tal com va destacar Vicky Losada al seu compte de Twitter, es va erigir en l’heroïna del moment. La portera de l’Igualada va aturar dos llançaments i va fer bo el ple d’encerts de les seves companyes des del punt fatídic. La copa commemorativa es quedava a casa.

Arturo Vidal, a la llotja del Catalunya-Xile femení de futbol del 2019.
Arturo Vidal, a la llotja del Catalunya-Xile, centra les mirades dels espectadors.

Gran ambient
Les graderies del Municipal de L’Hospitalet van comptar amb 2.560 persones, que van omplir de color i de passió l’esdeveniment. Les senyeres i les estelades van estar acompanyades de nombroses banderes de Xile, onejades per una afició entusiasta que va embogir amb la presència a la llotja del seu compatriota i jugador del FC Barcelona Arturo Vidal. A la zona noble de l’estadi també hi havia el Secretari General de l’Esport, Gerard Figueras, que va lliurar un obsequi del duel al conjunt arbitral; l’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, que va obsequiar la capitana de Xile, Christiane Endler, amb una placa commemorativa; i el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, que va fer entrega de la copa de campiones a la capitana de Catalunya, Georgina Carreras. Altres personalitats presents al partit van ser, òbviament, el president del CE L’Hospitalet, Santiago Ballesté; el coordinador de la selecció xilena, Sebastián Novoa; i el president de l’organitzadora Federació Catalana de Futbol (FCF), Joan Soteras.

La selecció catalana, amb el trofeu de campiona del Catalunya-Xile femení de futbol del 2019. Foto: FCF.
La selecció catalana, amb el trofeu de campiona del partit. Foto: FCF.

Fitxa tècnica

CATALUNYA: María Jose Pons (Noelia Garcia, 45’), Maria Estella (Brenda Pérez, 23’), Berta Pujadas (Cristina Baudet, 45’), Laia Aleixandri (Maria González, 45’), Laura Gutiérrez, Eva Llamas (Georgina Carreras, 84’), Georgina Carreras (Anna Torrodà, 45’), Olga García (Núria Mendoza, 45’), Ona Batlle, Carolina Pérez i Débora García.
XILE: Christiane Endler, Ambar Soruco, Su Helen Galaz, Camila Sáez, Javiera Toro (Daniela Pinilla, 75’), Karen Araya, Claudia Soto (Daniela Pardo, 84’), Yesenia López (Ana Gutiérrez, 75’), Yamara Aedo, Daniela Zamora (Javiera Grez, 69’) i Maria José Rojas (Yesenia Huenteo, 59’).
GOLS: Cap.
PENALS: Anna Torrodà (1-0); Karen Araya (1-1); Maria González (2-1); Brenda Pérez (3-1); Yanara Aedo (3-2); i Laura Gutiérrez (4-2).
ÀRBITRES: Ylenia Sánchez Miguel (àrbitra principal); Mariona Peralta Geis i Cecilia Muñoz Di Giovambattista (àrbitres assistents); i Victoria Petrova Borislavova (4a àrbitra).
ESPECTADORS: 2.560 persones  al Camp Municipal de L’Hospitalet de Llobregat.