26.11.18
Futbol Sala

Catalunya és quarta amb tots els honors

Tanca el mundial sub-20 de Colòmbia amb una ajustada derrota (2-4) contra el Brasil, que no pot sentenciar el partit fins a tres minuts per al final

La selecció catalana sub-20 de futbol sala va tancar ahir un brillant mundial de Colòmbia, on no tan sols s’ha confirmat com el millor equip nacional de fora de Sud-amèrica, sinó que també ha demostrat estar a més a prop del que es podia pensar del potencial dels combinats més punters. En la final de consolació contra el Brasil, a priori un dels grans favorits al títol, el conjunt de Jordi Castejón va tornar a oferir una gran imatge i, malgrat la derrota (2-4), va mantenir les opcions de remuntada fins al minut 37, quan el rival va assolir tres gols de marge. L’efectivitat més gran de la verdeamarelha -ahir blava- davant de la porteria de Catalunya va dictar sentència i li va donar la tercera plaça.

Una acció del Catalunya-Brasil del mundial sub-20 de futbol sala de Valledupar (Colòmbia) 2018.
Una acció del Catalunya-Brasil del mundial sub-20 de Valledupar (Colòmbia).

L’esforç final
El darrer partit de Catalunya a Valledupar va estar marcat pel desgast i per l’equilibri en moltes fases del joc. Quan el Brasil semblava que se n’aniria al descans amb un 0-2 favorable, una diana de Daniel Sobreroca va tornar a situar de ple la selecció catalana en la lluita pel triomf. L’adversari va tenir l’encert d’ampliar la diferència sis minuts després de la represa però no va respirar tranquil fins a tres minuts per al final, quan Almeida va establir l’1-4. Curiosament, precisament aquest mateix jugador, va ser el responsable del segon gol de la quadribarrada, instants després, en pròpia porteria. D’altra banda, en la gran final, el Paraguai va remuntar un 0-2 contra l’Argentina per coronar-se campió del torneig per la mínima (3-2).

Xut de Catalunya contra el Brasil en el mundial sub-20 de futbol sala disputat a Valledupar (Colòmbia) l'any 2018.
Xut de Catalunya contra el Brasil durant el partit pel tercer lloc del mundial.

El millor és el futur
Tant el Brasil com el Paraguai, l’Argentina i, fins i tot, Colòmbia -cinquena-, són seleccions farcides de jugadors professionals i gestionen pressupostos infinitament superiors al català. Això no ha impedit que Catalunya plantés cara als tres equips que han configurat el podi de la competició, en les tres úniques derrotes que ha encaixat. Els tres resultats favorables -les victòries contra Bolívia i Sud-àfrica i l’empat contra el Marroc– no han estat gens fàcils però encara realcen més el marge de progressió dels nois de Jordi Castejón, vigents campions d’Europa, per garantir un futur esplendorós a l’equip nacional absolut. Caldrà veure quina pot ser la seva aportació en el mundial d’Argentina del pròxim mes de març.

La selecció catalana, abans del Catalunya-Brasil del mundial sub-20 de futbol sala de Valledupar (Colòmbia) 2018.
La selecció catalana sub-20, abans del Catalunya-Brasil del mundial 2018.

Ambaixadors del país
Abans de marxar cap a Valledupar, els components de la selecció sub-20 van rebre l’encàrrec del secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, de fer “d’ambaixadors dins i fora de la pista”. L’objectiu s’ha complert amb escreix, per l’atenció que s’ha dispensat a Catalunya, durant tota una setmana, a tot el món -i especialment, entre l’afició sud-americana-, i pel fet que Els Segadors han sonat fins a sis vegades, i de manera oficial, en un pavelló amb capacitat per a 12.000 espectadors. Al final del torneig, tant el president de la Federació Catalana de Futbol Sala (FCFS), Dani Vives, com el seleccionador, Jordi Castejón, han coincidit a l’hora d’assenyalar que “aquesta quarta posició és una gesta pel nostre esport. Ens hem enfrontat amb les millors seleccions del món i hem demostrat que estem a un molt bon nivell. Aquests nois han fet un esforç espectacular i han deixat el llistó molt alt”.

La seleció catalana fa pinya abans del Catalunya-Brasil del mundial sub-20 de futbol sala, a Valledupar (Colòmbia) l'any 2018.
La seleció catalana fa pinya abans del Catalunya-Brasil a Valledupar (Colòmbia).

Fitxa tècnica

Catalunya: Pans, Claus, De Castro, Adroher, Pérez, San José, Gibert, Melich, Hens, Pascual, Sobreroca (1) i Gutiérrez.
Brasil: Rodríguez, Lima, Da Silva (1), Vrdi, Lazarribuena, Matheus, Murillo, Henrique, Paranitas (1), Junior Da Lima (1), Almeida (1, 1 pp) i Carneiro.
Àrbitres: Marcos Álvarez (Colòmbia) i Daniel Herrera (Bolívia).
Gols: 0-1, m. 8, Paranitas; 0-2, m. 15, Junior Da Lima; 1-2, m. 18, Sobreroca; 1-3, m. 26, Da Silva; 1-4, m. 37, Almeida; i 2-4, m. 38, Almeida (pp).
Incidències: Partit celebrat al Coliseo Cubierto Julio Monsalvo Castilla de Valledupar corresponent al partit pel tercer i quart lloc del mundial sub-20 de futbol sala.