17.01.19
Futbol

Una llista “molt competitiva” per desafiar Xile

La seleccionadora, Natàlia Arroyo, considera el duel de dilluns a L’Hospitalet (19 h) un test “de debò” per al futbol femení català, malgrat les baixes per la convocatòria d’Espanya

La selecció catalana absoluta femenina de futbol afrontarà aquest dilluns (19 h, Camp Municipal de L’Hospitalet de Llobregat) contra Xile el primer amistós internacional des de l’11 de setembre de 2004, quan es va enfrontar a Itàlia. Des d’aleshores, el futbol femení ha emprès un anhelat i merescut camí cap a la professionalització i la rellevància mediàtica. Tanmateix, durant aquesta nova etapa, Catalunya només s’havia pogut enfrontar a Euskadi (2014 i 2015), Galícia (2016) i Navarra (2017). La seleccionadora, Natàlia Arroyo, afirma que és “una satisfacció i una responsabilitat” poder jugar finalment contra un rival mundialista -del 7 de juny al 7 de juliol a França– perquè, durant aquest temps, ella i el grup sempre havien volgut “mesurar les forces de debò” a escala internacional. El fet de no poder comptar amb set jugadores convocades per la selecció espanyola -estem en una data FIFA– no impedeix que Arroyo consideri la seva llista “molt competitiva”, atès l’alt nivell de què pot fer gala el país i que li ha complicat -positivament- el procés d’elecció de jugadores. “Esperem estar a l’altura”, conclou.

Els trofeu que es lliurarà i la pilota del Catalunya-Xile de futbol femení.
Els trofeu que es lliurarà al guanyador i la pilota del partit.

Sorteig de samarretes i autògrafs
Només una de les 18 convocades per Natàlia Arroyo no militen a la Liga Iberdrola. Es tracta de la portera Noèlia Garcia (Igualada) que, no obstant això, acredita experiència a Suècia. L’Espanyol, amb cinc representants, és el club més representat en la llista, seguit pel València. L’entusiasme per aquest Catalunya-Xile és tal que fins i tot futbolistes que no hi podran ser, com Alèxia Putellas, Vicky Losada i Marta Corredera -per la convocatòria amb Espanya-, o Paula Nicart -per lesió-, col·laboraran amb sortejos a les seves xarxes socials -preferentment Instagram, el divendres dia 18 i el dissabte dia 19– de la samarreta signada de la selecció catalana. També ho faran la portera i excapitana Laura Ràfols i la convocada Berta Pujadas, tot utilitzant l’etiqueta #CatalunyaXile per tal d’animar a la gent a assistir al duel. De fet, Nicart i Ràfols també participaran en una altra iniciativa molt interessant, ja que el mateix dilluns del partit, de 17.45 a 18.45 h, signaran autògrafs en unes carpes habilitades a L’Hospitalet. També hi seran Elba Vergés, Jana Fernández, Ainhoa Marín, Maria Llompart i Elena Julve.

Berta Pujadas i Natàlia_Arroyo, durant la presentació del Catalunya-Xile de futbol femení.
Berta Pujadas i Natàlia Arroyo, durant la presentació del Catalunya-Xile.

Entrada gratuïta i transport d’arreu
El Camp Municipal de Futbol de L’Hospitalet de Llobregat disposa de gespa artificial d’última generació i té una capacitat per a 6.700 espectadors. La Federació Catalana de Futbol (FCF) espera que es registri una gran entrada, malgrat les dificultats que suposen el dia, l’hora i l’època de l’any, inevitables si es volia comptar amb un rival de la talla de Xile. Per tal de fomentar l’assistència, ha pres dues mesures que poden ajudar a bastament. La primera, que l’entrada serà gratuïta i, la segona, que ha habilitat transport amb autocar des de totes les delegacions de la FCF. El duel també serà retransmès en directe per Esport3 i Chile Visión. Per la seva banda, l’assessor d’esports de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat, Cris Plaza, ha destacat durant l’acte de presentació d’aquest migdia que intentaran “fer difusió entre els clubs de la ciutat perquè hi hagi una bona entrada”, ja que estan “encantats de ser la seu d’aquest gran encontre”. La vicepresidenta del CE L’Hospitalet, usuari habitual de la instal·lació, Mònica Garcia, ha compartit l’entusiasme:  “El nostre objectiu és impulsar iniciatives que promoguin la igualtat en el futbol, i l’esport en general, entre homes i dones”.

Intervenció de Laura Ràfols i Paula Nicart durant la presentació del Catalunya-Xile de futbol femení.
La intervenció de Laura Ràfols i Paula Nicart durant la presentació del duel.

Màxima il·lusió
El partit s’emmarca en la campanya #Orgullosa de la FCF per al foment del futbol i del futbol sala femení. Per al president de la federació, Joan Soteras, es tracta d’un destacat pas endavant: “A Catalunya tenim més de 10.000 llicències femenines i cada temporada seguim creixent”. El projecte també compta amb el suport del Govern de Catalunya, que estava representat en la presentació pel director del Consell Català de l’Esport, Antoni Reig: “És una gran oportunitat per reivindicar la igualtat de gènere en l’esport”. Altres protagonistes que han posat de manifest la importància del duel són la jugadora Berta Pujadas (“defensar la samarreta de Catalunya sempre és un orgull”); Paula Nicart (“malgrat que no pugui jugar a causa de la meva lesió, estic orgullosa que Natàlia Arroyo hagi comptat amb mi per promocionar aquest duel”); l’àrbitra Ylenia Sánchez (“estem satisfetes de poder col·laborar en la preparació de la selecció catalana absoluta femenina”); i Laura Ràfols, que ha destacat que les futbolistes estan “orgulloses del creixement imparable” del futbol femení i no ha ocultat certa enveja sana per no poder ser sobre el terreny de joc: “Si arribo a saber que es jugaria aquest partit contra Xile, em retiro més tard”.

Natàlia Arroyo, en el moment de presentar les jugadores convocades per al Catalunya-Xile de futbol femení.
Natàlia Arroyo, en el moment de presentar les jugadores convocades.

La convocatòria

Porteres
Noèlia Garcia (Igualada)
María José Pons (Espanyol)

Defenses
Laia Aleixandri (Atlètic de Madrid)
Ona Batlle (Llevant)
Maria Estella (Granadilla Tenerife)
Núria Mendoza (Reial Societat)
Berta Pujadas (Espanyol)
Paola Soldevila (Reial Societat)

Migcampistes
Anna Torrodà (Espanyol)
Cristina Baudet (Espanyol)
Georgina Carreras (València)
Carolina Férez (València)
Débora Garcia (València)
Laura Gutiérrez (Llevant)
Eva Llamas (Granadilla Tenerife)
Brenda Pérez (Espanyol)

Davanteres
Olga Garcia (Atlètic de Madrid)
Maria González (Logronyo)