02.01.19
Resum de l'any

Com va ser el 2018 per a les seleccions catalanes?

Repassa amb nosaltres els resultats més destacats de Catalunya en tots els esports durant l’any que acabem de deixar enrere

Beach tennis

La selecció catalana de Beach Tennis va conquerir a Castelldefels el tercer títol mundial per països de la seva història. Un èxit que només tenia dos precedents: el 2012 i el 2014. Els catalans van necessitar el partit de desempat de dobles mixtos per aconseguir el títol mundial contra Itàlia, referència absoluta d’aquest esport, com demostra el fet que ha aixecat el títol en 18 ocasions de 21 possibles. La parella catalana masculina de dobles va caure contra els transalpins en l’estrena de la final però la femenina va forçar el desempat. Un partit molt intens i igualat que es va vèncer per un marge molt estret (9-7). Més tard, els dobles mixtos van certificar el 2-1 definitiu, també per una diferència mínima (9-7). En canvi, a l’europeu de Muravera (Sardenya), Itàlia es va rescabalar de la derrota anterior i es va imposar a Catalunya en la final (2-0).

Futbol sala

La selecció catalana masculina sub-20 de futbol sala va emular l’absoluta femenina un any abans tot erigint-se en el millor equip nacional de fora de Sud-amèrica en un mundial, en aquest cas a Colòmbia. No només va ser quarta, sinó que també va demostrar estar a més a prop del que es podia pensar del potencial dels combinats més punters. En la final de consolació contra el Brasil, malgrat la derrota (2-4), va mantenir les opcions de remuntada fins al minut 37. Cal tenir present que el Paraguai, l’Argentina i Colòmbia són seleccions farcides de jugadors professionals i gestionen pressupostos infinitament superiors al català. Els tres resultats favorables durant el torneig van ser dues victòries contra Bolívia i Sud-àfrica i un empat contra el Marroc, decisiu per a la classificació. Precisament contra els marroquins, uns mesos abans, i també gràcies a una igualada (6-6), Catalunya s’havia proclamat campiona d’Europa a Alassio (Itàlia), després d’haver superat en els partits anteriors Suïssa (13-2), França (1-2) i Itàlia (1-2).

Pel que fa a les seleccions catalanes absolutes, van disputar quatre amistosos -dos masculins i dos femenins- a França, amb jugadors poc habituals. El balanç va ser d’un triomf -el dels nois el primer dia (4-5)- i tres derrotes. El conjunt femení va cedir 4-1 en el primer duel però, en el segon, només va caure per la mínima (2-1). Pel que fa a l’equip masculí, segons el tècnic, Christian Roldan, no va poder encadenar una segona victòria (3-1) per l’arbitratge. Ja al màxim del seu potencial, Catalunya disputarà el mundial masculí de l’Argentina del 31 de març al 7 d’abril del 2019.

Físic-culturisme

La selecció_catalana, campiona d'Europa de físic-culturisme 2018 a Cornellà de Llobregat.
Catalunya va aconseguir la medalla d’or per països en el Campionat d’Europa WNBB disputat la vigília de Sant Joan a l’Auditori de la Fira de Cornellà. Era la quarta vegada que la selecció catalana aconseguia un títol internacional com a local, després dels èxits en els mundials 2010 i 2015 i en l’europeu del 2012. En aquesta ocasió, la victòria va tenir un mèrit especial, ja que Espanya presentava una desena llarga més d’esportistes i França -tota una potència-, un equip quantitativament similar. Els participants catalans pràcticament van doblar les expectatives del president de la Federació Catalana de Físic-Culturisme, Enric Torrent, i van presentar un balanç de 10 ors, 8 plates i 4 bronzes.

Pel que fa al mundial de Madrid, Catalunya va ser subcampiona i va sumar el setè podi consecutiu en competicions internacionals i cinquè en mundials. Quatre medalles d’or, cinc d’argent i cinc de bronze en les categories individuals va ser el botí que va catapultar Catalunya al segon calaix del podi per nacions. D’aquesta manera, repetia el magnífic resultat obtingut la temporada anterior a Bordeus. La victòria va correspondre a la selecció amfitriona, l’espanyola, que, amb més de cinquanta esportistes presentats, tenia moltes més oportunitats de puntuar.

Pitch & Putt

La selecció catalana, en l'europeu d'Urduña de pitch and putt.

Catalunya no va poder conquerir el seu tercer Campionat d’Europa consecutiu de pitch and putt en perdre el duel decisiu contra Irlanda amb molta claredat (8,5-0,5). L’europeu d’Urduña (País Basc) es va iniciar amb dues voltes individuals (strokeplay) de tots els jugadors i Catalunya va ser segona a 29 cops dels irlandesos. Per la seva posició, la selecció catalana es va enfrontar en la segona fase a Suïssa i Galícia, contra qui va aconseguir l’accés a la lligueta final amb no poques dificultats (empat a 4,5). Abans de perdre contra Irlanda, la selecció catalana va batre l’andorrana (5,5-3,5) gràcies al foursome, ja que, en els individuals, es va registrar un empat a 3. En la Challenge Cup disputada a Irlanda, els amfitrions també van ser superiors amb un resultat final de 13-5, malgrat que Catalunya havia començat millor la fase inicial per parelles (2-4). Sí que, en canvi, l’equip català va recuperar el títol de campió del Quadrangular Internacional, a Lleida.

En un altre ordre de coses, el català Amador Rodríguez es va imposar en l’edició inaugural del Campionat del Món Sènior de pitch and putt disputada a Verín (Galícia). Rodríguez, amb dos cops d’avantatge sobre el també català Josep Martínez. En categoria femenina, Pilar Montero va estar a punt d’endur-se la victòria, però la irlandesa Breda White la va acabar superant en el play-off. La també catalana Maria Rosa Pérez va ser tercera amb 181 cops, 19 sobre el par. També cal destacar l’aportació de cinc jugadors catalans a la victòria d’Europa contra Sud-amèrica (24,5 punts a 9,5) en la primera edició del Fernando Morgado’s Trophy disputat a Puerto Velero (Xile), on Pilar Montero va ser la guanyadora de l’Open d’aquest país que es va disputar de manera paral·lela.

Korfbal

La selecció catalana de korfbal, a l'europeu del 2018. Foto: Gertrude de Vries / Actiefotografie.

La selecció catalana de korfbal va ser sisena l’europeu de Frísia (Països Baixos). Després d’haver quedat eliminada als quarts de final –21-13, contra Portugal, l’objectiu de Catalunya va passar a ser la cinquena plaça. Es va quedar a mig camí. Tot i superar amb solvència Hongria (17-22), es va retrobar amb la derrota enfront de la República Txeca (17-20). En la primera fase, el combinat de David Guzmán i Xavi Vidal havia cedit contra els Països Baixos (31-13) i havia batut Polònia (11-13) i Anglaterra (18-17). La històrica medalla de bronze del 2016, aquesta vegada, va quedar força lluny. Pel que fa a les seleccions de categories inferiors, la sub-19 es va haver de conformar amb la sisena plaça en l’Open European Korfball Championship, mentre que la sub-17 va ser setena en el mundial d’Eindhoven (Països Baixos). Finalment, els dos equips que representaven Catalunya en el Campionat Europeu sub-15 van ser quarts en la competició disputada a Drachten (Països Baixos).

BikeTrial

La selecció catalana de BikeTrial, al mundial de Bolotana (Sardenya).

La selecció catalana de BikeTrial va ser subcampiona per països en el mundial de Bolotana (Sardenya), tot superant l’anterior campiona, Espanya, i només quedant per darrere de la República Txeca. Catalunya va sumar dos ors i tres plates, comptant la de la general per equips. Gemma Abant (Femine) i Alan Rovira (Minime) van ser els artífexs de les victòries en el seu retorn en la competició. Les altres dues medalles d’argent les van obtenir dos debutants: Aleix Farrés (Benjamin) i Guillem Oliver (Junior). Pel que fa al Campionat d’Europa, que es va disputar a la localitat txeca de Brezová, Joel Llorens Traveria va ser l’únic representant català i va tancar en la 8a plaça la seva participació en la categoria júnior. Domènec Lladó va guanyar l’Indoor Mundial Barcelona disputat al Pati de la Seu del Districte de Nou Barris i la segona i última etapa de la Copa d’Europa de BikeTrial, a Sant Fruitós de Bages, es va saldar amb set victòries de pilots amb la llicència de Catalunya.

Bowling

Marcial Ovide i Lia Mojarro, a la Copa del Món Qubica-AMF de Las Vegas 2018.

Marcial Ovide va aconseguir la segona millor classificació d’un representant de la Federació Catalana de Bitlles i Bowling (FCBB) en una Copa del Món Qubica-AMF, en classificar-se en la 18a posició final a Las Vegas. Tan sols la supera la 17a plaça de Lluís Montfort l’any anterior. El mateix Ovide, com a representant català, havia estat 19è el 2010. Pel que fa a Lia Mojarro, també va quedar-se molt a prop d’accedir al Top-24, cosa que hauria estat històrica, ja que la FCBB, en onze participacions, encara no ha aconseguit classificar-hi a la vegada el representant masculí i el femení. En la jornada definitiva, va pagar un mal inici i va descendir fins al 29è lloc, un per sobre de l’aconseguit en el seu únic precedent (havia estat 28a el 2014).

En el Campionat d’Europa Sènior de Bowling, que va tenir lloc a Viena (Àustria), Fernando Gómez va ser l’esportista que va obtenir els millors resultats de la delegació catalana. Gómez es va classificar en la 22a posició de la classificació global de la categoria C (de 65 anys en endavant); va 57è en la general individual que engloba totes les categories; i va arrodonir la seva actuació amb la 19a plaça en la prova per parelles, juntament amb Álvaro-José Cardona. Per altra banda, Antonio Segura, subcampió de Catalunya en categoria sènior, es va classificar el 23è d’un total de 173 participants en la categoria A (de 50 a 57 anys). Finalment, la selecció catalana masculina de Bowling es va classificar en la sisena posició de l’11è Swiss International Team Event.

Dards

Les seleccions catalanes masculina i femenina de dards, en la cerimònia inaugural de la Copa d'Europa de la WDF 2018, a Budapest (Hongria).
La selecció catalana femenina de dards va obtenir la 19a plaça de 33 participants en el retorn a la Copa d’Europa de la federació mundial (WDF) disputada a Budapest (Hongria). Era la primera vegada que el combinat participava amb quatre components en les seves files -el 2012, només n’hi havia dos- i va sumar un total de 13 punts, tant per equips com en els dobles i la competició individual. Per la seva banda, la selecció masculina només va poder ser 33a de 38 països, amb balanç de 3 punts.  En el Winmau World Masters 2018 que va tenir lloc a Bridlington (Anglaterra), els vigents campions de Catalunya, María José Gómez i Ricardo Fernández, van ser els esportistes de la Federació Catalana de Dards (FCD) que van arribar més lluny. María José Gómez es va classificar per als vuitens de final, on el joc de desempat va decantar la balança per a l’anglesa Sue Gulliver (4-3). És la millor participació d’una catalana en un Màsters Mundial. Ricardo Fernández, en el seu debut, va arribar fins a la cinquena eliminatòria, on va perdre contra l’irlandès Keith Geraghty (3-1).

La temporada es va completar amb diverses participacions individuals, on van destacar Gabriel Olivé i Loli Cascales amb un 33è lloc individual en el Romanian Classic Darts Open; Josep Arimany ‘Masnou’ amb la 129a posició en el prestigiós Scottish Open; la tercera eliminatòria de Toni Muñoz i la 17a plaça de Raúl Invernon i Toni Rodríguez al BDO Torremolinos Open 2018 i al XV Gibraltar Darts Open, respectivament; els dos podis i la cinquena posició de Martín Martí al Swiss Open i a l’Helvetia Open; les cinquenes places de María José Gómez, Núria Plaza, Raúl Invernon, Daniel Zapata i Daniel Carrasco al Catalonia Open Darts i el 4t FCD Anniversary Open; la tercera posició en parelles cegues d’Antonio Rodríguez Calvo al Winmau Latvia Open 2018; i el 65è lloc d’Òscar Vera a l’Open Itàlia.

Twirling

La senyera a l'europeu de clubs de Twirling a Gormanston (Irlanda).

La localitat irlandesa de Gormanston va acollir l’europeu de clubs de l’EFBT (European Federation of Baton Twirling). Una cita biennal que se celebra de manera alternativa al Campionat d’Europa de seleccions. La Federació Esportiva Catalana de Twirling (FECT) estava representada per dos clubs, que van completar una actuació excel·lent. Malgrat comptar amb menys efectius que els seus rivals i, per tant, haver pogut completar menys exercicis, el CT L’Ametlla de Mar va ser subcampió i el CT Santa Bárbara, quart en la classificació general per clubs, al marge dels èxits dels seus esportistes en les diferents disciplines. L’Ametlla de Mar va assolir la victòria en les categories júnior femenina (Maria Campanals), sènior femenina (Núria Et Tibari), juvenil masculina (Eric Llatche), júnior per parelles, sènior per parelles, juvenil per equips i sènior per equips.

Tamborí

Durant l’any 2018 no hi va haver cap competició internacional de seleccions. El pròxim repte per als equips nacionals catalans absoluts ha de ser la 3a edició del mundial indoor, prevista durant el 2019, on Catalunya defensarà el bronze en la categoria femenina. Des del punt de vista dels clubs, el Farola Ibersport Club Tamborí masculí i el Barcelona Tamborí Club femení van ser cinquens en la 25a edició de la Copa d’Europa de clubs de tamborí indoor, disputada a les Boques del Roine, prop de Marsella, a França. Tant ells com el Barcelona masculí -vuitè- van arribar fins als quarts de final de la competició però els equips italians, en tots tres casos, no els van permetre arribar més lluny. El Farola Ibersport femení va ser setè gràcies a les seves victòries contra el Hannover i el Madrid.

Raquetes de neu

Raquetes de neu.
Jan Margarit (AE Mountain Runners del Berguedà) i Laia Andreu (UE Vic) van liderar dos podis íntegrament catalans en el Campionat d’Europa de la nova federació internacional de raquetes de neu (ISSF) disputat a l’estació d’esquí nòrdic de Guils-Fontanera. Per darrere de Margarit es van classificar dos components de la selecció catalana, Eduard Hernández i Joan Freixa. Per la seva banda, l’osonenca va superar Sílvia Leal i Sílvia Zúñiga. Aquest no va ser l’únic èxit d’Andreu durant la temporada, ja que també es va proclamar guanyadora de La Ciaspolada per quarta vegada, després de les victòries dels anys 2012, 2015 i 2017. L’èxit la va situar a una sola victòria del rècord de triomfs que ostenta Laura Fogli, amb cinc. Sílvia Leal va ser cinquena; Sílvia Zuñiga, sisena; i Laia Aguilar; vuitena. Pel que fa a la categoria masculina, Eduard Hernández va ser sisè -millorant en dues places l’actuació del 2017- i Marc Traserra, setè.

La selecció de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) també va participar en l’Allgäu Vertical, a Ofterschwang (Alemanya), on Joan Freixa i Laia Aguilar van ser els millors en la categoria de raquetes, mentre que Marc Trassera va ser segon. En la Nikko Race, al Japó, Eduard Hernández i Just Sociats es van classificar en la primera i la segona posició, respectivament, en la categoria masculina, mentre que Sílvia Leal i Sílvia Zúñiga van ser la campiona i la subcampiona en la femenina.

Esquí de muntanya

Oriol Cardona i Marc Pinsach, al capdamunt del podi del Tour du Grand Paradis.
Oriol Cardona (Ski Club Camprodon) i Marc Pinsach (CE Cassanenca) van aconseguir una històrica quarta posició en la 33a edició de la Pierra Menta d’esquí de muntanya. Amb aquest resultat, els dos components de la selecció catalana van superar la seva millor plaça històrica, la setena, que ja havien aconseguit per separat en presències anteriors. Marc Solà i Jordi Alís van ser 30ns. Cardona i Pinsach també van rendir molt bé en l’Altitoy, on van ser cinquens per darrere del també català Kilian Jornet (AE Ekke Lleida), que es va imposar fent parella amb l’alemany Jakob Herrmann. Mireia Miró i Marta Garcia va pujar al podi gràcies a la tercera plaça en la general femenina. La victòria per a Oriol Cardona i Marc Pinsach va arribar en el Tour du Grand Paradis, a la Vall d’Aosta, amb només dos segons d’avantatge sobre els francesos Arnaud Equy i Yoann Sert.

També hi va haver presència de la selecció catalana en el Tour de Rutor, amb 23a plaça final per a Genís Zapater i Jordi Palomares, i en la 23a edició de la Sellaronda Skimarathon. Maria Illa i Erola Bisquert van ser 17es i Pere Rullan i Genís Zapater, 24ns. La temporada es va tancar en la World Ski Mountaineering Masters 2018, al pic Gangshika, a la província de Qinghai, a la Xina. Jordi Alís va ser el gran dominador de les curses i es va imposar tant en la categoria esprint com en la cronoescalada. Pel que fa a la categoria femenina, la berguedana Clàudia Sabata va aconseguir el tercer lloc en la prova vertical i la segona en esprint, per davant de l’osonenca Erola Bisquert, tercera.

Curses per muntanya

La selecció catalana, a la Zegama 2018. Foto: Ivan Torres / FEEC.
La selecció catalana de curses per muntanya de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va participar en un total de 10 curses del calendari de la copa del món de la International Skyrunning Federation (ISF). La renúncia als Campionats d’Espanya per motius polítics va obrir més possibilitats quant a pressupost. L’estrena va tenir lloc en la Yading Skyrun, a la Xina, on Eduard Hernández va ser sisè i Montse Martínez, setena. En la marató Zegama-Aizkorri, Andreu Simon va ser 14è. En l’Ultra Sky Marathon Madeira, Pol Rodríguez va ser novè i Montse Martínez, onzena, mentre que Laia Andreu es va classificar novena a Livigno (Llombardia, Itàlia). Ja en territori català, en la Buff Epic Trail, Albert Pujol i Montse Martínez van ser quarts en la cursa de 42 km i Marc Trasserra, cinquè en la de 26 km.

El millor resultat va arribar en la Matterhorn Ultraks, a Zermatt (Suïssa), amb la segona posició de Laia Andreu. Gerard Españó va ser vuitè després d’haver estat novè a Arinsal (Andorra). Una prova, aquesta última, que es va saldar amb la victòria en la categoria Màster, i 7è lloc en la general, d’Àngela Castelló. Laia Aguilar es va endur el bronze en els 15 km. Una setmana abans, a Canazei (Trentino, Itàlia), havia tingut lloc la Dolomyths Run Skyrace. Clàudia Sabata i Gisela Carrión van ser desena i onzena, respectivament, en una cursa dominada per Laura Orgué. L’última participació de la selecció catalana va ser en la clàssica Limone Extreme Skyrace. Pel que fa a la selecció sub-23, Maria Beringues va ser segona i Laia Aguilar, tercera, en la Veia Skyrace, a Itàlia.

Quidditch

La selecció catalana de quidditch, al mundial de Florència 2018.

Quatre derrotes en la fase de grups van deixar Catalunya fora dels vuitens de final del mundial de quidditch de Florència. A partir d’aquell moment, però, els ‘segadors’ es van mostrar infal·libles i van conquerir la 17a posició de 29 participants. En l’únic precedent en aquesta competició, dos anys abans a Frankfurt, la selecció catalana havia estat 12a de 21 equips, mentre que, en els europeus, s’havia classificat setena de 12 inscrits (Sarteano 2015) i desena de 15 (Oslo 2017).  El combinat català hauria pogut arribar més lluny d’haver trobat abans la trajectòria ascendent, com demostra el fet que va derrotar Eslovàquia (80*-30) poques hores després d’haver-hi perdut (50-110*). Catalunya també va disputar dos duels internacionals amistosos al Camp de Rugby de Vic, contra Escòcia. Es va adjudicar el primer (70*-50) i va perdre el segon (50*-150), amb jugadors menys habituals.

Altres seleccions 

Catalunya-Montenegro de bàsquet.

La selecció catalana absoluta femenina de bàsquet va batre Montenegro (83-57) en el seu retorn competitiu després de sis anys d’absència. Ho va fer en l’amistós disputat a Girona, Capitalitat del Bàsquet Femení 2018, en un pavelló de Fontajau que va acollir 2.100 espectadors. Catalunya va sentenciar durant el tram final, ja que Montenegro va tancar el tercer quart a només quatre punts (56-52). Tanmateix, amb un parcial definitiu de 27-5, les locals van imposar la seva superioritat.

La selecció catalana femenina d'handbol, a la Copa de les Nacions 2018 a Porriño (Galícia).

La selecció catalana absoluta femenina d’handbol va finalitzar en quarta posició la X Copa de les Nacions disputada a Porriño (Galicia). Les noies dirigides per Pau Campos, Xavi Vilella i Núria Rosell van perdre (27-26) en les semifinals contra Euskadi, que és l’equip que finalment va conquerir el títol. L’esforç d’aquest partit es va notar en la final de consolació, on les amfitriones van mostrar-se més sòlides (32-26). Un any més, les seleccions catalanes també van enfrontar-se al BM Granollers al Palau d’Esports de la capital vallesana, en el marc de la jornada solidària “Somriures que Curen”, contra la leucèmia infantil. L’equip masculí va guanyar el partit (30-33) i el femení va cedir (40-24) en el debut de Campos a la banqueta.

Catalunya-Argentina de futbol sala.

La selecció catalana sub-19 de futbol sala de la Federació Catalana de Futbol (FCF) va jugar dos partits contra l’Argentina sub-18, que preparava els Jocs Olímpics de la Joventut de Buenos Aires 2018. En el primer partit, disputat al Pavelló Nou de Santa Coloma de Gramenet, es va veure un gran espectacle, traduït en constants alternatives al marcador (6-6). En el segon, al Pavelló Municipal Germans Margall de Malgrat de Mar, el domini va ser del combinat local i tan sols l’efectivitat de l’albiceleste va propiciar la derrota dels de Jorge Vargas (1-2).


Per segona vegada en la història de les seleccions catalanes de beisbol, un equip va aterrar als Estats Units per jugar la màxima competició de la seva categoria. Els nois de la Little League -combinat sub-13- van ser els qui, en aquesta ocasió, van prendre el testimoni de l’equip de Senior League -sub-17-, que ho havia aconseguit el 2016. L’èxit es va gestar durant el campionat d’Europa-Àfrica, que una vegada més va tenir lloc a Kutno (Polònia), i on el conjunt d’Òscar Roman, Santi Cuesta i Marc Juaneda va ser capaç d’imposar-se en els quatre partits disputats. L’altre gran èxit internacional va ser la segona victòria consecutiva de la selecció catalana sub-13 de softbol en l’European Massimo Romeo Youth Trophy (EMRYT) a Collecchio (Itàlia). Només va cedir un empat en el primer partit del torneig, precisament contra el finalista de l’any anterior, el Merklin de la República Txeca (8-8). En la final, va batre Itàlia per la mínima (3-2).

La selecció catalana sub-16 femenina de softbol va ser quarta en la PONY League, a Praga (República Txeca), mentre que l’equip masculí de la Catalunya Baseball Academy U16 va saldar el seu debut internacional amb la 14a posició. Pel que fa a la selecció catalana sub-25 de softbol va assolir una meritòria sisena plaça en la Prague Softball Week. En total, Catalunya va guanyar dos dels cinc partits que es van disputar. La selecció catalana sub-22 de softbol femení va perdre el seu doble enfrontament contra l’equip nacional absolut peruà (5-11 i 2-13), mentre que el combinat absolut no va poder retenir el títol de campió del Trofeu Ciutat de Barcelona de beisbol. En la jornada de dissabte, Catalunya va ser la millor en els enfrontaments tots contra tots però, diumenge, els italians van sorprendre en la final (6-8).

La selecció de la Federació Catalana de Gimnàstica (FCG), al Houston National Invitational de gimnàstica artística.

La delegació de la Federació Catalana de Gimnàstica (FCG) va ser sisena per equips en el Houston National Invitational de gimnàstica artística. L’any anterior ja hi havia participat en aquesta competició però sense computar per a la classificació col·lectiva femenina. Marimar Pérez va guanyar en paral·leles i va ser cinquena de la general individual, just per davant de Lluna Casanova, que es va imposar en barra. Berta Pujadas va ser novena i Clara Navarro, onzena.

Els i les medallistes a la Copa d'Europa de Lagos de patinatge de velocitat.

L’equip d’Alt Rendiment de la Federació Catalana de Patinatge (FCP), l’ARC-Catalunya, es va penjar set medalles, tres d’or, dues de plata i una de bronze en el XV Torneig Internacional Terras do Infante de Lagos (Portugal), que era la segona etapa de la Copa d’Europa de Patinatge de Velocitat. Dos dels tres ors catalans els va guanyar Luisa María González en la categoria juvenil. Un va ser en els 500 m Esprint i l’altre, en els 8.000 m Puntuació. La tercera victòria també va ser d’un juvenil, Nil Llop, que es va imposar en els 500 m Esprint. Les tres medalles de plata les van obtenir Teresa Moreno, Ainoa Carreño i Carla Álvarez. L’única medalla de bronze la va assolir Rafael Heredia.

Catalunya, al Ciutat de Barcelona 2018 de futbol 7 per a persones amb paràlisi cerebral.

La selecció catalana va tancar en sisena posició la 13a edició del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona de futbol 7, que es va disputar al camp del CEM Clot de la Mel. L’equip de la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals (FECPC) va protagonitzar una trajectòria ascendent i va posar en serioses dificultats el campió del 2017, el CP United anglès, en el duel per la cinquena plaça. Abans, el conjunt de Ramón Del Pino s’havia quedat sense opcions de pujar al podi en caure derrotat contra els Estats Units i l’altre representant anglès, el South West CP United, en la primera fase.

La selecció catalana, al 25è Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona de bàsquet en cadira de rodes.

La selecció catalana de bàsquet en cadira de rodes va superar a bastament la quarta posició del 2017 i es va proclamar subcampiona del 25è Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona i 8è Memorial Joan Palau i Francàs, disputat a les instal·lacions del CEM de l’Espanya Industrial. Catalunya va sumar la victòria en els dos primers compromisos del torneig i només va cedir contra el combinat sub-22 de la Gran Bretanya, que va ser millor tant en el darrer partit de la primera fase (55-25) com en la final (55-31). Tanmateix, el conjunt de Juanjo Lázaro sí que va aconseguir batre els britànics en una ocasió: en l’amistós previ disputat dijous al Pavelló municipal d’esports Maria Víctor de Palau-solità i Plegamans (47-42).

La selecció catalana de Quad Rugbi, al Trofeu Internacional de Barcelona.

La selecció catalana va brillar durant la seva participació en la primera edició del Trofeu Internacional de Quad Rugbi, al CEM de l’Espanya Industrial de Barcelona. Malgrat acabar en quarta i última posició, l’equip de la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física (FCEDF) va plantar cara als tres rivals,integrants de l’elit mundial d’aquesta disciplina esportiva. Catalunya fins i tot va aconseguir imposar-se en el primer partit disputat, contra els Fighting Snakes de Suïssa (40-34). Més tard, el desgast físic va passar factura (31-45) enfront del gran favorit i finalment campió, el CAPSAAA de París (França) i els Wildboars (Hongria) (40-46). En el partit pel tercer i quart lloc, la selecció catalana no va poder repetir la gran actuació del debut i els suïssos es van imposar (37-39).

Les seleccions catalanes de rugbi a 7, amb la nova imatge i identitat de ‘Bès7ies, van competir en la 32a edició del torneig de la Vila Joiosa, el Benidorm Sevens, amb fortunes diferents. L’equip femení va ser quart després de perdre el matx per la tercera plaça davant les sud-africanes del Deltradrone Tuks (24-0). Els nois van ser novens en cedir els tres enfrontaments de la primera fase però batre Costa Blanca (7-45) i el CR La Vila (5-40) l’endemà. Tots dos equips de la Federació Catalana de Rugby (FCR) van repetir les mateixes posicions a Portugal, en l’Algarve Sevens. Els triomfs del combinat masculí van arribar contra les universitats de Durham (24-17) i d’Edimburg (24-5). Pel que fa al femení, va batre les escoceses de l’Startchclyde (33-0) i la Universitat de Durham, en els quarts de final (15-5), abans de cedir contra Portugal (7-26) i l’SL Benfica (0-29).

La formació de la selecció catalana femenina d'hoquei sobre patins, abans del Catalunya-Xile corresponent al Nadal sobre rodes 2018 disputat a Mataró.

Les seleccions catalanes i les xilenes van disputar un doble enfrontament amistós d’hoquei sobre patins al Poliesportiu Municipal Jaume Parera de Mataró, corresponent a la segona edició de la festa solidària Nadal Sobre Rodes, destinada a recollir fons per a la Fundació Amics Joan Petit–Nens amb Càncer. De la mateixa manera que l’any anterior a Vic, l’única alegria per a Catalunya la va donar el conjunt femení. Les noies de Josep Maria Barberà es van imposar amb autoritat a Xile (5-3), tot el contrari que els nois de Jordi Camps, que uns minuts abans havien perdut, de manera contundent (2-6), contra un equip nacional xilè dirigit, curiosament, pel mateix Barberà, el gran triomfador de la jornada. Tal com sol ser habitual, les seleccions absolutes de la Federació Catalana de Patinatge (FCP) també van disputar diversos altres amistosos arreu del territori contra clubs locals, amb convocatòries adaptades al nivell de cada oponent.

Descarrega’t el PDF amb tots els resultats del 2018 fent clic a la imatge:

Pots consultar l’històric de resultats en els següents enllaços:

Resultats 2017Clica aquí.
Resultats 2016Clica aquí.
Resultats 2015Clica aquí.
Resultats 2014Clica aquí.
Resultats 2013Clica aquí.