24.11.18
Futbol Sala

A semifinals amb encara més èpica (8-7)

La selecció catalana de futbol sala es jugarà aquesta matinada (2.00 h) l’accés a la final del mundial sub-20 contra el Paraguai després d’haver superat Sud-àfrica en l’últim minut de la pròrroga

La capacitat de la selecció catalana de sobreposar-se a les adversitats no té límit. El conjunt de Jordi Castejón va eliminar ahir Sud-àfrica en els quarts de final del mundial sub-20 en un partit ple de dificultats, que no es va decidir fins a l’últim minut de la segona part de la pròrroga. Per començar, Joan Gibert i Aleix Gutiérrez eren baixa per sanció, mentre que Aiax Claus, Aitor Hens i el porter Víctor Pans arrossegaven seqüeles físiques del duríssim duel contra el Marroc. Però el pitjor és que el rival va ser capaç de remuntar un 3-0 favorable a la mitja part i avançar-se 4-5 a sis minuts per al final, tot desafiant la gestió de les emocions del combinat nacional de Catalunya. A l’hora de la veritat, però, l’equip va saber tornar a canalitzar amb encert la seva rauxa i aquesta matinada (2.00 h) lluitarà per un lloc a la final contra el Paraguai.

Una acció del Catalunya-Sud-àfrica sub-20 del mundial de Valledupar (Colòmbia).
Una acció ofensiva de Sud-àfrica contra Catalunya.

Quan tot es complica
Catalunya va començar el quart partit a Valledupar amb molta força, manant en el joc i en el marcador amb tres gols en 12 minuts que li atorgaven un gran avantatge al descans (3-0). El gol del sud-africà Barrate cinc minuts després de la represa semblava una anècdota, i més tenint present la ràpida reacció d’Aiax Claus, culminant un contraatac. Tanmateix, després d’una altra diana aïllada dels rivals, van arribar tres gols de falta gairebé consecutius en contra que feien presagiar el pitjor (4-5). Per esvair qualsevol dubte, Marc Melich va empatar, de seguida, també a pilota parada, i la selecció catalana fins i tot hauria pogut evitar la pròrroga si l’última pilota del temps reglamentari no s’hagués estavellat al pal.

Una acció del Catalunya-Sud-àfrica sub-20 del mundial de Valledupar (Colòmbia).
Una acció del Catalunya-Sud-àfrica sub-20 del mundial de Valledupar.

Les vegades que faci falta
En el temps extra -dos períodes de 5 minuts-, la selecció catalana ha colpejat primer amb gol de De Castro de doble penal (6-5) que no ha tardat a rebre la neutralització de Matthys (6-6). Novament Catalunya ha agafat la davantera amb una diana d’oportunista de Sobreroca però l’alegria només ha durat 30 segons. A 43 segons del final, i amb només un canvi a la banqueta, una canonada de Melich ha perforat la porteria rival per baix i ha permès que els catalans segueixin aspirant a tot a Colòmbia. La sensació de confiança generada és tal que tot fa pensar que, en cas de ser necessari, els nois de Castejón haurien trobat el temps necessari per desfer una tercera igualada.

Una acció del Catalunya-Sud-àfrica sub-20 del mundial de Valledupar (Colòmbia).
La lluita va ser frenètica.

Paraguai, el súmmum de la dificultat
El rival en la penúltima eliminatòria, el Paraguai, no serà gens fàcil. Pel desgast acumulat i per la injecció de confiança dels adversaris en l’eliminatòria prèvia, ja que van ser capaços de tombar (2-3) una Colòmbia que jugava a casa i que buscava el mundial en l’única categoria on encara no l’ha conquerit mai. Per la magnitud de la gesta, els paraguaians han passat a ser els grans favorits a aixecar el títol a l‘imponent Coliseo Julio Monsalve Castilla. L’altra semifinal la disputaran el Brasil i l’Argentina. Tot i això, el seleccionador català, Jordi Castejón, no es posa límits: “Els jugadors ho han deixat tot sobre la pista per aconseguir una fita històrica pel nostre esport. Em sento orgullós d’ells i del treball de tot l’equip en aquest mundial. Com a esportistes que som, cal anar a buscar la victòria per disputar la final”.

L'eufòrica de Catalunya per la victòria contra Sud-àfrica en el mundial sub-20 de Valledupar (Colòmbia).
L’eufòria de Catalunya per la victòria contra Sud-àfrica.

Fitxa tècnica

Catalunya: Pans, Claus (2), De Castro (1), Adroher, Pérez (1), San José, Melich (2), Hens, Pascual, i Sobreroca (2).
Sud-àfrica: Mattheus, Blanchart, Bosch (1), Matthys (3), Ceduldt (2), Barrate (1), Arelisky, Isseron o Rose.
Àrbitres: Leonardo Moura (Brasil) i Marcos Álvarez (Colòmbia).
Gols: 1-0, m. 2, Sobreroca; 2-0, m. 10, Pérez; 3-0, m. 12, Claus; 3-1, m. 25, Barrate; 4-1, m. 25, Claus; 4-2, m. 27, Ceduldt; 4-3, m. 31, Ceduldt; 4-4, m. 33, Matthys; 4-5, m. 34, Matthys; 5-5, m. 34, Melich (final del temps reglamentari); 6-5, m. 45, De Castro (doble penal); 6-6, m. 47, Matthys; 7-6, m. 48, Sobreroca; 7-7, m. 49, Bosch i 8-7, m. 49’17”, Melich.
Incidències: Partit celebrat al Coliseo Cubierto Julio Monsalvo Castilla de Valledupar corresponent als quarts de final del Mundial Sub 20.