24.12.18
Hoquei sobre patins

Les noies tornen a respondre

La selecció catalana femenina supera Xile (5-3) en la segona edició del Nadal Sobre Rodes d’hoquei sobre patins i repara la derrota anterior del combinat masculí contra els xilens (2-6)

El Poliesportiu Municipal Jaume Parera de Mataró ha acollit aquesta tarda la segona edició de la festa solidària Nadal Sobre Rodes, destinada a recollir fons per a la Fundació Amics Joan Petit – Nens amb Càncer. Els dos partits internacionals de les seleccions catalanes absolutes han tornat a ser el plat fort de l’esdeveniment i, tal com va passar l’any passat a Vic, en aquell cas contra un combinat mundial, l’única alegria per a Catalunya l’ha donat el conjunt femení. Les noies de Josep Maria Barberà s’han imposat amb autoritat a Xile (5-3), tot el contrari que els nois de Jordi Camps, que uns minuts abans havien perdut, de manera contundent (2-6), contra un equip nacional xilè dirigit, curiosament, pel mateix Barberà. El tècnic reusenc ha estat el triomfador indiscutible de la jornada.

Una jugada del Catalunya-Xile del Nadal sobre rodes 2018 a Mataró.
Una jugada del Catalunya-Xile del Nadal sobre rodes 2018 a Mataró.

Mana l’experiència
Amb jugadores tan decisives sobre la pista com Laura Puigdueta, Maria Díez o Berta Tarrida, la selecció catalana femenina sempre ha portat la iniciativa contra Xile, i encara hauria pogut aconseguir un resultat més contundent si no hagués malbaratat tres dels quatre penals de què ha disposat. Les visitants eren un equip molt potent, com demostra el recent subcampionat panamericà en el torneig celebrat a Colòmbia. Tanmateix, han acusat el fet de només tenir set efectius disponibles, cosa que les condemnava a un desgast més gran per les limitacions en la rotació.

La formació de la selecció catalana femenina d'hoquei sobre patins, abans del Catalunya-Xile corresponent al Nadal sobre rodes 2018 disputat a Mataró.
La formació de la selecció catalana femenina a Mataró.

Gols clau
Les impressions del conjunt de Barberà han estat molt bones des de l’inici, malgrat que no ha pogut inaugurar fins al quart d’hora de joc, gràcies a Aina Florenza. El 2-1 -de penal- i el 3-1 de Maria Díez, just abans i després del descans, han començat a marcar la diferència, tot i que la sentència no ha arribat fins a l’últim minut, quan Nara López ha aprofitat un refús de la portera rival. Abans, Laura Puigdueta havia materialitzat un 4-2 decisiu a passada de Marta Borràs, que li ha deixat la bola en una posició immillorable.

Una acció del Catalunya_Xile masculí d'hoquei sobre patins corresponent al Nadal sobre rodes 2018 disputat a Mataró.
Una acció del Catalunya-Xile masculí d’hoquei sobre patins.

Quan es resisteix el gol
La derrota de la selecció catalana masculina ha estat un pèl enganyosa, tenint present fins a quin punt li ha costat cara l’ansietat per no poder marcar cap diana durant tres quarts d’hora de joc. L’encert del porter Felipe Quintanilla hi ha tingut molt a veure, ja que Jordi Camps ha reconegut després del matx que, si el primer gol hagués arribat abans, s’hauria vist un partit diferent. Per contra Xile, amb el també català Marc Figa en les seves files, ha marcat el 0-1 i el 0-2 -al principi del partit-, i els següents tres gols -ja a la segona part-, de manera gairebé consecutiva, tot rendibilitzant al màxim els seus moments d’inspiració absoluta. També ha influït el cansament de la gran majoria dels representants de Catalunya, que tot just el dia abans havien afrontat la jornada corresponent a l’OK Lliga amb els seus clubs.

La selecció catalana masculina d'hoquei sobre patins, abans del Catalunya-Xile corresponent al Nadal sobre rodes 2018 disputat a Mataró.
La selecció catalana masculina, abans del partit disputat a Mataró.

Reacció tardana
Quan ja perdia de cinc gols, Catalunya, farcida de promeses emergents, per fi ha trobat les sensacions de joc corresponents al seu talent, i ha pogut marcar dos gols. El primer l’ha fet Joan Salvat amb un tir llunyà i ras; i, el segon, Roger Bars des de la dreta i a poca distància. El 2-6 ha arribat quan Jordi Camps ha canviat el porter Cesc Campor per un jugador de camp, de manera que el visitant Nicolás Fernández ha pogut marcar a plaer en un contraatac. Xile, sota la batuta de Barberà, és un combinat més conjuntat i treballat, que va tancar el panamericà de Colòmbia en una meritòria segona posició. No hi ha cap mena de dubte en el fet que la selecció catalana, amb una participació regular en les competicions internacionals, equivalent a la del seu rival d’avui, gaudiria de molts més automatismes, que permetrien fer emergir del tot el seu talent.

FITXES TÈCNIQUES

Partit masculí

CATALUNYA: Gerard Camps, Sergi Llorca, Àlex Grau, Marc Grau Xavi Crespo -equip inicial-; Roger Bars, Adrià Ballart, Joan Salvat, Marc Julià i Cesc Campor.
XILE: Felipe Quintanilla, Ángel Vera, Álvaro Osorio i Felipe Márquez -equip inicial-; Benjamín Díaz, Felipe Castro, Marc Figa, Armando Quintanilla, Nicolás Fernández i Miguel Gómez.
Gols: 0-1, Osorio, 2’; 0-2, Vera, 5’ (descans); 0-3, Márquez, 34’; 0-4, Osorio, 37’; 0-5, A. Quintanilla, 41’; 1-5, Salvat, 44’; 2-5, Bars, 47’; 2-6 Fernández, 49’.
Àrbitres: Marc Soler i Albert Màrquez.

Partit femení

CATALUNYA: Júlia Vilarrassa, Laura Puigdueta, Berta Tarrida, Maria Díez i Laia Castro -equip inicial-; Nara López, Aina Florenza, Carla Fontdeglòria, Marta Borràs i Abril Alonso.
XILE: Fernanda Hidalgo, Pancha Donoso, Cata Flores, Macarena Ramos i Beatriz Gaete -equip inicial-; Valeria García i María Florencia Llera.
Gols: 1-0, Florenza, 15’; 1-1, Llera, 21’; 2-1, Díez (p.), 24’ (descans); 3-1, Díez, 27’; 3-2, Donoso, 39’; 4-2, Puigdueta, 43’; 5-2, López, 50’; 5-3, Gaete, 50’.
Àrbitres: Saül Baños i Jesús Botello.