27.12.18
Rugbi a 7

L’any de les Bès7ies

Durant el 2018, les seleccions catalanes de rugbi a 7 han adoptat una nova imatge, han disputat dos tornejos internacionals i han perfilat una competició pròpia per als pròxims 18 i 19 de maig

La Federació Catalana de Rugby (FCR) ha intensificat la seva aposta pel rugbi a 7, modalitat olímpica des dels Jocs de Rio 2016, durant el 2018. Un dels canvis més destacats ha estat la creació d’una nova imatge d’identitat per a les seleccions catalanes sènior, que han passat a conèixer-se com a ‘Bès7ies’. Un nom que fa referència al conjunt d’animals (reals, fantàstics o mitològics) que conformen el bestiari popular català. En concret, s’ha escollit el boc com a marca representativa de Catalunya. Des del punt de vista esportiu, els equips nacionals masculí i femení han protagonitzat dues participacions internacionals i, amb vista el 2019, disputaran una competició pròpia com a amfitrions.

Els jugadors i les jugadores de les Bès7ies de rugbi a 7, al Torneig de l'Algarve. Foto: FCR.
Els jugadors i les jugadores de les Bès7ies de rugbi a 7. Foto: FCR.

Bones prestacions femenines
Després de l’experiència a Roma del 2017, aquest any les seleccions catalanes han disputat dos tornejos internacionals de rugbi a 7: el Benidorm Sevens celebrat a la Vila Joiosa (Marina Baixa) i l’Algarve Sevens, a Portugal. En tots dos casos, l’equip femení de Catalunya es va quedar a un pas del podi, amb sengles quartes posicions. Al País Valencià, després d’haver quedat en la segona posició del seu grup, les noies d’Eli Martínez es van desfer d’Andorra amb contundència (36-0) en els quarts de final. En les semifinals, en canvi, Galícia va ser superior (7-22). Les Deltradrone Tuks sud-africanes es van adjudicar el duel pel tercer lloc (0-24), després d’haver patit molt més en la primera fase (19-21). Pel que fa a la competició portuguesa, les catalanes van obtenir dues victòries, contra les escoceses de l’Startchclyde (33-0) i contra la Universitat de Durham (Anglaterra), en els quarts de final (15-5). Per contra, van cedir en el doble duel contra Portugal (7-21 i 7-26) i l’SL Benfica (7-32 i 0-29).

La selecció catalana masculina de rugbi a 7, les Bès7ies, al Torneig Algarve Sevens. Foto: FCR.
La selecció catalana masculina de rugbi a 7, les Bès7ies, a l’Algarve. Foto: FCR.

Doble novè lloc
L’equip masculí de les Bès7ies ha participat en els mateixos tornejos que el femení i, curiosament, també ha obtingut el mateix resultat: la novena posició. En la 32a edició del torneig de la Vila Joiosa, el conjunt entrenat per Jean-Luc Trogno va caure en els tres enfrontaments de dissabte, contra equips i seleccions de gran nivell. Els Esprit Sud Sevens francesos van vèncer amb claredat (5-24). En canvi, l’encert ofensiu de Rússia, amb quatre assajos en quatre intents, és l’única explicació a la derrota (15-24) de Catalunya, que amb Kazakhstan va patir tot el contrari (0-7). Fora dels quarts de final, els catalans lluitaven pel trofeu Challenge, que es van adjudicar enfront del Benidorm Sevens (45-7) i el CR La Vila (5-40). A l’Algarve es va repetir la mateixa història: derrotes el primer dia contra New Zealand Metro (7-36), Hong Kong (0-38) i Navigators (7-26) i triomfs l’endemà davant de la Universitat de Durham (24-17, gràcies a un assaig del capità Pol Gómez) i la Universitat d’Edimburg (24 -5), per rubricar la conquesta de la, en aquest cas anomenada, Copa Bowl.

Pol Pla, jugant amb la selecció catalana de rugbi a 7. Foto: Jaume Andreu.
Pol Pla, jugant amb la selecció catalana de rugbi a 7. Foto: Jaume Andreu.

Un torneig propi
El següent pas per al projecte d’expansió del rugbi a 7 de la FCR és la creació d’un torneig propi, anomenat Barcelona Rugby Sevens, que tindrà lloc el 18 i 19 de maig al camp de rugbi de la Mar Bella. Les seleccions catalanes el disputaran com a amfitriones i s’enfrontaran a 11 equips -la masculina- i 7 -la femenina-, que majoritàriament representaran territoris amb personalitat esportiva pròpia, com és el cas de Catalunya. Serà un estímul immillorable per fer un pas endavant més en la tecnificació, treballada des de fa temps gràcies a la implicació directa de tres olímpics a Rio de Janeiro: Joan Losada, Eli Martínez i Pol Pla, que exerceix de director tècnic amb la vista posada en tots dos combinats.