18.12.18
Rogaining

La selecció catalana de Rogaining debutarà internacionalment a La Molina 2019

La 16a edició del mundial d’aquesta especialitat de cursa d’orientació, que es disputarà el 27 i 28 de juliol, s’ha presentat avui al Museu Colet de Barcelona amb el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, al capdavant

El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ha presidit la presentació del 16è Campionat del Món de Rogaining –una modalitat de les curses d’orientació-, que ha tingut lloc avui al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet de Barcelona. La competició se celebrarà el 27 i 28 de juliol de 2019 a La Molina. Entre els participants hi haurà, per primera vegada, nou equips que representaran la selecció catalana, en el que significarà el debut internacional dels combinats nacionals en aquesta disciplina esportiva.

Referent esportiu i organitzatiu
Catalunya participarà en les categories de veterans, sèniors i joves, que a la vegada se subdivideixen en homes, dones i mixtes. El seleccionador, Albert Herrero, campió d’Europa el 2017, ha anunciat que les convocatòries sorgiran de les dues curses classificatòries de la Copa Catalana previstes a principis de l’any vinent. “Prepararem la selecció tant des del punt de vista físic com estratègic amb sessions teòriques, entrenaments nocturns i debats en línia sobre els mapes”, ha afegit. Pel que fa a l’elecció de La Molina com a seu del mundial (WRC2019), la federació internacional (IRF) ha apostat pel comitè organitzador català per la seva gran experiència, tant de participació en diferents Campionats d’Europa i del Món com d’organització de proves internacionals en format de 12 hores. Per exemple, la 13 a edició de l’europeu, La Llacuna 2013.

Una competició de Rogaining. Foto: FCOC.
Una competició de Rogaining. Foto: FCOC.

Un esdeveniment massiu
El comitè organitzador actua per delegació de l’associació Iberogaine, de la qual la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya (FCOC) n’és membre i promotora, i està format per diversos membres de clubs catalans (Club Orientació Catalunya, Club Esportiu Farra, Club Esportiu de Curses d’Orientació Aligots i Club Esportiu Azimut), amb la col·laboració de la mateixa FCOC. Miquel Soro, codirector tècnic del comitè organitzador, ha comentat que s’espera la presència d’uns 1.000 corredors, 300 dels quals ja estan qualificats en primera instància. La Molina reunirà participants dels països més punters en orientació com Estònia, Letònia, Finlàndia, Noruega, Suècia i Rússia, però també de la resta de països europeus i de fora del continent, sobretot d’Oceania (Austràlia i Nova Zelanda), d’on la rogaine és originària, i d’altres parts del món com els Estats Units, el Japó, Israel o Sud-àfrica. Per a tots ells aquest mundial serà “excepcional”, tenint present que el del 2018 no s’ha celebrat, després de les edicions de la República Txeca (2012), Rússia (2013), Estats Units (2014), Finlàndia (2015), Austràlia (2016) i Letònia (2017).

Una de les fites que formen part de les competicions de Rogaining. Foto: FCOC.
Una de les fites de Rogaining. Foto: Nicolas Corgnet / Club Montsant Orientació.

Projecció de país
Gerard Figueras ha subratllat la importància d’acollir un esdeveniment com aquest, que “mostra l’auge de l’esport a la natura que experimenta el país”, amb disciplines com les curses d’orientació, que “pugen amb força”. “La bona feina de la federació, els clubs i els esportistes segur que ha ajudat a portar el mundial a casa nostra”, ha afegit el secretari general de l’Esport, pel qual aquestes competicions de caràcter internacional “afavoreixen la democratització i la dinamització econòmica del territori, a banda de donar a conèixer els Pirineus i Catalunya al món”. En una línia semblant, Josep Maria Dedéu, president de la FCOC, ha assegurat que el mundial 2019 serà “una oportunitat de projectar-nos a escala mundial des de La Molina”, mentre que Marta Viver, directora comercial de l’estació de La Molina, ha mostrat la satisfacció i l’orgull d’acollir una competició que s’adiu amb el caràcter “innovador” de l’equipament ceretà i que permetrà desestacionalitzar les seves activitats.

Les claus del Rogaining
El Rogainingrogaine, en català- és una especialitat de cursa d’orientació amb federació internacional pròpia (IRF) des del 1989 i amb uns alts nivells de participació a Catalunya. Es tracta d’un esport de navegació camp a través on els participants, amb l’ajuda d’un mapa i una brúixola, han de desplaçar-se a peu amb l’objectiu d’aconseguir, en un temps determinat, la màxima puntuació possible. Els punts s’obtenen passant per unes fites ubicades en el terreny de competició i que estan valorades de 3 a 9 punts segons la dificultat física o tècnica per accedir-hi. Cada equip està compost per  2 o 3 persones. A La Molina 2019 hi haurà dos formats de competició, de 24 i de 6 hores (cursa popular), que transcorreran en un espai d’uns 150 quilòmetres quadrats que abasta des dels 1.100 metres de la plana ceretana als 2.536 de la Tossa d’Alp.